ВПЛИВ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ В ЄС НА ПІДПРИЄМЦІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ В ЄС НА ПІДПРИЄМЦІВ

13.04.2016 10:57

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Мищишин Ольга Львівна, асистент, Національний університет «Львівська політехніка»; Свищ Ірина Андріївна, студентка, Національний університет «Львівська політехніка»


Із здобуттям незалежності Україна чітко заявила про свій Європейський вибір. У зв’язку із останніми подіями, Євроінтеграція стала однією із ключових вимог суспільства для перебудови держави. Ключовою метою проведення реформ в Україніє її вступ до Європейського Союзу. Для України Європейська інтеграція є надзвичайно важлива, адже вона дозволить їй ввійти у спільний ринок ЄС, що підвищить конкурентоспроможність вітчизняного виробника, дозволить Україні покращити економіку, підвищити рівень життя населення,  залучити іноземні інвестиціїі сучасні технології [1].

Незважаючи на всі переваги такого вступу, існують і досить суттєві для держави недоліки. Основними з яких є такі: неспроможність України виплачувати фінансові внески до ЄС та можлива ліквідація українських підприємств через підвищення конкуренції з боку фірм-членів ЄC[1].

Отже, розглянемо детальніше всі переваги та недоліки вступу до Європейського союзу для підприємців. Одним із основних здобутків є входження України до Зони вільної торгівлі (ЗВТ). Це дозволить скасувати (або зменшити) експортні та імпортні мита. Для підприємців це є важливим кроком, адже вони зможуть мати кращий доступ до одного із найбільших у світі ринків, який охоплює більш ніж 500 мільйонів споживачів [2]. Внаслідок цього українські виробники будуть заощаджувати мільйони євро щороку. 

Не менш важливою умовою участі у ЗВТ буде запровадження міжнародних стандартів ЄС, що дозволить контролювати якість продукції та послуг на внутрішньому ринку України. Недоліком цього може стати те, що для проходження цих процедур потрібні значні кошти та нові закони. Головноюперешкодою виходу вітчизняних товарів України на ринок Євросоюзу є нетарифні бар’єри. Доречі, через нетарифні бар’єри Росія заборонила експорт українських товарів на її територію.Суть нетарифних бар’єрів полягає у тому, що товари не відповідають стандартам.

Іншим важливим здобутком входження до Зони вільної торгівлі будуть рівні умови доступу до ринків та чесна конкуренція. Зловживання панівним місцем на ринку є головною проблемою українського підприємництва. Такі підприємці не вважають за потрібне запроваджувати нові технології, оскільки їх продукцію будуть купувати споживачі через обмежену кількість схожих товарів на ринку. Ця умову ЗВТ підвищить прозорість введення бізнесу та створить конкурентне, а головне, чесне середовище в Україні[2].

Завдяки ЗВТ українські підприємці отримали свободу заснування підприємницької діяльності, а це дає змогу перетворитись із місцевих до міжнародних компаній та збільшить притік іноземних інвестицій. Крім цього,Україна є єдиною країною, яка не є членом ЄС, і попри це вона матиме повний взаємний доступ до державних закупівель. Українські постачальники отримають повний доступ до ринків державних закупівель Євросоюзу. Звичайно для цього потрібно, перш за все, адаптувати українське законодавство про закупівлі до норм Європейського Союзу. 

Отже, Європейський вибір України відкриває нові перспективи співробітництва для підприємств із розвинутими країнами, виходи на нові ринки і зміцнення позицій України у системі світового господарства.




Література:

1. Вірбулевська О. В., Мовчан І.В. Інтеграція України до ЄС: проблеми та перспективи подальшої співпраці [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.confcontact.com/2008dec/2_virbulev.php.  

2. Енциклопедія з експорту до країн ЄС в рамках ПВЗВТ [Електронний ресурс]– Режим доступу до ресурсу: http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248801643.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота