ПРЕС-СЕКРЕТАР ТА ЙОГО РОЛЬ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СПІВПРАЦІ МІЖ СУДОМ ТА ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРЕС-СЕКРЕТАР ТА ЙОГО РОЛЬ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СПІВПРАЦІ МІЖ СУДОМ ТА ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

15.04.2016 16:00

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Пилипенко Катерина Вікторівна, студентка Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


На сучасному етапі розвитку суспільства дедалі помітнішу та значну роль в формуванні правосвідомості громадян відіграють засоби масової інформації, оскільки саме через них відбувається інформування громадськості про події в країні. Саме тому важливим є питання оптимальної та продуктивної взаємодії суду та ЗМІ.

Аналізуючи світову практику, можна зазначити, що сполучною ланкою між судовими органами та ЗМІ виступають прес-служби, прес-секретарі та «спікери» суду. В Україні ж посада прес-секретаря набула свого розвитку тільки в 2013 році, коли ДСА затвердила Типову посадову інструкцію головного спеціаліста із забезпечення зв’язків з засобами масової інформації (прес-секретаря) на виконання рішення ХІ з’їзду суддів України від 22 лютого 2013 року про введеннях в судах посади прес-секретаря.

Слід відмітити, що в Україні, незважаючи на встановлення даної посади, вона ще не набула такого розвитку як в світовій практиці, насамперед це пов’язано з недостатнім фінансуванням та відсутністю організаційної підтримки, а також через застосування в судах різних моделей стосунків з мас-медіа. В зв’язку з цим необхідне подальше дослідження даного питання, з метою удосконалення та покращення відносин суду з засобами масової інформації. 

Дане питання не набуло детального дослідження в працях науковців, але так чи інакше питання правового регулювання діяльності прес-секретаря в контексті взаємозв’язку судів і ЗМІ висвітлювали в своїх працях Пітер Г. Соломон молодший, Буроменський М., Сердюк О., Підкуркова І, Лущак Н.І., Овсяннікова О.О. та інші.

Типова посадова інструкція дає визначення прес-секретаря, а також порядок його  призначення. Так,  прес-секретар є посадовою особою апарату суду, правовий статус якої визначається Законом України "Про державну службу", Положенням про апарат суду та цією посадовою інструкцією. Прес-секретар призначається на посаду та звільняється з посади наказом керівника апарату суду з дотриманням вимог трудового законодавства та законодавства України про державну службу.

На посаду прес-секретаря призначається особа, яка має вищу освіту відповідного напряму з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, стаж роботи на посадах державної служби чи в органах місцевого самоврядування не менше трьох років.

Вимоги, які сформульовані в даному документі, є неточними, оскільки ніхто не дає остаточного тлумачення такого формулювання як «вища освіта відповідного напрямку». З цього приводу Буроменський М., Сердюк О., Підкуркова І. в своїй роботі зазначають наступне: «Оптимально було б на посаду прес-секретаря призначити особу з спеціальною журналістською освітою та досвідом роботи в судовій (правовій) журналістиці. За певних умов (насамперед у невеликих судових установах) обов’язки прес-секретаря може  виконувати один з працівників суду, що має вищу юридичну освіту і певні знання та навички у сфері журналістики». З даним твердженням можна погодитися, оскільки особа, яка має вищу освіту в юридичній сфері та сфері журналістики, може використати свої навички в спілкуванні зі ЗМІ, щоб забезпечити донесення реальної інформації до громадськості, уникнути її перекручування з боку мас-медіа та виконати інші обов’язки, які покладаються на прес-секретаря.

Ще однією проблемою є неврегульована процедура запровадження даної посади в конкретному суді. Так, була пропозиція з боку ДСА зазначити дану посаду в структурі і штатних розписах апаратів апеляційних, окружних адміністративних, місцевих господарських, а також у місцевих загальних судах, в яких більше 10 суддів, а в місцевих загальних судах з меншою кількістю суддів покласти обов’язки прес-секретаря на помічника голови суду або заступника керівника апарату суду.  Проте  дане положення не знайшло свого нормативного закріплення, що є одним з недоліків у розвитку інституту прес-секретаря. 

Виходячи з вищенаведеного, можна стверджувати, що посада прес-секретаря є недостатньо урегульована, вона не знайшла належного закріплення в нормативній площині, а також існує ряд невизначених аспектів, які достатньо негативно віддзеркалюються на практичній реалізації повноважень прес-секретаря, а також якості їх виконання. Зважаючи на це існує нагальна потреба в доопрацюванні та реформуванні статусу зазначеної посадової особи, оскільки довіра з боку населення та формування об’єктивної думки громадськості про діяльність суду є однією з умов ефективності правосуддя. 




Література:

1. Наказ Державної судової адміністрації України «Про затвердження Типової посадової інструкції головного спеціаліста із забезпечення зв’язків із засобами масової інформації (прес-секретаря)» від 06 листопада 2013 року №145.

2. Буроменський М., Сердюк О., Підкуркова І. Суди у відносинах з жур- налістами та ЗМІ: Посібник для суддів. — Київ, 2008. — 64 с

3. Лущак Н.І. Успішний досвід адміністрування апеляційного суду Івано-Франківської області / Надія Іванівна Лущак // «Вісник Вищої ради юстиції» №1 (5) 2011. – С. 207 

4. Пітер Г. Соломон молодший. Судове адміністрування і якість правосуддя // Судова апеляція. – 2009. – № 3. – С. 73.

__________________________

Науковий керівник: Овсяннікова Ольга Олександрівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри організації роботи судових та правоохоронних органів НЮУ ім. Ярослава Мудрого

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота