ПРАВОВА ПОЛІТИКА СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВА ПОЛІТИКА СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

19.03.2015 22:22

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Береза Надія Вікторівна, викладач кафедри публічного права юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету


Стан правової політики України, її проблеми та перспективи розвитку були і залишаються актуальними. Адже ми живемо в епоху турбулентності, хаосу, коли одні правові системи знищено, а нові ще належно не створені. Саме тому необхідно спрямувати усі зусилля на упорядкування правової сфери, яка своїм юридичним інструментарієм здатна оптимізувати економічні, політичні, соціальні, екологічні та інші відносини. Бо, як свідчить практика, ефективність регулювання найбільш складних і важливих суспільних відносин значно зростає, якщо воно здійснюється засобами правової політики, оскільки передбачає цілеспрямовану діяльність на основі науково обґрунтованих механізмів, засобів і принципів із досягнення стратегічних цілей і тактичних завдань держави та суспільства [1, с. 6].

Звернення до проблеми формування правової політики обумовлене передусім тим, що правова політика як концепція і реальність у її ідеологічному, науковому та практичному вимірах сьогодні характеризується певною незбалансованістю, структурною недосконалістю, це своєю чергою пояснюється тим, що процес визначення стратегії правового розвитку суспільства, усвідомлення можливостей інтеграції потенціалу громадянського суспільства і держави на засадах визнання непорушності прав людини, верховенства права не набув свого логічного завершення [2, с. 29].

Формування правової політики є об’єктивною необхідністю в демократичній державі, де панує верховенство права. Постійно зростають та підсилюються управлінська функція права, роль і значущість правосвідомості, розширюються договірні засади правового регулювання, що також свідчить про актуалізацію питань правової політики [1, с. 6].

Здійснення ефективної правової політики на сучасному етапі розвитку українського суспільства є однією з визначальних умов його подальшого демократичного реформування, зміцнення в країні інститутів правової держави, конкурентоспроможної ринкової економіки, забезпечення реалізації прав і свобод людини та громадянина [1, с. 6] Проте, для реалізації цієї мети вкрай необхідно подолати безліч проблем. Зокрема, організовану злочинність та всеохоплюючу корупцію, в тому числі в органах законодавчої та виконавчої влади.

Правова політика України базується на низці пріоритетів, під якими розуміють першочергові завдання, проблеми, питання, які потребують нагального вирішення державною владою сьогодні та у найближчій перспективі. Їх першочерговий характер визначається відповідно до пануючих у громадянському суспільстві уявлень про ієрархію соціальних цінностей, що підлягають першочерговому забезпеченню та захисту правом. Визначення першочергових завдань правової політики створює сприятливі умови для успішного вирішення державою тактичних (проміжних) завдань, спрямованих на досягнення стратегічних цілей у правовій сфері [2, с. 29].

Правова політика як стратегія і тактика правового розвитку суспільства має ураховувати якісні зміни в усіх сферах суспільного життя, обумовлені інтенсивним розвитком і використанням юридичних засобів і механізмів регулювання суспільних відносин, а також сприяти підвищенню рівня правосвідомості і правової культури особистості, посадових осіб державних органів і суспільства загалом, подоланню правового нігілізму й інших проявів деформації правової свідомості [2, с. 29, 31]. Бо ж політика, в першу чергу, – це управління суспільними відносинами, тобто не ідентифікованими, масовидними відносинами між людьми, де застосовуються правові, політичні, організаційні, фінансові та інші заходи [3, с.48]. 

Підсумовуючи, слід зазначити, що правова політика України не відповідає завданням модернізації суспільства і держави в сучасних умовах. Тому для подолання нагальних проблем та ефективного її розвитку у найближчому майбутньому необхідно, передусім, провести модернізацію держави та її інститутів, реформувати усю політичну систему країни та підпорядкувати визначальній меті – створенню стабільної економіки, спроможної забезпечити соціальні та культурні потреби громадян та забезпеченню реалізації основоположних засадничих принципів демократії – свободи, справедливості, гуманності [3, с.52].




Література:

1. Руднєва О. М. Правова політика України : стан, проблеми концептуалізації та підвищення ефективності / О. М. Руднєва, О. Н. Ярмиш // Правова політика України : концептуальні засади та механізми формування. Збірник матеріалів науково-практичної конференції – Київ – 2013. – С. 6 – 26.

2. Петришин О. В. Основні напрями формування і розвитку правової політики / О. В. Петришин // Правова політика України : концептуальні засади та механізми формування. Збірник матеріалів науково-практичної конференції – Київ – 2013. – С. 28 – 31.

3. Баулін Ю. В. Взаємозв’язок рішень Конституційного суду України та державної правової політики / Ю. В. Баулін // Правова політика України : концептуальні засади та механізми формування. Збірник матеріалів науково-практичної конференції – Київ – 2013. – С. 48 – 52.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота