ЕФЕКТИВНІСТЬ ДОТРИМАННЯ ПРИНЦИПІВ СУДОВО-ЕКСПЕРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕФЕКТИВНІСТЬ ДОТРИМАННЯ ПРИНЦИПІВ СУДОВО-ЕКСПЕРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

09.03.2015 14:33

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Губін Григорій Олександрович, студент Національної академії внутрішніх справ


Термін «принцип» (від лат. principium – початок, першооснова) сприйнятий усіма науками, в тому числі юриспруденцією. Теоретичну і практичну значимість цього поняття, а точніше категорії – переоцінити неможливо.

Значимість для людства тих чи інших явищ і процесів як таких безпосередньо і представляється важливістю саме їх принципів, оскільки вони уособлюють динамічне, а значить, головне прояв їх сутності. Від правильного, істинного теоретичного розуміння принципів безпосередньо залежить і їх втілення в життя.

З усіх принципів, властивих тим чи іншим явищам, особливо важливе значення мають «правові принципи» тому що тільки право є єдиним базовим загально соціальним. універсальним, інтегративним, обов’язковим, охоронюваним державою, найсправедливішим і постійно удосконалюється регулятором всіх життєво важливих суспільних відносин.

У юридичній літературі деякі автори зверталися до аналізу принципів судової експертології. Зокрема, А. І. Вінберг і Н. Т. Малаховська до таких принципів відносять : принцип оптимального використання всієї доказової інформації, що міститься в об’єкті; принцип комплексності, який поєднує в дослідженні щодо конкретного об’єкта необхідну сукупність сучасних методів і технічних засобів у світлі вимог науково-технічного прогресу [1, с. 6].

Принципи судово-експертної діяльності визначено у чинному законодавстві. Так, у ст. 3 Закону України «Про судову експертизу» встановлено, що судово-експертна діяльність здійснюється на принципах законності, незалежності, об’єктивності та повноти дослідження. На нашу думку, такий перелік не повинен бути вичерпним.

Принципи судово-експертної діяльності можуть бути двох рівнів : принципи теорії (судової експертології) і принципи здійснення практичної діяльності. Принципи здійснення судово-експертної діяльності поділяються на ті, що передбачені законом, і ті, що прямо не названі в законі як принципи.

Судово-експертна діяльність – це система процесуальних та організаційних процедур, пов’язаних з проведенням судових експертиз. Згідно зі ст. 3 Закону України «Про судову експертизу» судово-експертна діяльність здійснюється на засадах законності, незалежності об’єктивності та повноти дослідження. Практикою вироблено ще низку принципів проведення судових експертиз.

До них належать компетентність судового експерта, взаємодія суб’єктів судово-експертної діяльності, дотримання безпеки та прав особи при проведенні експертного дослідження [2, с. 224-231].

Принципи судово-експертної діяльності – це керівні основоположні теоретичні та практичні засади, що становлять основу судової експертизи та практичної діяльності судового експерта в межах його законних повноважень, прав та обов’язків.

Принципи судово-експертної діяльності :

– законність. Всі дії у процесі судово-експертної діяльності повинні знаходитися в рамках Закону та відповідати йому;

– дотримання прав, свобод, та законних інтересів фізичних та юридичних осіб;

– незалежність судового експерта Експерт не повинен знаходитися в будь-якій залежності (матеріальні й або службовій) від будь-кого зі сторін. Незалежність судового експерта забезпечується формуванням кого внутрішнього переконання щодо предмета експертизи виключно на підставі отриманих у результаті дослідження фактичних даних за відсутності будь-яких прямих або непрямих сторонніх впливів.

– допустимість використання методів, засобів та способів проведення експертних досліджень. Обраний метод проведення повинен адекватно відповідати експертному дослідженню;

– повнота та об’єктивність експертних досліджень. Раціональний підбір методик для комплексного, системного дослідження з метою встановлення максимально об’єктивної істини.

Висновки, яких доходить експерт у процесі проведення експертиза, повинні ґрунтуватися на всебічному вивченні наданих слідчим об’єктів із залученням спеціальних знань та необхідного комплексу засобів, методів та методик дослідження. Об’єктивність дослідження означає, що, по-перше, об’єкти вивчаються та описуються в тому вигляді, в якому вони надійшли експерту, по-друге, встановлені експертом ознаки, обставини, викладені письмово у висновку, реально відображають властивості досліджуваних об’єктів. Повнота експертного дослідження передбачає вирішення всіх винесених па експертизу питань на підставі дослідження всіх наданих об’єктів. Крім того, опис процесу експертного дослідження має бути проведено в такому обсязі, що дає змогу здійснити перевірку обґрунтованості й достовірності зроблених висновків [3, с. 8];

– максимальне збереження об’єктів експертного дослідження. Принцип, основою якого є намагання причинити мінімальний збиток об’єкту експертного дослідження;

– дотримання професійної етики судового експерта. Професійна поведінка судового експерта у відповідності до нормативних документів, усвідомленням та дотриманням моральних норм.

Принцип законності в судово-експертній діяльності має декілька специфічних аспектів. Перш за все це забезпечення і захист прав і свобод громадян при здійсненні судово-експертної діяльності, в організаційному плані режим законності означає сувору регламентацію діяльності судово-експертних установ. Істотним є й те, що судово-експертна діяльність має бути чітко врегульована законодавчими актами.

Принцип всебічності, повноти та об’єктивності дослідження обставин справи стосовно судово-експертної діяльності набуває специфічного забарвлення. Він поширюється на діяльність судового експерта та проведення судової експертизи. Дослідження обставин справи визначається предметом судової експертизи, тобто тими фактичними даними, що встановлюються на підставі спеціальних знань І дослідження матеріалів кримінальної чи цивільної справи. Що ж стосується предмета, судової експертизи, то він визначається об’єктом експертного дослідження та питаннями слідчого (суду) [4, с. 304-317].

Виконання судово-експертної діяльності має ґрунтуватися на принципі науковості. Це означає відповідність експертних засобів (методів, методик, технологій) науковим даним, проведення експертних досліджень з використанням сучасних досягнень науки і техніки. Незрозуміло, чому цей принцип не позначено в законі. З самого початку виникнення експертних установ на науковість звертали увагу і навіть зазначали в назві таких установ (кабінети науково-судової експертизи, Інститути науково-судової експертизи, науково-дослідні інститути судових експертиз).

Отже, судово-експертна діяльність ґрунтується на низці принципів, що забезпечують неупередженість, незалежність експерта під час здійснення судових експертиз та допомагає гарантувати експерту свободу у виборі того чи іншого методу дослідження. Як показує практика, до переліку принципів слід додати принцип науковості, оскільки він допомагає постійно вдосконалювати методи та способи дослідження та впроваджувати нові рекомендації.




Література :

1. Винберг А. И. Судебная экспертология (общетеоретические и методологические проблемы судебных экспертиз) : учеб. пособ. / А. И. Винберг , Н. Т. Малаховская. – Волгоград, 1979.

2. Судова експертиза : нормативно-правове регулювання та наукові коментарі : навч.-довід. посіб. – X., 2004.

3. Сегай М. Я. Судова експертологія : шляхи становлення і розвитку / М. Я. Сегай // Теорія та практика судової експертизи і криміналістики : зб. наук.-практ. матеріалів (до 55-річчя видання роботи С. М. Потапова «Введение в криминалистику»). – Х. : Право, 2001.

4. Белкин Р. С. Курс криминалистики : в 3 т. – М., 1997. – Т. 2 : Частные криминалистические теории.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота