РЕГІОНАЛЬНІ ДИСБАЛАНСИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РЕГІОНАЛЬНІ ДИСБАЛАНСИ

14.10.2015 10:53

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Тесля Дмитро Вадимович, аспірант ДУ Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України, викладач, Львівський державний коледж харчової і переробної промисловості Національного університету харчових технологій


Сучасні механізми регулювання ринкових відносин змінюють свій вектор вибравши протилежні пріоритети. Від системи управління економіка, яка базувалась на ієрархії централізації влади, а також створювала бюрократичні структури, переходить до системи довгострокових планів, основною метою якого є збалансування як зовнішніх так і внутрішніх ринків. В умовах внутрішнього ринку, що характеризується нестабільністю макро- і мікроекономічних факторів, одним з першочергових завдань стає формування та оцінка поточних та перспективних можливостей регіону і його товарного ринку.

Еволюція основних параметрів розвитку регіонів, а також зміст економічних відносин між ними в умовах трансформації економіки демонструють наростання дезінтеграційних процесів, виявом яких служить розвиток міжрегіональної диспропорційності1. Диспропорції в соціально-економічному та культурному розвитку регіонів України, які склалися в процесі централізованого управління економікою, в умовах переходу  вимагають істотних змін у регіональній політиці України. Установка і збереження пропорційності в економічному і соціальному розвитку регіонів є важливим аспектом регіональної політики всіх розвинених країн 2.

Дисбаланси регіонів характеризують порушення в секторах економіки. Слід наголосити, що домінуючими факторами, які впливають на диспропорційність регіону можуть бути, як прогрес, так і регрес одних з чинників. Диспропорційність внутрішньо регіонального розвитку спричиняє міжрегіональні відмінності у таких показниках, як: валовий регіональний продукт на душу населення, рівень заробітної плати, тривалість життя населення, забезпеченість різними видами соціальних послуг тощо, — та призводить до масової міжрегіональної міграції населення, наслідком якої є подальше поглиблення внутрішньорегіональних диспропорцій3.




Література:

1. Семенов В.Ф., Михайлюк О.Л., Олійник В.Д. Міжрегіональні диспропорції та регіональне зростання. Монографія // За ред. В.Ф.Семенова. – Одеса: Атлант, 2011.-150 с.

2. Валетенко В.В.Регіональні особливості інвестиційного забезпечення розвитку аграрного виробництва. Електронний ресурс - Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Vkhdtusg_2014_149_18.pdf.

3. Державна стратегія регіонального розвитку на період до 2015 року / Постанова Кабінету міністрів України від 21.07.2006 р. No1001. [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1001-2006-%D0%BF



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота