ТЕХНОЛОГІЧНІ ФУНКЦІЇ ПОЛІТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕХНОЛОГІЧНІ ФУНКЦІЇ ПОЛІТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ

30.07.2015 14:39

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Шевченко Катерина Сергіївна, магістратура, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»



Дієвість та якість політичного управління насамперед і в основному визначаються дієвістю і якістю тих рішень, котрі приймаються і реалізуються в ході вирішення соціальних проблем. Будь-яке рішення – це вибір між взаємовиключними можливостями (альтернативами) або варіантами. Але щоб вибір став елементом рішення (а не пізнання або оцінки), він повинен бути вибором певної соціальної мети і норми. 

Таким чином, управлінське рішення – це альтернативний вибір соціальної мети і норми, що визначають зміст і порядок дій. Щоб управлінське рішення було дієвим та соціально ефективним, воно повинно бути технологічно обґрунтованим, ретельно проробленим за всіма його основними параметрами. 

Можна виділити три основні вимоги до обґрунтованості управлінського рішення: а) По-перше, будь-яке рішення повинно бути здійсненним, ставити лише досяжну мету і виходити з реальних ресурсів. б) По-друге, воно повинно містити механізм реалізації, тобто порядок здійснення всіх супутніх завдань, основні організаційні заходи, розрахунок матеріально-фінансового та кадрового забезпечення. в) По-третє, володіти необхідним запасом стійкості і гинув - кістки по відношенню до основних ризиків та варіантами можливих помилок. 

Під технологією управлінського рішення розуміється система підходів, методів, прийомів і етапів роботи управлінського персоналу з управлінським рішенням. Розрізняються два підходи до технології управлінської рішень: нормативний (кількісний) і дескриптивний (якісний). При нормативному підході понад усе ставляться формалізовані моделі управлінського рішення, що вивчаються переважно економіко-математичних та інженерно-математичними методами. Дескриптивний підхід спирається на якісний опис і аналіз технологій управлінського рішення. Жодному з цих підходів не можна однозначно віддати переваги. Все залежить від конкретної ситуації: при наявності лінійних залежностей успішніше спрацьовує нормативний підхід, при нелінійних – дескриптивний. Що стосується структурування технології прийняття управлінських рішень, то з цієї проблеми поки що не вироблено загальноприйнятої схеми.

Для соціоінженерної розробки і застосування загального алгоритму підготування, прийняття й виконання політичного рішення слід врахувати ту обставину, що рішення у сфері управління політичними процесами можна розділити на власне політичні та адміністративні. Перші рішення пов'язані із завданнями розробки та реалізації політичної стратегії і приймаються на рівні політичного керівництва. Адміністративні рішення націлені на вирішення практичних проблем державної політики і приймаються міністерствами, відомствами, регіональними адміністраціями і т. д. Таким чином, доцільно розділяти політичні та адміністративні блоки управління політичною сферою.




Література:

1. Белл Д. Грядуще постиндустриальное общество. Опит соціального прогнозирования. Изд. 3-ое, испр. и доп. – М.: Academia, 2014.

2. Кара-Мурза С. Г. Маніпуляція свідомістю. М., 2007. - С. 863

3. Карпов А. Манипулятивные технологии PR // Журналист. 2014. №2.

4. Резник Ю.М. Социальная инженерия как профессия // Известия Томського политехнического университета. – 2011. – Т. 318. – № 6.

5. Федорченко С.Н. Современные технологи политического менеджмента: учебное пособие для вузов. – М.: Изд-во МГОУ, 2012.

6. Цуладзе А. Політичні маніпуляції, чи підкорення натовпу. М., 2005. – З. 144.


______________________________

Науковий керівник: Мельниченко Анатолій Анатолійович, кандидат філософських наук, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота