НОВАЦІЇ В ЗАКОНІ УКРАЇНИ «ПРО ПРОКУРАТУРУ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

НОВАЦІЇ В ЗАКОНІ УКРАЇНИ «ПРО ПРОКУРАТУРУ»

15.04.2015 15:47

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Демків Ганна Артурівна, студентка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Нововведенням в законодавстві України є прийняття Верховною Радою України  Закону України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року, який  спрямований на  реформування системи прокуратури. Більшість норм закону набудуть чинності 25 квітня 2015 року тим самим призведуть до змін, які будуть помітні лише  з часом.

Будь-які зміни у державі щодо реформування органів влади завжди було складним питанням, яке супроводжувалося непідготовленістю та відсутністю моделі регулювання у майбутньому. Першочерговим при здійсненні будь-яких змін є проведення наукового експерименту,який допомагає визначити усі плюси і мінуси. Відповідно до норм нового закону  та їх аналізу  можна зробити висновки   про революційність закріплених у ньому положень, а саме: скасування прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів;змінення   порядку  відбору кандидатів на посади прокурорів місцевої прокуратури;  поява органів прокурорського самоврядування.

Більш детально варто зупинитися на розгляді питання щодо прокурорського самоврядування.Відповідно до  ст. 65 ЗУ «Про прокуратуру» зазначено, що прокурорське самоврядування - це самостійне колективне вирішення прокурорами питань внутрішньої діяльності прокуратури з метою забезпечення організаційної єдності функціонування органів прокуратури, підвищення якості роботи прокурорів, зміцнення незалежності прокурорів, захисту від втручання в їх діяльність,  участі у визначенні потреб кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення прокурорів, а також контролю за додержанням установлених нормативів такого забезпечення. Організаційними формами  прокурорського самоврядування є Всеукраїнська конференція працівників прокуратури та Рада прокурорів України.

Всеукраїнська конференція працівників прокуратури є найвищим органом прокурорського самоврядування. До її повноважень входить заслуховування звітів  Ради прокурорів України; призначає членів Вищої ради юстиції та приймає рішення про припинення їх повноважень; призначає членів Ради прокурорів України, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів та інші повноваження передбачені ст.67 ЗУ «Про прокуратуру». 

Рада прокурорів України є вищім органом прокурорського самоврядування у період між всеукраїнськими конференціями працівників України. Вона діє на основі закону та Положення  про Раду прокурорів України. Строк повноважень Ради прокурорів становить 5 років  без права повторного обрання. Статтею  71 ЗУ «Про прокуратуру» передбачається , що  до складу Ради прокурорів України входять тринадцять осіб.

Розглядаючи повноваження Ради прокурорів варто посилатися на роботу Лапкіна  А.В., який пропонує повноваження Ради прокурорів  розподілити на різновиди , а саме: кадрові повноваження,  повноваження  щодо забезпечення незалежності і захисту прокурорів та щодо інших питань здійснення прокурорського самоврядування.

Підводячи підсумок, можна констатувати, що процес реформування органів прокуратури отримав хороше начало . Принаймні, в новому законі про прокуратуру було враховано більшість побажань та пропозицій експертів.  Що ж стосується певних недоліків, якімають місце в законі сподіваємося, що вони  можуть бути усунені шляхом внесення окремих змін до певних його положення.

_______________________

Науковий керівник: Ковальова Я.О., асистент кафедри організації судових та правоохоронних органів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого» 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота