МЕНЕДЖМЕНТ КРИТИЧНИМИ КОНТРОЛЬНИМ ТОЧКАМИ (ККТ) ПІД ЧАС СЕЛЕКЦІЇ І ВИРОЩУВАННЯ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ В ТОВ «БАЙСЕРКЕ-АГРО» РЕСПУБЛІКИ КАЗАХСТАН - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕНЕДЖМЕНТ КРИТИЧНИМИ КОНТРОЛЬНИМ ТОЧКАМИ (ККТ) ПІД ЧАС СЕЛЕКЦІЇ І ВИРОЩУВАННЯ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ В ТОВ «БАЙСЕРКЕ-АГРО» РЕСПУБЛІКИ КАЗАХСТАН

01.12.2015 22:08

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Алієв Мурат Ашрафович, докторант, Казахський НАУ, Республіка Казахстан


Поява на ринку Казахстану продукції екологічного виробництва, зростаючий попит на неї товаровиробників, вступ Республіки до Всесвітньої Організації Торгівлі (ВТО) зумовлює активізацію робіт щодо розробляння вимог до неї. У ТОВ «Байсерке-Агро» на принципах НАССР (ХАССП) – аналізу ризиків і критичних точок у ході виробничого процесу побудована система менеджменту селекції і вирощування великої рогатої худоби [8].

Сучасні технології виробництва молока у країнах ЄС узагальнені у праці [6]. Джерел щодо використання в Україні принципу НАССР під час селекції і вирощування молочної худоби у літературі недостатньо. Продукція ж ТОВ «Байсерке-Агро» відповідає технічним регламентам Митного союзу ТР ТЗ 021/2011 «Про безпеку харчової продукції» та ТР ТЗ 033/2013 «Про безпеку молока та молочної продукції». Тому досвід цього господарства актуальний для тваринництва України.

Критичні контрольні точки під час селекції і вирощування великої рогатої худоби визначали методом «Дерева прийняття рішень». Корегуючі і попереджувальні дії включали в себе визначення та усунення причин невідповідності, виявлення місцезнаходження невідповідної продукції, реєстрація виконаних корегуючих чи попереджувальних дій відповідно до вимог документованої процедури ДП-003-2015 [3]. 

ТОВ «Байсерке-Агро» - незалежна організація, лідер серед сільськогосподарських підприємств Казахстану щодо поширення технологій виробництва екологічного молока. Знаходиться в селищі Панфілова Талгарського району Алматинської області. Загальна кількість племінної худоби голштинської породи складає 770 голів, у т. ч. 309 корів, та чорно-рябої 416 голів, у т. ч. 110 корів. На фермі вихід телят становить 95 %, діловий вихід – 85 %, надій на корову 7408 кг. 

Перелік ідентифікованих потенційно небезпечних факторів, які виявили під час селекції і вирощування молочної худоби наведено у таблиці 1.

Таблиця 1

Перелік ідентифікованих потенційно небезпечних факторів




ККТ № 1. Споріднене парування (інбридинг). Для кожної корови не допускають споріднене парування (інбридинг) у ступені І-ІІ, ІІ-ІІ (сибси, напівсибси). Вони повинні бути ідентифіковані і зареєстровані, пройти генетичну експертизу походження та аномалій, а також пробонітовані [5].

ККТ № 2. Вибір породи. В господарстві розводять голштинську чорно-рябу молочну породу, яка найкраща у світі за надоями. Допускають до відтворення корів з молочною продуктивністю за лактацію не менше 5000 літрів, яку обліковують за допомогою комп’ютерної програми.

ККТ № 3. Кондиція (вік, маса) і здоров’я маток. Оптимальним віком осіменіння теличок є 15 міс (отелення нетелей 24 місяці) за живої маси не менше 350 кг. Поєднання задовільного росту телиць і раннього отелення нетелей понижує ризик виникнення тяжких отелень, поліпшує молочну продуктивність корів впродовж життя (кількість дійних днів і на кожний день лактації), знижує витрати на вирощування первісток і кількість нетелей для підтримання розміру стада.

ККТ № 4. Покриття (природне чи штучне). Для штучного осіменіння самиць підбирають бугаїв, що мають категорію поліпшувач, атестованих і допущених до племінного використання. Вимоги до якісних показників і безпечності сперми наведені у праці [2]. Сперму заготовляють за правилами асептичного її отримання, дотримуються умов зберігання замороженої сперми, контролюють рухливість сперміїв перед осіменінням. Неякісну і небезпечну вибраковують.

ККТ № 5. Тільність (аборти). Під час тільності контролюють фізіологічний стан корів (період тільності, кількість днів), стреси, неправильну годівлю, інфекційні хвороби і т. п. [1]. Тваринам надають повноцінний раціон, збалансований за мінеральними речовинами та вітамінами, створюють комфортні умови.

ККТ № 6. Отелення (патологогічні роди, народження мертвих телят). У кожної корови чи нетеля, що отелюється контролюють протікання  отелення за п’ятибальною шкалою. За патологічних родів тварині надає допомогу ветеринарний лікар.

ККТ № 7. Випоювання молозива і цільного молока. Контроль здійснюють за якістю молозива і молока. Кожному теляті своєчасно випоюють якісне молозиво від здорових корів не менше 2 л. і не пізніше 2-х годин після народження. Молоко згодовують відповідно до схеми випоювання. Якщо відсутній рефлекс смоктання, то молоко температурою 39°С вводять зондом. Замінники цільного молока випоюють температурою 39°С відповідно до схеми випоювання. 

ККТ № 8. Ветеринарно-санітарні заходи під час вирощування ремонтних теличок від народження до 3 міс. Телят утримують холодним методом на вулиці в чистих, добре провітрюваних будиночках – «хопах». Умови утримання забезпечують їм вільне переміщення, хороший доступ до води і корму, хороше освітлення і зоровий контакт з іншими телятами. У кожного з них контролюють параметри фізіологічного стану і проводять профілактичні заходи, з дотриманням ветеринарно-санітарних правил. Тварин лікують, усувають причини захворювань. Від 5 до 10 днів тварин ідентифікують і випалюють їм роги. З 14-денного віку вакцинують від ринотрахеїту, парагрипу-3 за схемами.

ККТ № 9. Середньодобовий приріст під час вирощування ремонтних теличок від народження до 3 міс. і жива маса в кінці періоду (3 міс.). У кожного теляти контролюють ріст за допомогою стандартів живої маси і висоти в холці. 

ККТ № 10. Утримання, годівля і профілактичні заходи під час вирощування ремонтних телиць від 3 до 6 міс. Протягом вирощування теличок якісні корми згодовують згідно з встановленою технологією годівлі. Профілактичні заходи виконують згідно з протиепізотологічним планом відповідно до схеми вакцинації.

ККТ № 11. Середньодобовий приріст під час вирощування ремонтних теличок від 3 до 6 міс. і жива маса в кінці періоду (6 міс.). У кожного теляти контролюють параметри середньодобового приросту згідно з планом вирощування. Встановлюють причини відставання у рості, контролюють стан здоров’я теляти і лікують захворювання, контролюють кількість і якість згодованих кормів (молоко, ЗНМ, сіно і т.д.). Телиць, жива маса яких до 6-місячного віку становить 70-80 % від стандарту породи, вважають відсталими у рості і вибраковують.

ККТ № 12. Утримання, годівля і профілактичні заходи під час вирощування ремонтних телиць від 6 до 12 міс. Після позитивного заключення лабораторії якісні корми телицям від 6 до 12 міс. згодовують відповідно до установленої технології годівлі. Профілактичні заходи виконують згідно з  протиепізотологічним планом відповідно до схеми вакцинації.

ККТ № 13. Середньодобовий приріст під час вирощування ремонтних телиць від 6 до 12 міс. і жива маса в кінці періоду (12 міс.). У кожної телиці контролюють параметри середньодобового приросту відповідно до плану вирощування. Телиці у 12 міс. повинні досягати 50 % живої маси і 85 % висоти в холці дорослих корів.

ККТ № 14. Утримання, годівля і профілактичні заходи під час вирощування ремонтних телиць від 12 до 18 міс. У кожної тварини контролюють умови утримання, годівлі (кількість та якість кормів), ріст – відповідно до параметрів технології вирощування. Профілактичні заходи здійснюють згідно з протиепізотологічним планом. Контролюють стан здоров’я телиці, проводять лікування захворювань.

ККТ № 15. Середньодобовий приріст під час вирощування ремонтних телиць від 12 до 18 міс і жива маса в кінці періоду (18 міс.). У кожної тварини контролюють параметри середньодобового приросту відповідно до плану вирощування. Телиці до першого осіменіння повинні досягати 60 % живої маси і 90 % висоти в холці дорослих корів.

Таким чином, у ТОВ «Байсерке-Агро» Республіки Казахстан селекцію і вирощування молочної худоби проводять відповідно до системи НАССР, яку ґрунтують на ідентифікації небезпеки, її характеристиці, оцінювання впливу на безпечність молока-сировини.




Література:


1. Об утверждении ветеринарных (ветеринарно-санитарных) правил. Обновленный. Постановление правительства Республики Казахстан от 9 августа 2013 года № 814. – 163 с. 

2. ГОСТ 26030-83. “Сперма быков замороженная. Технические условия”.  – (Государственный стандарт СССР). – 4 с. 

3. ДП-003-2015   Управление   соответствующей   продукцией.  Корректирующие и предупреждающие действия. – Алматинская обл., п. Панфилова. - 24 с.

4. Закон РК от 09.07.1998 № 278-1. “О племенном животноводстве”. – 14 с. 

5. Инструкция по бонитировке крупного рогатого скота молочных пород. – Алматинская обл., п. Панфилова. - 32 с.

6. Костенко В.І. Сучасні технології виробництва молока у країнах ЄС та перспективи впровадження їх в Україні // Костенко В.І., Угнівенко А.М., Носевич Д.К. та інш. Збірник наукових праць ПДАТУ. Серія «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». – Кам’янець-Подільський: видавець ПП Зволенко Д.Г. – 2010. – Вип. 18. – С. 94-97.

7. Методика разведения крупного рогатого скота. – Алматинская обл., п. Панфилова. - 30 с.

8. ПлХ-001-2015 «План ХАССП по селекции и выращиванию КРС». – Алматинская область, п. Панфилова. – 30 с.





_________________________

Науковий консультант: Угнівенко Анатолій Миколайович , доктор сільськогосподарських наук, професор, академік академії наук ВО України 




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота