РОЗГЛЯД СЛІДЧИМ СУДДЕЮ КЛОПОТАННЯ СТОРОНИ ЗАХИСТУ ПРО ЗАЛУЧЕННЯ ЕКСПЕРТА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЗГЛЯД СЛІДЧИМ СУДДЕЮ КЛОПОТАННЯ СТОРОНИ ЗАХИСТУ ПРО ЗАЛУЧЕННЯ ЕКСПЕРТА

09.03.2015 14:43

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Карпова Світлана Аркадіївна, здобувач кафедри криміналістики та судової медицини Національної академії внутрішніх справ


13 квітня 2012 року Верховна Рада України прийняла новий Кримінальний процесуальний кодекс України, у якому передбачено низку важливих положень, які потребують ретельного дослідження. Одне із них визначає порядок розгляду слідчим суддею клопотання сторони захисту про залучення експерта.

Перед розглядом даного питання потрібно зазначити, що відповідно до п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України стороною кримінального провадження з боку захисту є : підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Згідно з ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

У ч. 2, 3 ст. 243 КПК України визначено, що сторона захисту має право самостійно залучати експертів на договірних умовах для проведення експертизи, у тому числі обов’язкової. Експерт може бути залучений слідчим суддею за клопотанням сторони захисту у випадках та в порядку, передбачених ст. 244 цього Кодексу.

У ч. 1 ст. 244 КПК України встановлено, що в разі відмови слідчого, прокурора в задоволенні клопотання сторони захисту про залучення експерта особа, що заявила відповідне клопотання, має право звернутися з клопотанням про залучення експерта до слідчого судді.

На наш погляд, у цій нормі потрібно визначити строк, протягом якого з моменту відмови слідчого, прокурора в задоволенні клопотання про залучення експерта, суб’єкти сторони захисту можуть реалізувати це право. Пропонуємо доповнити ч. 1 ст. 244 КПК України положенням, що таке клопотання повинно бути надано до слідчого судді протягом трьох днів з дня отримання копії постанови слідчого, прокурора про відмову у його задоволенні.

Вимоги, які пред’являються до клопотання сторони захисту про залучення експерта визначені у ч. 2 ст. 244 КПК України. У клопотанні зазначається : 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв’язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) виклад обставин, якими обґрунтовуються доводи клопотання; 4) експерт, якого необхідно залучити, або експертна установа, якій необхідно доручити проведення експертизи; 5) вид експертного дослідження, що необхідно провести, та перелік запитань, які необхідно поставити перед експертом. До клопотання також додаються : 1) копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання; 2) копії документів, які підтверджують неможливість самостійного залучення експерта стороною захисту.

Якщо клопотання подано без додержання вимог ч. 2 ст. 244 КПК України, відповідно до вимог ч. 4 цієї статті слідчий суддя повинен повернути цей процесуальний документ особі, яка його подала, про що постановляє ухвалу.

Виникає питання, чи зможе підозрюваний, який немає юридичної освіти та самостійно захищає свої права, скласти таке подання. Звичайно, що ні. Тому, вважаємо, що для того випадку, коли підозрюваний бере участь у кримінальному провадженні без захисника, не потрібно встановлювати такі вимоги до клопотання про залучення експерта.

У ч.ч. 3, 5 ст. 244 КПК України визначений порядок проведення судового засідання. Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов’язковою. Під час розгляду клопотання слідчий суддя має право за клопотанням учасників розгляду або за власною ініціативою заслухати будь-якого свідка чи дослідити будь-які матеріали, що мають значення для вирішення клопотання.

Вважаємо, що необхідно вдосконалити ч. ч. 3, 5 ст. 244 КПК України щодо порядку проведення судового засідання при розгляді слідчим суддею клопотання сторони захисту про залучення експерта.

По-перше, потрібно встановити, що слідчий, прокурор, який здійснює кримінальне провадження, зобов’язаний у встановлений слідчим суддею строк подати до суду матеріали, на підставі яких було відмовлено в задоволенні клопотання сторони захисту про залучення експерта. Матеріали, які подаються до слідчого судді, мають бути описані, прошиті та пронумеровані із зазначенням посади та прізвища посадової особи, яка склала опис. Ці матеріали повинні вивчатися слідчим суддею у режимі, що забезпечує нерозголошення даних досудового слідства. Саме з моменту їх надходження до суду слід обчислювати строк розгляду вказаного клопотання.

По-друге, необхідно передбачити, що про відкриття провадження за клопотанням про залучення експерта слідчий суддя протягом доби від дня надходження до суду матеріалів кримінального провадження виносить ухвалу, копія якої направляється : 1) суб’єкту сторони захисту, який звернувся з клопотанням; 2) слідчому та прокурору. В ухвалі має бути зазначено : 1) час і місце судового розгляду клопотання; 2) дії, які необхідно вчинити сторонам обвинувачення та захисту для забезпечення його розгляду; 3) строк подання до слідчого судді матеріалів кримінального провадження, на підставі яких слідчий, прокурор відмовив в задоволенні клопотання сторони захисту про залучення експерта.

По-третє, доцільно передбачити, що у судовому засіданні повинен брати участь слідчий, що відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту про залучення експерта, який має пояснити слідчому судді, чому було прийнято таке рішення.

Також у судовому засіданні зобов’язаний брати участь прокурор. Такий обов’язок випливає із визначеної п. 3 ст. 121 Конституції України функції прокуратури України щодо здійснення нагляду за додержанням законів органами, які проводять досудове слідство. Метою участі прокурора в процесі розгляду клопотання сторони захисту є надання доводів і аргументів на підтвердження правомірності відмови слідчого у призначенні експертизи та спростування тверджень суб’єктів цієї сторони про незаконність чи необґрунтованість прийнятого рішення, що забезпечує дотримання змагальності сторін як основної засади судочинства (п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України).

По-четверте, не можна погодитись з тим, що під час розгляду клопотання слідчий суддя має право за клопотанням учасників розгляду або за власною ініціативою заслухати будь-якого свідка. Пояснюється це тим, що таке заслуховування свідків є дослідженням доказів, яким потрібно давати оцінку. На наш погляд, такі дії слідчого судді несумісні з функцією судового контролю за провадженням досудового розслідування, яку він здійснює.

У ч. 6 ст. 244 КПК України йдеться про рішення, які приймає слідчий суддя за наслідками розгляду клопотання сторони захисту про залучення експерта.

Слідчий суддя за результатами розгляду клопотання має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам, якщо особа, що звернулася з клопотанням, доведе, що :

1) для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта, проте сторона обвинувачення не залучила його або на вирішення залученого стороною обвинувачення експерта були поставлені запитання, що не дозволяють дати повний та належний висновок з питань, для з’ясування яких необхідне проведення експертизи, або існують достатні підстави вважати, що залучений стороною обвинувачення експерт внаслідок відсутності у нього необхідних знань, упередженості чи з інших причин надасть або надав неповний чи неправильний висновок;

2) вона не може залучити експерта самостійно через відсутність коштів чи з інших об’єктивних причин.

Очевидно, що у випадку, коли наявність цих обставин не буде доведена, слідчий суддя повинен відмовити у задоволенні клопотання про залучення експерта. Однак про прийняття такого рішення у ст. 244 КПК України чомусь не йдеться, а тому вважаємо необхідним внести до неї відповідні доповнення. Крім того, ст. 244 КПК України доцільно доповнити положенням, що сторона захисту має право подати апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді про відмову у задоволенні клопотання про залучення експерта.

У ч. 7 ст. 244 КПК України визначені вимоги, які пред’являються до вищевказаного процесуального документу. До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені перед експертом особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, що звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі. Отже, таке клопотання може бути частково не задоволено, а тому стороні захисту слід надати право оскаржувати таку ухвалу слідчого судді в апеляційному порядку.

У ч. 9 ст. 244 КПК України визначено, що висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений. На наш погляд, у цій нормі потрібно визначити, на кого покладається обов’язок надати стороні захисту висновок експерта. Оскільки рішення про залучення експерта за її клопотанням прийняв слідчий суддя, вважаємо, що він і повинен вручити суб’єкту сторони захисту висновок експерта, про що має бути складений відповідний протокол.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота