ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ ЗВІТНОСТІ У ЦУКРОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ ЗВІТНОСТІ У ЦУКРОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ

03.03.2016 19:04

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Рибакова Леся Петрівна, здобувач кафедри бухгалтерського обліку Львівської комерційної академії


Трансформація бухгалтерського обліку і звітності в Україні до вимог і принципів міжнародних стандартів більш обумовила процеси формування управлінської звітності. Відповідно вона стала одним із основних джерел інформаційного забезпечення управління витратами, яка готується шляхом виконання спеціальних процедур обробки, групування і підрахунку та формується на завершальній стадії облікового процесу [3, c. 27].

Важливим кроком на етапі складання управлінської звітності є розробка її вихідних форм. Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” передбачено, що підприємство самостійно розробляє систему та форми внутрішньогосподарського обліку, звітності й контролю господарських операцій з метою обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів [12]. Проте відсутність чіткого регламентування управлінського обліку в межах діючого законодавства унеможливлює побудову на практиці єдиної системи внутрішньої звітності.

Відтак система управлінської звітності – один зі складних і важливих елементів управлінського обліку, який дозволяє менеджерам вищої ланки управління, зрозуміти межі можливостей інформаційних і технологічних відділів та отримати дані у найбільш зручному для використання форматі. При цьому важливою передумовою є наявність відповідної інформаційної бази та узгодженість змісту і форм звітів.

Система внутрішньої звітності підприємств цукрової галузі має враховувати ієрархічні рівні системи управління та відповідати основним принципам щодо її підготовки. 

Питаннями розробки принципів і правил, щодо формування управлінської звітності, займались як вітчизняні  так і зарубіжні науковці: В. І. Бачинський [1, 116],Є. А. Бойко [2, с. 9],Т. П. Карпова [4, с. 97], М. В. Корягін [5, с. 291], П. О. Куцик [6, с. 145], А. А. Михайлів[7, с. 126].Л. В. Нападовська [9, с. 481] В. Ф. Палій [10, с. 618] та інші,

Так, А. А. Михайлів трактує сутність принципів як початкових положень обліку, що забезпечуються якісними характеристиками облікової та звітної інформації, якими слід керуватись при вимірюванні, оцінці та реєстрації господарських операцій та які дозволяють досягти зіставності показників звітності” [7, с. 126]. В. Г. Швець під принципами обліку і звітності розуміє правила, якими слід керуватись, вимірюючи, оцінюючи та реєструючи господарські операції, а також показуючи їх результати у звітності [13, с. 45]. Отже, більшість учених визначають принципи як основні положення, базові концепції обліку. Проте деякі науковці під принципами розуміють правила, якими потрібно керуватись під час ведення бухгалтерського обліку та формування звітності.

Зокрема, у Міжнародних стандартах бухгалтерського обліку наведені якісні вимоги щодо облікової інформації, яка має відображатись у звітності підприємства: доречність, достовірність та можливість зіставлення [8, с. 50]. Наведені вимоги практично збігаються з принципами Положень (стандартів) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”: дохідливість, доречність, достовірність, порівнянність [11, п. 14-17]. 

Багато вчених до якісних характеристик облікової інформації, що міститься в управлінській звітності, додають принцип конфіденційності, який передбачає збереження комерційної таємниці підприємства. 

На нашу думку, при формуванні управлінської звітності варто враховувати, перш за все, принципи організації управлінського обліку: цілісності, конфіденційності, самостійності, обґрунтованості та достовірності, безперервності, систематизації та уніфікації, ідентифікації інформації, результативності, відповідальності, комплексності, взаємодії структурних підрозділів, економічності.

Як показали дослідження, існують суттєві відмінності щодо переліку, змістового навантаження та оптимального поєднання якісних характеристик, вимог і принципів формування управлінської звітності. Більшість авторів ототожнюють поняття “вимоги”, “принципи” та “якісні характеристики”, хоча, на нашу думку, зазначені поняття різні за змістом. При розробленні системи управлінської звітності для підприємств з виробництва цукру необхідно дотримуватись наступних принципів: 

– ієрархічності, який передбачає уникнення потрапляння інформації призначеної для центрів відповідальності нижчих рівнів, середньої та вищої ланки управління;

– конфіденційності, який передбачає, що передання інформації (яка наведена в управлінській звітності) контролюється керівництвом;

– своєчасності, який передбачає формування та забезпечення інформацією менеджерів до терміну ухвалення рішення;

– аналітичності, який передбачає, що управлінська звітність має містити не лише фактичні показники діяльності центрів відповідальності, але й інформацію про відхилення фактичних показників від нормативних (планових) тощо;

– зіставності, який передбачає, що показники звітного періоду (наведені у звітності) порівнюються з показниками попередніх періодів;

– контрольованості, який передбачає, що звітність структурних підрозділів підприємства має містити тільки ті показники, на обсяг яких керівник центру відповідальності має вплив;

– відособленості, якийпередбачає орієнтацію на центривідповідальності та особливості роботи конкретного підрозділу підприємства;

– конкретності, який передбачає, що інформація управлінської звітності має бути спрямована на вирішення конкретних завдань управління;

–агрегування (згортання інформації), який передбачає, що детальність звітів зменшується у міру збільшення рівня керівника (менеджера), якому вони представляються, тобто керівництву повинні надаватися більш агреговані, тобто менш докладні звіти.

Таким чином, принципи організації управлінської звітності на підприємствах цукрової галузі визначаються принципами організації управлінського обліку загалом та галузевою специфікою діяльності підприємства, особливостями роботи конкретних структурних підрозділів і, відповідно, центрів відповідальності. Вважаємо, що внутрішня звітність, відповідаючи зазначеним вище принципам, дасть можливість забезпечити надання оперативної та релевантної інформації для прийняття відповідних управлінських рішень менеджерам різних рівнів управління.




Література:

1. Бачинський В. І. Внутрішньогосподарська (управлінська) звітність / В. І. Бачинський // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. – 2008. – № 578. – С. 116–119.

2. Бойко С. В. Облік і калькулювання на промислових підприємствах: організація і методика: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.00.09 / Бойко С. В. : [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.br.com.ua.

3. Бондар М. І. Звітність підприємства : підручник / [М. I. Бондар, Ю. А. Верига, М. М. Орищенко та ін.]. – К. : Центр учбової літератури, 2015. – 570 с.

4. Карпова Т. П. Управлінський облік : підручник / Т. П. Карпова – М. : ЮНИТИ, 2003. – 350 с., с. 97]. 

5. Корягін М. В. Бухгалтерський облік у системі управління вартістю підприємства : теоретико-методологічні концепції : [монографія] /  М. В. Корягін. – Львів : ЛКА, 2012. – 389 с., с. 291,

6. Куцик П. О. Управлінська звітність підприємста: сучасне трактування та проблеми підготовки / П. О. Куцик // Теорія і практика бухгалтерського обліку, аналізу й аудиту: стан, проблеми та перспективи розвитку : матер. 7-ї міжнар. наук.-практ. кон. – 2014. – С. 162 – 163., с. 145.

7. Михайлів А. А. Принципи бухгалтерського обліку : суперечності поглядів / А. А. Михайлів / Вісник ЖДТУ. – 2010. – № 4 (54) – С. 123–127.

8. Міжнародністандартифінансовоїзвітності: [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/ST002244.html.

9. Нападовська Л. В. Управлінський облік : [підруч. для студ. вищ. навч. закл] / Л. В. Нападовська. – К. : Книга, 2004. – 544с., с. 481.

10. Палий В. Ф. Управленческийучет : [учебн. пособ.] / В. Ф. Палий; – [под. ред. В. Палия, Р. Вандер-Вила]. – М. : Инфра-М, 1997. – 480 с., с. 618. 

11. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” : затв. наказом Міністерства фінансів України від 28.02.2013р. за № 336/22868 : [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua.

12. Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні: Закон України від 16.07.1999 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.rada.gov.ua.

13. Швець Т. В. Теорія бухгалтерського обліку : [підручник] / Т. В. Швець. – К. : Знання. – 2008. – 535 с.

________________________


Науковий керівник: Медвідь Любов Гнатівна, кандидат економічних наук, проф., професор кафедри бухгалтерського обліку Львівської комерційної академії

 


Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота