ПРИНЦИПИ, ФОРМИ І МЕТОДИ БЮДЖЕТНОГО ФІНАНСУВАННЯ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРИНЦИПИ, ФОРМИ І МЕТОДИ БЮДЖЕТНОГО ФІНАНСУВАННЯ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ

15.04.2016 11:09

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Степанюк Надія Ігорівна, аспірант кафедри фінансів, «Київський національний економічний університет імені В. Гетьмана»


Ринкові умови господарювання, циклічний розвиток економіки потребує раціонального та ефективного розподілу бюджетних коштів. В процесі виконання бюджету важливим є як розподіл бюджетних коштів, так і їх перерахування із бюджету підприємствам, установам та організаціям на реалізацію бюджетних програм. Зауважимо, що безпосередньо цьому сприяє бюджетне фінансування із чітко визначеними принципами, формами та методами.

Українські науковці: Дєєва Н.М., Опарін В.М., Осипчук Л.Л., Пантєлєєв В.П., Романенко О.Р., Стовбчатий А.М., Федосов В. М., Юрій С.І. стверджують, що раціональному розподілу бюджетних коштів сприяє вибір конструктивних принципів бюджетного фінансування. Науковці пропонують і обґрунтовують різну кількість цих принципів. На нашу думку, серед них є вихідні і похідні принципи. До вихідних пропонуємо віднести: плановість, цільове використання бюджетних коштів та ефективність використання бюджетних коштів. У сучасних умовах складною задачею залишається дотримання цих принципів, але це сприятиме зміцненню бюджетної дисципліни та підвищенню ефективності використання бюджетних коштів.

Встановлено, що принципи бюджетного фінансування досі не відображені в українському законодавстві. Ми погоджуємося з пропозицією українського науковця Черевка О.І. про їх віднесення “в окрему статтю Бюджетного кодексу України, що законодавчо закріпить використання коштів” [4, с.219], та сприятиме вдосконаленню правовідносин у бюджеті.

Вивчаючи форми бюджетного фінансування, зроблено висновок, що серед вітчизняних науковців лише Дем’янишин В. Г. дає їм визначення. Він зазначає, що це “способи надання бюджетних коштів на заходи, передбачені у бюджеті відповідно до наукових принципів” [6, с.172].

У фаховій літературі не існує єдиної точки зору щодо кількості форм бюджетного фінансування. Ми виокремили два концептуальні підходи, а саме:

- за першим підходом це - нетто бюджет і брутто бюджет. Цей підхід підтримують: Владимиров К.М., Омельянович Л.О., Пасічник Б.В;

- за другим підходом це – кошторисне фінансування, бюджетні інвестиції, бюджетні кредити, бюджетні трансферти. Більшість науковців є представниками цього підходу, а саме: Благун І.Г., Загорський В.С., Коваленко Д.І., Осипчук Л.Л., Стовбчатий А. М., Федосов В.М., Юрій С.І.

На нашу думку, форми бюджетного фінансування за другим підходом є оптимальними та відповідають сучасним умовам господарювання. Враховуючи динамічний розвиток економіки та науково технічний прогрес, представлені форми бюджетного фінансування потребують постійного вдосконалення та осучаснення, щоб повноцінно відповідати потребам сьогодення.

Ми не погоджуємося з вітчизняними науковцями Фещенком Л. В. та Чечетовим М.В., які до форм бюджетного фінансування відносять міжбюджетні трансферти. Міжбюджетні трансферти є формою взаємовідносин між бюджетами різних рівнів (внутрішні бюджетні потоки), а не є формою бюджетного фінансування (зовнішніми бюджетними потоками).

Українські науковці Берлач А.І. і Чубенко А.Г. до форм бюджетного фінансування відносять: фінансування бюджетних установ та фінансування державних і муніципальних підприємств. Ми вважаємо, що їх віднесення до форм бюджетного фінансування є не доцільним, так як йде мова про суб’єктів бюджетного фінансування, а не про його форми.

Вибір консервативного методу бюджетного фінансування є важливою складовою забезпечення бюджетними коштами держави. За часів незалежності України розвивалися і вдосконалювалися методи бюджетного фінансування. При цьому у сучасній економічній літературі відсутнє визначення поняття «методи бюджетного фінансування». Пропонуємо авторське визначення - це сукупність послідовних кроків здійснення видатків з бюджету для забезпечення діяльності підприємств, установ та організацій.

Відомо два методи бюджетного фінансування, які мали практичне застосування до 1 липня 1993 року, а саме: відкриття кредитів та перерахування коштів з рахунків бюджету на рахунки розпорядників. Вітчизняні науковці: Лазаренко Л.В., Осипчук Л.Л., Стовбчатий А.М., Федосов В.М, Черевко О.І., Юрій С.І. вважають, що в даний час на практиці використовують як метод єдиного казначейського рахунку, так і метод перерахування коштів з рахунків бюджету на рахунки розпорядників. Ми вважаємо, що зазначені методи бюджетного фінансування демонструють взаємодоповнення управління бюджетними коштами.

Висновок. Виокремленні принципи, форми і методи бюджетного фінансування мають за мету покращення функціонування бюджетної системи України, а їх практичне застосування якісно вплине на сам процес бюджетного фінансування.




Література:

1. Дєєва Н.М. Бюджетний менеджмент: Навчальний посібник – Дніпропетровськ: ДДФА, 2006. – 320 с.

2. Пантелєєв В.П. Бюджетний менеджмент : навч. посіб. / В.П. Пантелєєв. – Х. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2013. – 412 с.

3. Пасічник Ю.В. Бюджетна система: Навчальний посібник. — Черкаси: Відлуння. 1999. — 376 с.

4. Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: Зб. наук. праць: У 2-х ч. / Редкол.: О.І. Черевко (відпов. ред.) та ін.; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. – Харків, 2003. – Ч. 2. – 721 с.

5. Федосов В. Бюджетний менеджмент: Підручник / В. Федосов, В. Опарін, Л. Сафонова та ін.; За заг. ред. В. Федосова. — К.: КНЕУ, 2004. – 864 с.

6. Юрій С.І. Фінанси: Підручник / За ред. С.І. Юрія, В.М. Федосова. — К.: Знання, 2008. – 611 с.

_________________________

Науковий керівник: Сафонова Людмила Дмитрівна, кандидат економічних наук, доцент, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота