КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

07.04.2016 15:14

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Кочедикова Альона Євгенівна, аспірант, Київський національний університет будівництва і архітектури


Модернізації економіки та інноваційного розвитку нашої країни, присвячено чимало статей науковців. Наразі нагальним залишається питання практичного застосування інноваційних технологій саме у будівництві. Тема, безумовно, є актуальною і має право на існування саме в силу важливості будівельної галузі для економіки будь якої країни, і наша країна у цьому є не виняток.

Чимало зроблено для розвитку галузевої науки, отримано непогані результати з підвищення енергоефективності будівництва та застосування інноваційних матеріалів. Наразі військово-економічна ситуація в країні суттєво знизила зацікавленість інвестора. Значного покращення інвестиційного клімату з боку держави також не спостерігається.

В умовах глобалізації великого значення набуває міжнародне співробітництво, а саме залучення зарубіжних інвесторів до розвитку вітчизняної інноваційної сфери. 

Впровадження інноваційних технологій у будівельній галузі є одним із пріоритетних напрямків у політиці будь-якої держави, у тому числі і нашої.

Ситуація в житловому будівництві бажає залишатися кращою. Однак турбує той факт, що поточний стан будівельної індустрії, будматеріалів і в цілому низькі темпи будівництва не можуть забезпечити динамічний розвиток галузі. В умовах сьогодення будівельна галузь відчуває величезний дефіцит вітчизняних будівельних матеріалів. Все зростаюча потреба в нових оселях вимагає прискорення темпів реалізації будівельних проектів, які задовольнятимуть сегмент середнього споживача. 

Нагальним є зазначити, що впровадження інновацій у більшій мірі стосується виробників саме будівельних матеріалів, адже будівельних матеріалів існує значна кількість, на відміну від методів будівництва, та й витрати часу і коштів на впровадження нової розробки у виробників менші, ніж у великих будівельних компаній. Однак існують серйозні ризики, що новинка покаже себе погано або взагалі не приживеться?

Варто відмітити, що ефективність інновацій в умовах сьогодення будується на припущенні: якщо довгий час не вдавалося вирішити проблему класичним перевіреним способом за допомогою традиційних матеріалів, то, можливо, це вдасться зробити за допомогою нових.

Наразі більшість інновацій у будівництві направлено на збереження енергії, адже енергозбереження - це та сфера, в якій сходяться інтереси учасників будівельного ринку і споживачів. 

Наголосимо, що будівельні компанії впроваджуючи новітні технології, ризикують набагато більше: на них лежить величезна відповідальність за безпеку конструкції і майбутній термін її служби, а ще доводиться пробивати бюрократичні бар'єри, з впровадження нових методів будівництва. Якщо ж застосувати нову технологію все ж вдається, зростають витрати за контролем якості матеріалів, які, як правило, поставляються хоч і спеціалізованими, але все ж сторонніми компаніями. І не завжди нова технологія будівництва добре уживається зі старим матеріалом. Вихід зі становища - створення власної виробничої бази, здатної виробляти матеріали з необхідними характеристиками, але не кожна будівельна компанія може собі дозволити одночасно і інноваційне будівництво, і сучасне виробництво.

Підвищення енергоефективності будівельних продуктів, якісного поліпшення довкілля, підвищення рівня продуктивності праці, автоматизації виробництва можна досягти лише за рахунок інноваційних інструментів.

На нашу думку, пріоритетними напрямками державної політики підтримки інновацій у будівництві є: нарощування темпів розробки технічної документації з проектування і будівництва, а перехід на нові стандарти має забезпечити прогресивні інноваційні рішення та стимулювати наукові розробки у сфері будівництва. Нарощення інноваційного потенціалу забезпечить зацікавлені галузі висококваліфікованими спеціалістами, здатними виробляти новаційні продукти.

Нагальним є відмітити, що врахування зарубіжного досвіду при розробці будівельних норм і стандартів, забезпечить галузі стабільний розвиток і перспективу.

З метою забезпечення конкурентоздатності будівельної галузі необхідно розробити стратегію інноваційного розвитку будівельної галузі як основної частини єдиної стратегії галузевого розвитку, яка визначатиме державну політику у сфері будівництва, визначатиме першочергові завдання та пріоритети технічного регулювання, ціноутворення та підтримки наукових досліджень. Для стимулювання індустріального та інноваційного будівництва доцільно розробити і затвердити стандарти, що передбачають застосування не менше 10% інноваційних технологій і матеріалів.

Для підтримки інвестиційної активності та захисту прав інвесторів необхідно забезпечити ефективний захист прав власності, у тому числі і судовими органами, гармонізувати із законодавством Європейського Союзу положення законодавства України щодо захисту прав національних та іноземних інвесторів та кредиторів, а також запровадити стимулюючі механізми інвестиційної діяльності на основі світової практики.

Отже проблема стимулювання всіх учасників процесу до застосування інноваційних технологій у будівництві є нагальною і необхідною умовою забезпечення стратегічного розвитку галузі. Але без підтримки науки і технологій неможливо говорити про інноваційний розвиток та підвищення конкурентоспроможності будівельної індустрії.




Список використаної літератури:

1. Постанова Кабінету Міністрів України за № 921 від 12.09.2012 року «Про внесення змін до Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки» [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/921-2012-%D0%BF. 

2. Бондар О. А. Методологічна платформа поняття «економічна система» в контексті забезпечення результативності функціонування підприємств [Текст] / Бондар О. А. // Інвестиції: практика та досвід. – № 10. – К. : Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості України, 2013. – С. 67–69.

3. Бєлова А. И. Управление инновационным процессом на предприятии [Текст] /А. И. Белова // Материалы II Международной научно-практической конференции студентов, аспирантов и молодых учёных: «Актуальные проблемы экономики и менеджмента», (г. Майкоп, РФ, 25.03.2014). – Том 2. – Современный менеджмент, среднее и малое предпринимательство. – Майкоп: ФГБОУ «Майкопский Государственный технологический университет», Изд-во «Кучеренко В.О.», 2014. – 264 с. – С. 21 – 23. 

4. Крейдич І. М. Методичні підходи до формування та реалізації інноваційно-інвестиційної політики реструктуризації промислових підприємств [ Текст] / І. М. Крейдич// Інвестиції: практика та досвід: науково-практичний журнал. - Київ, Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили МОН України, ТОВ «ДСК Центр»2014. - № 8. – С. 11-16. 

5.Пінчук А. О. Інвестиції в основний капітал, як головний фактор покращення інноваційного потенціалу національного господарства  [Текст] / С. О. Алимов, А. О. Пінчук // Тріада національного відродження: наука – освіта – виробництво: Збірник наукових праць [Алимов С. О., Худолей В. Ю., Демешок О. О., Чижова В. І. та ін.]; за ред. д.е.н., проф. В. В. Микитенко. – Вип. 2. – Київ, МНТУ ім. академіка Ю. Бугая, Вид-во ПП Вишемирський В. С., 2012. – 157 с. [С. 17 – 20].

_________________________

Науковий керівник: Бондар Олена Анатоліївна, доктор економічних наук, професор, Київський національний університет будівництва і архітектури

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота