ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ АГРАРНОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ В УМОВАХ РИНКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ АГРАРНОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ В УМОВАХ РИНКУ

05.02.2016 18:10

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Дуда Марія Іванівна, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого»


Економічна аграрна політика повинна бути  спрямована на максимальне задіяння економічних механізмів стимулювання розвитку аграрної економіки, широке використання державних важелів і ринкових регуляторів розвитку аграрного сектора.

Аграрний сектор є важливою стратегічною галуззю української національної економіки, яка забезпечує продовольчу безпеку та продовольчу незалежність нашої держави, дає значній частині сільського населення робочі місця, формує 16-17% валового внутрішнього продукту. Він забезпечує близько 60% фонду споживання населення, займає друге місце серед секторів економіки у товарній структурі експорту і залишається практично єдиною галуззю, яка багато років поспіль забезпечує позитивне зовнішньоторгівельне сальдо. 

Але економічні можливості аграрного сектора України використовуються не повністю.

Незважаючи на певні досягнення в розвитку аграрної сфери, в Україні ще багато питань чекають на вирішення.

Сьогодні фінансово-економічна підтримка аграрного сектора здійснюється переважно через комплекс програм, кожна з яких має на меті підвищення ефективності виробництва та дохідності товаровиробника. При цьому, через брак коштів Державного бюджету України, ця підтримка на 80 % здійснюється за рахунок сприятливої податкової політики, що є непрямою формою субсидіювання галузі.

Доречно відмітити, що на гальмування рівня розвитку агарного сектора впливають такі фактори:

- слабка система інфраструктури;

- нестабільна політична та економічна ситуація;

- висока зношеність техніки;

- нестабільність та непрогнозованість цін на паливо;

- відсутність дієвої державної закупівельної політики;

- низька технологія виробництва, яка дозволяє іноземним конкурентам заполонити вітчизняний ринок, часто дешевими і сумнівної якості товарами.

Важливою складовою прискорення розвитку аграрного сектора України є наукова та інноваційна діяльність, які мають свої специфічні риси.

У ринкових умовах господарювання для підприємств аграрного сектора економіки України однією з головних проблем є залучення інвестиційних ресурсів.

Інвестування в аграрний сектор є досить ризикованим, особливо проблематичними є захист інвесторів, сплата податків, ведення міжнародної торгівлі, до того ж нарощування інвестиційних процесів поки що не в змозі забезпечити адекватну стабільну віддачу від інвестицій.

Дослідження сучасного стану аграрного сектора економіки України вказують на існування проблем, які потребують негайного вирішення, а саме: 

- проблеми права власності на землю;

- недосконала нормативно-правова база;

- відсутність науково-обґрунтованих економічних реформ, надмірна заполітизованість;

- зростання обсягів імпортної продукції, незахищеність вітчизняних виробників; 

- низька інноваційна активність підприємств;

- формування конкурентоспроможного сільськогосподарського виробництва продукції на основі інтеграційних процесів, що забезпечить встановлення прямих зв’язків між учасниками;

- усунення посередницьких ланок, скорочення витрат та збільшення прибутку, забезпечення фінансової сталості учасників інтеграційної системи;

- диверсифікації сільськогосподарського виробництва шляхом розвитку промисловості та переробки продукції;

- покращення соціальної сфери села, підвищення зайнятості та доходів населення; створення сприятливого інвестиційного клімату в аграрному секторі;

- підвищення конкурентоспроможності аграрної продукції в контексті еко- та біорозвитку;

- створення обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів.

Значну роль повинна відігравати інноваційна діяльність. 

Пріоритетними напрямами її в аграрному секторі є:

- впровадження найбільш перспективних агротехнологій і на цій основі підвищення продуктивності виробництва з метою зниження витрат на одиницю продукції та зміцнення її конкурентоспроможності на внутрішньому і світовому ринках;

- створення та впровадження у виробництво високопродуктивних сортів і гібридів сільськогосподарських культур, нових порід тварин і птиці;

- стимулювання агроекологічної діяльності, зокрема розвитку альтернативного органічного агровиробництва;

- формування високоосвічених професійних кадрів.

Важливо врахувати, що Україна є не тільки виробником,  а й великим споживачем агропромислової продукції. Причому через розбалансованість виробництва в галузі наша держава інколи закуповує продукцію, яку потенційно могла б виробляти.

Слабкість купівельної спроможності населення України веде і до кризи внутрішнього збуту продукції вітчизняних аграрних виробників, а це, в свою чергу, погіршує перспективи їх міжнародної конкурентоспроможності в майбутньому через неможливість акумулювання коштів для модернізації застарілої техніки, закупівлі добрив, проведення меліоративних робіт. Так, близько 2/3 українського населення не в змозі забезпечити свої потреби в необхідних продуктах харчування.

Аналізуючи ситуацію, яка склалася в Україні можна визначити такі основні перспективні напрямки підвищення рівня розвитку аграрного сектора:

- удосконалення законодавства, яке регулює агропромислові відносини;

- оновлення техніки для покращення якості і швидкості збирання сільськогосподарської продукції більш дешевими джерелами, ніж кредитування: залучення інвестицій, лізинг тощо;

- удосконалення системи субсидування, здешевлення вартості паливно-мастильних засобів;

- розроблення та налагодження дієвих програм збуту готової продукції для сільськогосподарських підприємств;

- створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Результатом здійснення економічної політики має бути створення максимально сприятливих економічних умов для розширеного відтворення у всіх галузях і сферах агропромислового комплексу.

Підвищення конкурентоспроможності продукції сільського виробництва шляхом вивчення та впровадження досвіду зарубіжних розвинутих країн дозволить Україні зайняти належне місце в міжнародному аграрному поділі праці.

Вирішення проблем фінансування аграрного сектора, зокрема сільського господарства, та використання сильних сторін дозволить покращити його діяльність і забезпечити додаткові надходження до бюджету України. Сільське господарство забезпечує динамічний розвиток аграрного сектора України і тому в недалекій перспективі може стати одним з головних джерел надходження валюти й експорту. Цьому сприяють і великі масштаби сільськогосподарського землекористування, і родючі землі, а також працьовите населення.

Отже, ефективна організація аграрного сектора відіграє важливу роль у підвищенні його економічної ефективності, що є одним із важливих напрямів виведення України з економічної кризи і запобігання наближення нової світової фінансово-економічної кризи.




Література:

1. Андрейчук В.Г. Економіка аграрних підприємств: Підручник. – 2-е вид., доп. і перероблене. –К.: КНЕУ, 2002. – 264с.

2. Бойчик І.М., Харів Н.С. Хопчан М.І, Піча Ю.В. Економіка підприємства: навчальний посібник. Вид. 2-ге випр.і доповнене. –К.: Каравелла, 2000.-292с.

3. Мацибора В.І., Збарський В.К., Мацибора Т.В. Економіка підприємства: Навч. посібник. –К.:Каравела, 2008. – 312с.

4. Рижмань Д.І., Криворучко Г.Я., Віннічук Г.Я., Пилявець М.Т. Економіка підприємства: навчальний посібник. – К.: Аграрна освіта, 2011. – 531 с.

5. Сацик В.І. Якісне економічне зростання в Україні: сучасний стан і шляхи забезпечення [Електронний ресурс] / В.І. Сацик // Ефективна економіка. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота