СОЦІАЛЬНИЙ ІНЖІНІРІНГ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СОЦІАЛЬНИЙ ІНЖІНІРІНГ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТАЛОГО РОЗВИТКУ

14.11.2015 17:10

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Гук Ольга Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»; Лисогуб Дар'я Вікторівна, студентка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»


Закордонний та вітчизняний досвід підприємств свідчить, що бізнес-процеси стали складнішими, кількість оброблюваної інформації зростає, але присутній людський фактор до сих пір незмінний, який часто в корисливих цілях використовують зловмисники. На сьогодні для більшості державних та приватних структур головним питанням є захист важливих даних, тому проблема використання соціальної інженерії є актуальним питанням та потребує активного впровадження.

В останні десятиріччя соціальний інжиніринг знову стає важливою та актуальною областю практичних знань. Висококваліфіковані спеціалісти є необхідною частиною персоналу практично на будь-якому сучасному підприємстві та організації.

Соціальний інжиніринг – це галузь науково-практичної діяльності, пов’язаної з використанням інженерного підходу, створенні та зміні соціальних систем, у тому числі соціальних інститутів, організацій, регіональних систем управління, робочих груп і т. д. Дане визначення містить комплексне поняття проблем соціальної інженерії різних науковців та сприяє уникненню однозначної інтерпретації предметної області.

Важливі якості, якими повинен володіти майбутній соціальний інженер - високі інтелектуальні здібності і насамперед здатність до аналізу проблемних ситуацій, креативність, здатність до організації взаємодії, високі особистісні та морально-етичні якості (принциповість, чесність, напористість і ініціативність). Але головне, що – це орієнтація на управління соціальними процесами. Однак фахівців у даній сфері дуже мало [3].

Соціальний інжиніринг сприяє розвитку суспільства, а також малого та середнього бізнесу. В умовах подолання економічної кризи використання соціального інжинірингу вимагає підготовку фахівців здатних вивчати реальні соціальні факти та проблеми, а також  виявити і направити в оптимальне русло творчий потенціал різних соціальних груп, рухів. 

Поряд з існуванням інших технологій, таких як політичний менеджмент, PA, PR, соціальний інжиніринг є більш ширшим поняттям. Функціями соціального інженера є: формування цінностей, які знаходяться в основі наших вчинків, ідентифікація принципів, що служать внутрішніми правилами для кожної людини, розуміння того, що вдало збудовані переконання ціннісного характеру матимуть значний вплив на розум та відчуття споживача інформаційного потоку. Крім того, соціальний інжиніринг часто використовують в політичних процесах, однак з огляду на те, що є комплексним поняттям включають знання соціології, психології, економіки, політології та філософії, що дає можливість соціальному інженеру проявити себе у багатьох галузях [2, с. 82-97].

Вітчизняні підприємства в умовах становлення соціально-орієнтованої економіки повинні розуміти наскільки важливим та необхідним є соціальний інжиніринг у контексті їх зв’язків з громадськістю, соціальної відповідальності та слідування ціннісним орієнтирам і принципам.

Організації та підприємства, що будують свою діяльність з оглядом на плани у перспективі неодмінно мають розуміти наскільки важливим та необхідним є соціальний інжиніринг у контексті їх зв’язків з громадськістю, соціальної відповідальності та слідування  ціннісним орієнтирам і принципам [1, с. 91-105].

Отже, можна зробити висновок про важливість ролі соціального інжинірингу та підготовки досвідчених фахових спеціалістів, що на даний момент є необхідними у більшості організацій та компаній в тому числі громадських, які цілком залежать від зв’язків зі своїми клієнтами, споживачами та стратегічними партнерами. Також доцільно  враховувати зарубіжний досвід впровадження соціального інжинірингу та її імплементації  як інструменту та гарантії сталого розвитку.




Література:

1. Резник Ю.М. Социально-гуманитарные технологии управления: специфика и возможности применения // Вестник РГУ им. С.А.Есенина. – 2010. – № 4(29). – С. 91-105 

2. Суименко Е.И. Социальная инженерия: к вопросу в научном статусе // Соціологічна наука і освіта в Україні: Зб. наукових праць. – Выпуск №1. – К.: МАУП., 2000. – С 82-97.

3. Франчук В.И. Основы современной социальной инженерии. [Электронный ресурс] Режим доступу: http:// socioengin.narod.ru/ossinzh.htm). Станом на 01.04.2012.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота