ОСВІТНЬО-ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ КООПЕРАТИВНИХ ЦЕНТРАЛЕЙ НА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХІХ – ПОЧАТОК ХХ СТ.) ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ПРОПАГУВАННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ ТА КООПЕРАТИВНОЇ ОСВІТИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСВІТНЬО-ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ КООПЕРАТИВНИХ ЦЕНТРАЛЕЙ НА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХІХ – ПОЧАТОК ХХ СТ.) ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ПРОПАГУВАННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ ТА КООПЕРАТИВНОЇ ОСВІТИ

19.04.2016 14:24

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Голубка Михайло Михайлович, викладач вищої категорії Львівського кооперативного коледжу економіки і права


УДК 37 : 33 : 93/94

Освітньо-просвітницька діяльність кооперативних централей на західноукраїнських землях та їх значення для пропагування фінансово-економічної та кооперативної освіти, з орієнтацією не лише на підвищення рівня професійних знань у суспільстві, але й використання прогресивних її форм. Одна з важливих централей була РСУК «Сільський Господар». Дана організація на конкурсній основі організовувала стажування за кордоном. Ті особи, котрі відчували достатній потенціал, могли прийняти участь у конкурсі на обмежене число місць, які передбачали європейські студії з економіки, кооперативної діяльності. На той часу це була неоціненна можливість особистісного розвитку, яка, до того ж, підсилювала інтеграційні взаємодії з європейським економічним простором і соціумом. «Сільський Господар», окрім того, провадив активну діяльність щодо більш традиційних форм освітньо-просвітницького характеру. Основна увага приділялась професійному шкільництву осіб, котрі займались сільським господарством. До інших поширених заходів даної організації слід віднести пропаганду сільськогосподарських знань серед населення, організацію читалень, бібліотек, проведення з’їздів, курсів і виставок, видання тижневика «Господарська часопись», брошур із серії «Бібліотека сільського господаря» [2, с. 10].

З іншого прикладу освітньо-просвітницької діяльності кооперативних централей, що входили в структуру РСУК, була діяльність першого українського кооперативу «Народна торгівля». Дана структура посідала провідне місце в галицькому купецькому світі [3]. Її проекти з розвитку економічної освіти передбачали «українізацію» кооперативного руху. Організація багато уваги приділяла навчанню українського населення вмінь і навиків ведення власного бізнесу, зокрема в сфері торгівлі. Як пише С. Гелей, «Народна торгівля» відіграла важливу роль у справі розвитку українського «третього стану», провідною ідеєю діяльності якого було створення індивідуального крамарства; вона поставила собі за мету навчити українську молодь купецькому промислу і таким способом зміцнити кадри українського купецтва [1, с. 182]. З Інтернет-даних, протягом 1883-1936 років «Народна торгівля» виховала понад 2000 українських фахівців [4].

РСУК підтримував майже всі освітні проекти того часу, які стосувались формування професійних знань українського населення. Для прикладу, починаючи з 1925 року щорічно на базі школи у Милуванні (Івано-Франківська область) за підтримки РСУК проводились курси кооперативного книгознавства і діловодства; як правило, курс тривав близько 10 тижнів та включав фахові кооперативні предмети, історію й теорію кооперації, товарознавство, вивчення основ годівлі тварин, організації контролю за молочністю, ветеринарію, пасічництво, математику, українознавство [5, с. 82].

Основним здобутком РСУК в освітньо-просвітницькій діяльності було впровадження нового типу фінансово-економічного та кооперативного навчання – вищого кооперативного курсу. Він був започаткований у 1929 рік і передбачав поділ навчального процесу на три триместри – перший присвячувався загальноосвітнім предметам, другий – фаховим з галузевою спеціалізацією (споживчо-господарсько-кредитна та молочарська), а на третьому передбачалось проходження обов’язкової практики; викладацько-педагогічний склад формувався з кооператорів-практиків львівських центральних господарських установ; на кшталт європейських вищих кооперативних шкіл, курс охоплював економіко-кооперативний семінар [6, с. 145; 7, с. 324]. Показово, що здобуття документу по закінченні даного курсу прирівнювалось до проходження навчання в державному закладі.

Оригінальною також була практика РСУК щодо проведення так званих вакаційних курсів. Вони відбувались, як правило, в рекреаційно-відпочинкових зонах з тривалістю до трьох тижнів. Поширювалась практика заочного навчання – з метою залучення найбільш зайнятих осіб, що не могли виділити окремий час для навчання в силу своєї постійної комерційної діяльності.

З викладеного огляду можна узагальнити основні форми розвитку фінансово-економічної  та кооперативної освіти на західноукраїнських землях досліджуваного періоду, що були найбільш поширеними в діяльності кооперативів, підпорядкованих РСУК: 1) практично-навчальні:  проведення кооперативних вишколів, довготривалих і вакаційних курсів – окремо для кооперативних працівників та для осіб, що поки не мають відповідних навиків. Типологія курсових програм охоплювала спрямування на навчання торговців, скарбників, крамарів, книговодів, членів кооперативних наглядових рад, ідеологів, референтів, працівників сфери сільського господарства, інших важливих професійних груп. Проводились також загальні, освітні, кооперативні пропагандистські курси; реалізація програм заочного кооперативного шкільництва; реалізація програм короткострокового навчання за кордоном;

2) практично-наукові: організація, проведення, підтримка наукових заходів навчального, дискусійного характеру; видавнича діяльність з поширенням кооперативних, інших освітніх програм серед населення; бібліотечна діяльність з організацією мандрівних бібліотек, фінансуванням чи сприянням пошуку ресурсів на видання різних фахових книг і брошур; методична діяльність з поширенням брошур, посібників, довідникових видань з питань розвитку кооперацій, діловодства, комерції тощо; організаційно-методична діяльність з формуванням навчальних програм курсів і вишколів, оптимізацією ідеологічних та прикладних напрямів;

3) практично-організаційні:відкриття Приватного Коедукаційного Кооперативного Ліцею в місті Львів у 1939 році. Навчальна програма охоплювала 3 роки та була орієнтована на надання послуг професійної освіти особам, зайнятих у кооперативах. Іншим її напрямом було професійне шкільництво, а саме підготовка учнів до вступу до вищих навчальних закладів, які мають здібності до кооперативної діяльності, різних форм господарювання. 

На нашу думку, можна по різному оцінювати значимість діяльності РСУК. Виявлений як вдалий, так і формальний досвід формування економічної освіти населення західноукраїнських земель на зламі ХІХ і ХХ століть. На наше переконання, окрім значних практичних наслідкових ефектів, роль РСУК є дуже високою в ідеологічній соціоєднавчій площині. Варто процитувати слова з доповіді Ю. Павликовського 1934 року, який на той час очолював РСУК, що «оконечну мету українського національного кооперативного руху витягує ідея визволення людини; український кооператизм змагає до освободження людини з оков духовної темноти й злиденного отупіння через освободження її з кліщів нужди; український кооператизм виводить сірі народні маси безіменних з’їдачів сухого хліба у ряди повновартних і повноправних громадян; у дружній співпраці зі собою стають вони не тільки ковалями власної долі, а й будівничими долі народу» [8, с. 48]. Такі міркування підкреслюють глибину цілей діяльності організації, яка вболівала за добробут українського народу з орієнтирам на самодостатність, відповідальність і реалізацію та  прагнула надати йому можливості (знання, досвід) забезпечувати гідний рівень життя собі та своїм близьким. У цьому полягає надзвичайна концептуально-засаднича вагомість діяльності РСУК, орієнтована на формування фінансово- економічної та кооперативної  освіти українського суспільства 




Література:

1. Гелей С. Особливості розвитку української споживчої кооперації в Галичині у 20-х роках XX століття / Степан Гелей // Україна : культурна спадщина, національна свідомість, державність : Зб. наук. пр. – Львів : Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, 2012. – Вип. 21. – С. 176-188.

2. Потапюк Л. М. Становлення економічної освіти на прикладі діяльності західноукраїнських громад (кінець XIX – початок ХХ століття) / Л. М. Потапюк, І. П. Потапюк // Економічний форум. – 2015. – № 2. – С. 5-12.

3. Франко І. Народна торгівля // Зібрання творів Івана Франка : У 50-ти томах. – Київ : Наукова думка, 1985. – Т. 44. – Кн. 2. – С. 284-285.

4. Народна торгівля : Вікіпедія. Вільна енциклопедія [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki/Народна_торгівля

5. Зуляк І. С. Діяльність господарської школи «Просвіти» у Милованні в міжвоєнний період – важливий чинник поступу української кооперації / І. С. Зуляк // Вісник Львівської комерційної академії. Серія : Гуманітарні науки. – 2013. – Вип. 11. – С. 77-85.

6. Праця семінара економіки й кооперації на вищому кооперативному курсі РСУК // Кооперативна Республика. – Львів, 1930. – Чис. 4.

7. Шайнер Г.І. Розбудова кооперативного шкільництва в Західній Україні крізь призму педагогічної діяльності К. Коберського / Г. І. Шайнер // Фаховий збірник «Психолого-педагогічні проблеми сільської школи». – Умань, 2015. – С. 320-326.

8. Павликовський Ю. Природа, мета і світогляд українського кооперативного руху / Юліан Павликовський // Кооперативна республіка. –1934. – С. 48-49. Glabinski S. Ekonomika narodowa. Lwow, Ateneum, 1926. – 35 c.

9. ЦДІА [Центральний державний історичний архів], м. Львів. — Фонд 309. — Оп. 1. — Спр. 2216. — Арк. 1–18.

10. Glabinski S. Historia ekonomiki. T. II. Historia ekonomiki polskej. Lwow, Tow-wo naukowe. – 1939. – 370 c

11. C.K. Uniwersytet imienia Cesarza Franciskai we Lwowe. Sklad universutetu s program wykladov. – Lwow, 1891. – 10 c.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота