СУТНІСТЬ ОПОДАТКУВАННЯ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУТНІСТЬ ОПОДАТКУВАННЯ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВА

03.03.2015 20:41

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Шпілка Олександр Петрович, студент, ПВНЗ «Європейський університет» Уманська філія


Перерозподільчі процеси, що здійснюються за допомогою державних фінансів, – це явище макрорівня, проте роль державних фінансів виявляється не меншою мірою у формах і методах мобілізації фінансових ресурсів. За умов ринку головною формою мобілізації фінансових ресурсів у розпорядження держави є податки, збори й відрахування [1, с. 69].

Податок на прибуток пройшов довгий шлях свого еволюційного розвитку та удосконалення. Так, першим прототипом нинішнього податку на прибуток був промисловий податок. Пізніше, з розвитком промисловості, розширенням функцій держави змінюються і вимоги щодо системи оподаткування, на зміну реальним податкам прийшли податки особисті. 

Аналіз публікацій дослідників у сфері оподаткування прибутку підприємств дозволив виділити систему потенціалів податку, що закладені в його суті [3, с. 281-282]: 1) фіскальний потенціал – передбачає наповнення бюджету (аналізуючи податкові надходження до Зведеного бюджету України, можна сказати, що в 2011-2013 рр. стабільне наповнення бюджету забезпечили податок на прибуток підприємств (18,1%-17,8%), податок із доходів фізичних осіб (23,3% – 2013 р.) і податок на додану вартість (42,8% – 41,5%) [2, с. 236]); 2) будь-які зміни у процедурі оподаткування, чи то в сторону полегшення, чи в іншому напрямі, несуть інформаційний посил про наміри уряду та потенційні наслідки запровадження таких змін; 3) сприятливе оподаткування податком на прибуток юридичних осіб володіє значним інвестиційним потенціалом оскільки податок на прибуток юридичних осіб має безпосередній вплив на частину доходу, яку отримують у розпорядження власники бізнесу чи акціонери; 4) економічний потенціал податку на прибуток підприємства полягає у можливості за допомогою включення або виключення з бази оподаткування певних доходів чи витрат фірми суттєво підвищити ефективність суспільного виробництва, зокрема через прискорену амортизацію; 5) ефективність запровадження змін у системі оподаткування підприємств відображається на чисельності зайнятого населення, що формують платоспроможний попит на товари та послуги, здійснюють заощадження, зменшують витрати держави на забезпечення незахищених верств населення, тобто позитивно впливають на розвиток економіки держави, тобто податок на прибуток підприємств досягає соціального ефекту для країни, а, отже, володіє соціальним потенціалом.

Таким чином, податок на прибуток має двозначний характер: з одного боку, він, як частина податкової системи, виступає специфічною формою виробничих відносин, а з іншого боку, є частиною вартості національного доходу в грошовій формі. При цьому, з макроекономічного погляду податок на прибуток підприємств характеризується як регулятор економічних процесів, стимулятор економічної активності, інструмент податкового охоплення всього створеного валового доходу, інструмент впливу на прийняття рішень на макрорівні, вагомий важіль регулювання інноваційної діяльності підприємства. Вище викладені характеристики і розкривають його економічну сутність.




Література:

1. Мельникова Л.О. Економічна сутність та роль податку на прибуток підприємств у системі державних фінансів України / Л. О. Мельникова // Культура народов Причерноморья. – 2011. – № 205. – С. 69-71.

2. Тимошенко О.В. Вплив системи оподаткування підприємства на економічну безпеку держави / О. В. Тимошенко // Бізнес Інформ. – 2014. – №9. – C. 234-240. 

3. Шмичкова І.Ю. Оподаткування прибутку підприємств: аналіз застосування в Україні / І. Ю. Шмичкова // Бізнес Інформ. – 2014. – №9. – C. 278-285.

___________________

Науковий керівник: Чантурія Ія Венаріївна, «Європейський університет» Уманська філія



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота