РОЗВИТОК КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ВИЗНАЧАЛЬНА ПЕРЕДУМОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЗВИТОК КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ВИЗНАЧАЛЬНА ПЕРЕДУМОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

11.04.2016 14:41

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Коцко Тарас Аркадійович, кандидат економічних наук, доцент, Національний технічний університет України «КПІ»; Гарбарчук Катерина Володимирівна, студент, Національний технічний університет України «КПІ»


У сучасних умовах, ключовим фактором успіху будь-якої компанії є не просто ресурсне забезпечення, а висока інноваційна активність, що яскраво підтверджується досвідом багатьох успішних компаній, а також рядом міжнародних досліджень, рейтингів, в тому числі і оцінками Глобальної конкурентоспроможності в рамках Світового економічного форуму. Розвиток інноваційної діяльності, висока інноваційна культура – це результат продуманої, стратегічно орієнтованої політики розвитку компанії, важливою складовою якої є кадрова. 

В Україні, на відміну від розвинутих країн, виникла досить непроста ситуація, – велика кількість підприємств, маючи значні проблеми пов’язані з ресурсним забезпеченням, збутом продукції, фінансовою стабільністю, володіють колосальним інноваційним та кадровим потенціалами. Відтак, виникає необхідність в процесі їх реструктуризації не просто зберегти зазначені потенціали, а створити передумови для їх розвитку, що в умовах динамічних змін зовнішнього середовища слід розглядати в якості стратегічного завдання пов’язаного з забезпеченням ефективності операційних процесів. 

Поняття інноваційного потенціалу є достатньо складним, у науковій літературі наводяться різні підходи до трактування його сутності. Однак, очевидним є те, що основою формування інноваційного потенціалу є висококваліфіковані кадри. Провідні країни світу, як США, Японія, Німеччина, давно зрозуміли, що головний генератор прогресу, – людина. Тому на рівні компаній, проблемам розвитку кадрів надається значної уваги, незважаючи на досить різні підходи до формування політики у даній сфері. 

Вивчення літературних джерел свідчить про відсутність єдиного визначення «кадрового потенціалу підприємства». Кадровий потенціал слід розглядати як стратегічний запас певного підприємства, що включає у себе можливості, вміння, здібності та характеристики працівників, які виражаються у їх чисельності, складі і структурі, фізичних й психологічних можливостях, інтелектуальних і креативних здібностях, професійних знаннях і кваліфікаційних навичках, комунікабельності, здатності до співпраці тощо. Відтак, для вітчизняних підприємств, які працюють в сферах, що динамічно розвиваються, є достатньо капітало- та наукоємними, розвиток кадрового потенціалу дозволяє вирішувати як завдання ефективності операційних процесів, так і інноваційного розвитку. 

Разом з тим, слід мати на увазі, що операційна діяльність може бути ефективною лише в тому випадку, якщо має місце стратегічно орієнтована та системна політика розвитку компанії. Тому, будь-яка реструктуризація того чи іншого підприємства, особливо це стосується підприємств, які в Україні довгий період часу працювали у сфері військово-промислового комплексу, має передбачати обґрунтування цілісної програми, стратегії. Саме зазначений акцент дуже часто недооцінюється на вітчизняних підприємствах, що є причиною поглиблення негативних тенденцій у їх розвитку та втрати кадрового потенціалу. 

З огляду на кризові явища в економіці України, обмеженість ресурсів розвитку, шукати можливості для активізації та підвищення ефективності операційної діяльності слід через налагодження коопераційних зв’язків, зокрема формування різного роду інтегрованих структур на тих чи інших принципах, наприклад, стратегічних альянсів. Обґрунтування механізму інтеграції дозволить виявити можливості для прояву ефекту синергії, а відтак, – підвищувати ефективність операційної діяльності. Крім того, виникатимуть стійкі передумови розвитку інноваційного потенціалу. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота