ГОСПОДАРСЬКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ : ПОНЯТТЯ ТА ПРИНЦИПИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ГОСПОДАРСЬКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ : ПОНЯТТЯ ТА ПРИНЦИПИ

20.04.2016 11:59

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Рябоконь Крістіна Володимирівна, cтудент Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Актуальність теми господарської відповідальності полягає в тому, що на сьогоднішній день широко застосовується даний інститут в суспільстві, а також утворюються нові підходи до його законодавчого регулювання.

Відповідальність у господарському праві можна визначити як один із різновидів юридичної відповідальності, яка настає за невиконання або неналежне виконання зобов’язань у результаті чого до правопорушника застосовуються санкції, відповідно до закону.

Різні науковці поняття відповідальності тлумачать по-різному. Деякі з них вважають, що відповідальністю є одне таке із основних понять як окремих галузей юридичної науки, так і її в цілому.

Отже, враховуючи все вищесказане можна говорити про те, що саме відповідальність відображує регулятивну функцію права та встановлює межі дозволеної та необхідної поведінки суб’єктів господарських відносин.

Принципами господарської відповідальності можна вважати такі начала, які виражають тенденції і потреби суспільства, що визначають суть системи галузі або інституту права і в результаті їх правового закріплення мають загальнообов'язкове значення.

Отже, враховуючи це можна говорити про ті принципи, які є основоположними і загальними. Я вважаю такі: 1) за порушення зобов’язання сплачуються штрафні санкції, а також відшкодовуються збитки, але це не є підставою звільнення правопорушника без згоди другої сторони від виконання прийнятих зобов'язань у натурі; 2) у господарському договорі не припустимі застереження щодо виключення або обмеження відповідальності виробника (продавця) продукції.

Отже, підводячи підсумок, хочу сказати про те, що у функціональному відношенні господарська відповідальність покликана стимулювати належне виконання учасниками господарських відносин господарських зобов'язань. Її головною метою є забезпечення правопорядку у сфері економіки.


_____________________


Науковий керівник: Задихайло Дмитро Дмитрович, кандидат юридичних наук, Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота