БЕЗПЕКА ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

БЕЗПЕКА ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

25.04.2016 11:58

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Петрова Ганна Євгенівна, кандидат економічних наук, доцент, Університет митної справи та фінансів (м. Дніпропетровськ); Картомишева Галина Михайлівна, студентка, Університет митної справи та фінансів (м. Дніпропетровськ)


Національна безпека – це такий стан зовнішнього середовища, що дозволяє підтримувати нормальне функціонування всієї держави, зберігаючи його суверенітет та територіальну цілісність. Головним складовим елементом національної безпеки є національна економічна безпека.

Зовнішньоекономічна безпека є складовою частиною економічної безпеки держави, яка має певну самостійність, і посідає найважливіше місце серед складових національної безпеки, оскільки саме вона є матеріальною базою всієї системи безпеки держави і виражає ключові інтереси людей, господарюючих суб’єктів господарювання, суспільства та держави [1].

Аналіз безпеки зовнішній торгівлі України проведено за головними показниками безпеки зовнішньої торгівлі. Дослідивши динаміку за період 2002-2014 років, спостерігається наступне: починаючи з 2005 року кожні два роки коефіцієнт покриття знаходиться у прийнятній зоні – 2005 та 2006 роки, 2009 та 2010 роки, 2013 та 2014 роки. та кожні два роки коефіцієнт знаходиться у критичній зоні. Можна передбачити що у 2015 та 2016 років коефіцієнт покриття буде у критичній зоні. Найхудіший показник коефіцієнту був у 2008 році. Частка експорту зовнішньоторговельному обігу у період 2010-2014 роках знаходиться у прийнятних межах, окрім 2012 року. Експорт України майже рівномірно розподілено між всьому головними партнерами України: країн СНД, країн Європи та країн Азії. коефіцієнти географічної концентрації імпорту до країн СНД значно перевищує прийнятні межа та знаходяться у межах критичного рівня. 

Найвагомішими партнерами України за період 2009-204 років залишаються Італія, Німеччина, Польща. Ці країни мають найбільший коефіцієнт географічної концентрації експорту та географічної концентрації імпорту. Ці показники знаходиться у прийнятних межах. Коефіцієнта покриття за цій період знаходиться у кризових межах у таких у Німеччина та Польщі. Звертає увагу що коефіцієнт покриття постійно знаходиться у прийнятних межах Італії.

Товарну структуру експорту України за період 2008-2014 також умовно можна поділити на декілька груп: перша група – це товари, що мають питому вагу в структурі експорту більше 20% - недорогоцінні метали;друга група – це товари, що мають питому вагу більше 10% - мінеральні продукти, продукти рослинного походження та механічне обладнання;третя група – це товари, що мають питому вагу з 5% до 10% - продукти хімічної промисловості, транспортні засоби, до четвертої груп належать всі інші.

Економічні райони у період 2009-2014 років умовно можна поділити на кілька груп: лідери експорту (з питомою вагою більше 20%) – Столичний, Донецький та Придніпровський райони. Звертає увагу що незважаючи на втрату контролю Україною над окремими районами Донецької та Луганської областей економічний район Донецький суттєво не втратив свого положення у експорті. Також звертає увагу, що Столичний район з потенційних лідерів перейшов у групу лідерів; групи середнього ланки (з питомою вагою від 5 до 10%) – Причорноморський, Карпатський та Північно-Східний. Звертає увагу, що незважаючи на окупацію Криму, Причорноморський райони майже не втратив свого положення у експорті; третя група (з питомою вагою менше 5%) – всі інші райони.




Література:

1. Дмитриченко Л. И. История экономических учений : учеб. по- соб. / Л. И. Дмитриченко. – Донецк :Китис :Дон ГУ, 1999. – 449 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота