ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОГО АУДИТУ В ДІЯЛЬНІСТЬ УКРЗАЛІЗНИЦІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОГО АУДИТУ В ДІЯЛЬНІСТЬ УКРЗАЛІЗНИЦІ

27.11.2015 21:59

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Мащак Наталія Михайлівна, кандидат економічних наук, Національний університет «Львівська політехніка»; Кузик Катерина Зіновіївна, студентка, Національний університет «Львівська політехніка»


Конкуренція на ринку зумовлює необхідність підвищення якості продукції  та створення позитивного іміджу підприємства. З іншого боку, вона може штовхати підприємців на нехтування деякими нормами охорони праці заради підвищення, наприклад, показників виробництва. Звичайно, такий підхід знижуватиме привабливість робочого місця, але на ринку праці України це не завжди виступає ефективним аргументом проти таких дій. В світовій практиці ж на перше місце виходить теорія соціального діалогу. Бізнес все більше усвідомлює, що його успішність, конкурентноспроможність і перспективність напряму залежить від  корпоративного інтересу всіх соціальних партнерів, тобто як роботодавець, так і працівники повинні досягти узгодженості в бажанні успіху для своєї справи. З метою досягнення такої соціальної згоди набула поширення система соціального аудиту як способу регулювання соціально-трудових відносин через добровільний соціальний діалог всіх соціальних партнерів. Соціальний аудит є процедурою аналізу соціально-трудових відносин, контролю стану та процесу виконання угод і колективних договорів між соціальними партнерами на всіх рівнях. Сьогодні такий вид аудиту у соціально орієнтованих країнах став досить стійкою системою з індивідуальними процедурами й технологіями, зі специфічними проблемами та методами їх вирішення, що регулюється національним законодавством [1].

Соціальний аудит полягає у втіленні різних моделей аналізування соціально-трудових відносин. Адміністрації компаній у такий спосіб намагаються перешкоджати соціальним конфліктам, що перебувають у прямому зв’язку з втратами робочого часу, продуктивності праці і, відповідно, прибутків. З точки зору прагматичного бізнесу елементами соціального аудиту є впровадження міжнародних стандартів SA 8000, стандартів серії ISO 9000, ISO 14000 та ОН SAS 18000, які спрямовані на впровадження соціальної відповідальності бізнесу, забезпечення належних умов та охорони праці, захист навколишнього середовища, якість продукції та послуг [1].

Незважаючи на те, що в Україні дотримання законодавства про працю контролює низка міністерств, система контролю залишається неефективною. Для прикладу, у підрозділах Укрзалізниці мають місце численні випадки порушення норм трудового законодавства. Відсутність дієвого контролю зумовлює часті випадки приховування нещасних випадків на виробництві. Також соціальне партнерство на Укрзалізниці розвивається нерівномірно – мають місце випадки впливу на профспілки з боку адміністрації, в тому числі через використання нетипових форм зайнятості. А працівники, з іншого боку, в умовах низького рівня зайнятості і складної соціально-економічної ситуації в країні погоджуються на порушення умов та охорони праці. В той час, коли розпочався процес виведення великих відчизняних підприємств на світовий ринок, така низка порушень у сфері соціально-трудових відносин потребує ефективних методів вирішення. Соціальний аудит може стати одним із таких методів [1].

Відповідно до необхідності врегулювання соціально-трудових відносин можна виділити цілий ряд чинників, які є причинами введення системи соціального аудиту на Укрзалізниці:

 відсутність дієвої системи контролю дотримання трудового законодавства;

 нерівномірний розвиток соціального партнерства;

 терпимість працівників до порушення їх прав через страх втратити роботу;

 обмежена аудиторська діяльність в Україні;

 перспектива інтеграції український компаній (і Укрзалізниці в тому числі) до міжнародних корпорацій.

Як показує світова практика, соціальний аудит і соціальна відповідальність є взаємопов’язаними та взаємозалежними частинами одного цілого. Соціальний аудит, сприяючи виявленню соціальних ризиків, визначає рівень соціальної відповідальності підприємства в цілому. З свого боку підприємство, яке знає межі своєї відповідальності, шукатиме способів більш відкритої роботи, шукатиме узгодженості щодо своїх цілей серед працівників, а також виявлятиме і виправлятиме недоліки й помилки в  діяльності органів управління [2]. Таким чином впровадження ідей соціального аудиту у діяльності Укрзалізниці дозволить досягти наступних змін:

- зміцнити трудову дисципліну;

- зменшити кількість помилок і аварій (через зменшення рівня напруженості і підвищення рівня мотивації працівників);

- підвищити рівень інвестиційної привабливості підприємства.

Звичайно, соціальний аудит не є засобом від всіх проблем. Проте таке успішне, прибуткове підприємство, як Укрзалізниця зможе забезпечити достойний рівень оплати праці, а як результат і достойний рівень надаваних послуг. Тим не менше, ідеї соціального аудиту можна вводити поступово, в силу можливостей і поточного стану підприємства. А як вже було сказано вище, правильне застосування цих ідей може підвищити мотивацію працівників, що в перспективі розширить можливості введення нових технологій. Таким чином, розпочавши цикліний процес реалізації принципів соціального аудиту через певну кількість повторень можна досягнути значних успіхів і вивести Укрзалізницю на той шлях розвитку, який ефективно зарекомендував себе в закордонних підприємствах.




Література:

1. Полякова С. В. Соціальний аудит як технологія управління соціальними процесами /С. В. Полякова // Економіка розвитку, 2011. – № 1.– С. 46–49. 

2. Мехеда Н.Г. Планування соціальної безпеки на підприємстві // Мехеда Н.Г.,Маджула А. – Черкаси Нац. ун-т ім. Б. Хмельницького. – 2010. – №1 – С.85  



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота