ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

01.12.2015 22:33

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Гордєєва Олена Вікторівна, старший викладач Одеського Нацiонального Економiчного унiверситету


Для створення оптимальних податків найбільш важливими є наступні вимоги:  податкова система повинна сприяти використанню податкової політики з метою стабілізації, оздоровлення і підйому економіки країни; податки повинні не впливати на прийняття різними особами економічних рішень; ставки податків не повинні перевищувати аналогічні ставки в сусідніх країнах; система податків повинна мати мінімум необґрунтованих пільг, бути ув'язаною з загальною політикою ціноутворення і зростанням заробітної плати; податки повинні надавати більше свободи підприємництву, інвестиціям, науково-технічному прогресові. Застосування податків є одним з економічних методів керування і забезпечення взаємозв'язку загальнодержавних інтересів з комерційними інтересами підприємців.

На мій погляд, основними засадами формування нової європейської податкової системи в Україні повинні бути засади практики Європейського суду, які сьогодні використовуються адміністративними судами в Україні згідно норм Кодексу адміністративного судочинства України. Так, наприклад, при вирішенні спору по справі №815/727/13-а Одеським апеляційним адміністративним судом була прийнята постанова, в якої суд використав матеріали Європейського суду з прав людини у справі «Булвес»АД проти Болгарії». Згідно чого Європейський суд вважає, що якщо вимоги до підприємця «прирірівнюються до надзвичайного обтяження для нього, що порушує справедливий баланс, який повинен був підтримуватися між вимогами загальних інтересів та вимогами захисту права власності» підприємця. Право власності захищається, наприклад, Цивільним кодексом України, але у фінансових правовідносинах, де стороною завжди є держава, принцип захисту права власності підприємця достатньо часто порушується.  Аналіз податкових спорів, які вирішуються адміністративними судами по всій Україні, також свідчить про використання такого принципу судовою системою. Тобто свідчить про застосування такої практики Європейського суду при прийнятті рішень судами України.

Вважаю такий принцип, який є досягненням європейської цивілізації в правовому полі податкових правовідносин, основним також для податкової системи України. На жаль такий принцип справедливого балансу між вимогами загальних інтересів та вимогами захисту права власності підприємця  в діючих нормах права в Україні на сьогоднішній день не є таким, що є врегульованим. Так, наприклад, стаття четверта Податкового кодексу України регулює достатньо важливих принципів податкових відносин та податкової системи окрім вказаного. Тобто використання такого принципу залежить від бажання судів в Україні використати своє право застосувати практику Європейського суду чи ні. Це означає, що платник податків в Україні не може  завжди розраховувати на прийняття справедливого рішення суду по податковим спорам в тому числі з податкової системи. Таким чином, дійсно першим принципом податкової системи України повинен бути принцип зберігання балансу між загальними інтересами держави у вигляді формування публічних фінансів шляхом сплати податків підприємцями та інтересами захисту прав тих самих підприємців у вигляді, перш за все, захисту їх прав власності як платника податків, в тому числі, на ту суму коштів податкового боргу, який є неправомірно нарахованим представниками ДФС України.




Література:

1. Податковий Кодекс  України.

2. Кодекс Адміністративного судочинства України.

3.Цiвiльний Кодекс України.

4.Постанова Одеського апеляцийного адміністративного суду по справі № 815/727/13-а .



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота