КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОСТУПОК ЗАМІСТЬ ЗЛОЧИНІВ НЕВЕЛИКОЇ ТЯЖКОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОСТУПОК ЗАМІСТЬ ЗЛОЧИНІВ НЕВЕЛИКОЇ ТЯЖКОСТІ

30.11.2015 22:08

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Осадчук Катерина Михайлівна, магістр права, Національний юридичний університет України імені Ярослава Мудрого



Пройшло вже майже 3 роки з моменту набрання чинності нового Кримінального процесуального кодексу України  від 13.04.2012 року (далі -  КПК України ) та появи такого поняття як «кримінальний проступок». Однак ні в цьому кодексі, ні в будь - якому іншому нормативно - правовому акті не закріплене законодавче визначення даного поняття. Щодо нього у КПК України є лише дві згадки: 1- він є різновидом кримінального правопорушення, 2- рослідування щодо кримінального проступку здійснюється у формі дізнання.

Відповідно до Кримінального кодексу України  існує лише одне діяння, за яке може настати кримінальна відповідальність - це злочин. Жодної згадки про кримінальний проступок.

Структура протиправної поведінки включає в себе:

1.  Злочин (невеликої, середньої, тяжкої та особливо тяжкої тяжкості);

2. Малозначність діянь яке не визнається злочином і не тягне за собою кримінальної відповідальності;

3. Адміністративний проступок.

Тепер у цю структуру потрібно вставити нове поняття «кримінальний проступок». На мою думку, це можна зробити шляхом заміни поняття «злочин невеликої тяжкості» поняттям «кримінальний проступок». За своїм значенням  це буде так само суспільно - небезпечне винне діяння, передбаченне Кримінальним кодексом України, вчинене особою, що досягла віку кримінальної відповідальності, однак у зв'язку з невеликою суспільною небезпечністю не буде визнаватися злочином. Відповідно відмежування кримінального проступку від злочину буде здійснюватися за покаранням. На даний момент, за Кримінальним кодексом України за злочини невеликої тяжкості передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м'яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Деякі молоді науковці пропонують визначити кримінальний проступок як перебдачене Законом України про кримінальні проступки діяння (дія чи бездіяльність), що не містить великої суспільної небезпеки, вчинене осудною особою, яка досягла на момент вчинення проспупку шістнадцятирічного віку, та за яке не передбачене покарання у вигляді позбавлення волі. Відмінність даного визначення полягає у регулюванні кримінального проступку окремим нормативно - правовим актом і видом покарання. Відповідно до даного визначення пропонується створити новий нормативно - правовий акт, а саме  Закон України про кримінальні проступки. Однак, чи доцільно створювати новий Закон, якщо в чинному законодавсті передбачено, що законодавство України про кримінальну відповідальність становить Кримінальний кодекс України.  Відповідно до цього положення законодавці повині внести зміни до чинного КК України, а не створювати новий нормативно - правовий акт, щоб уникнути плутанини.

Метою створення даного інституту є гуманізація кримінального права, відповідно до європейських стандартів. Науковці пропонують певні адміністративні проспутки, які не мають управлінського характеру, перевести у категорію кримінальних проступків. Відповідно до цього поняття кримінальні проступки будуть включати в себе частину адміністративних проступків та злочини невеликої тяжкості.

Також є незрозумілим  послідовність введення поняття «кримінальний проспупок» у законодавство України. Спочатку визначили процедуру розслідування даного правопорушення, тобто процесуальну сторону, проте не визначили, що саме являє собою кримінальний простурок, а саме матеріальну сторону. А тому на даний момент у нас виникла парадоксальна ситуація. Існує процедура розслідування кримінального проступку, але не визначено, що це таке та чим регулюється.







Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота