ІНФЛЯЦІЙНІ ПРОЦЕСИ ТА ЗАХОДИ ЇХ ПОДОЛАННЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНФЛЯЦІЙНІ ПРОЦЕСИ ТА ЗАХОДИ ЇХ ПОДОЛАННЯ В УКРАЇНІ

25.04.2016 12:18

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Піменова Марія Михайлівна, кандидат економічних наук, старший викладач, Університет митної справи та фінансів; Зінченко Олександра Миколаївна, студентка, Університет митної справи та фінансів


Інфляція одна з найбільш актуальних проблем сучасності, її називають ворогом суспільства номер один. Вона тісно пов’язана з проблемою зайнятості населення, безробіттям, матеріальним і духовним благополуччям. Головна особливість інфляції полягає в тому, що вона стосується кожного. У світі немає країни, яка б тією чи іншою мірою не зазнала втрат від інфляції. Україна не є виключенням. Сучасна інфляція відбувається під впливом не тільки грошових, але і не грошових факторів і носить хронічний характер.

Дослідженню причин виникнення інфляції, її динаміці та соціально-економічним наслідкам присвятили свої роботи багато відомих іноземних вчених, зокрема Р. Кембелл, Р.Г. Габбард, Дж. Кейнс, С. Фішер. Явище інфляції серед видатних вітчизняних науковців досліджували: А. Гальчинський, П. Єщенко, В. Прісняков, Т. Ковальчук, М. Коваль, П. Гайдуцький та інші.

Інфляція призводить до знецінення грошей унаслідок порушення законів грошового обігу і появи маси грошей, які не забезпечені товарами. Таким чином, інфляція – це процес порушення рівноваги між сукупним попитом та пропозицією, наслідком якого є перенасичення каналів обігу грошовими ресурсами [6].

Інфляційні процеси в Україні викликані сукупністю взаємопов’язаних об’єктивних і суб’єктивних чинників. Це залежність від зовнішнього енергопостачання, непослідовність економічної політики, недоліки в політиці бюджетних видатків тощо [2].

Девальвація гривні в Україні за перше півріччя 2014 р. становила більш як 60% проти того, що було у 2013 р., але девальвація і зростання тарифів забезпечили 19% інфляції. Така ситуація виникла через паніку населення та через погіршення економічних умов в країні.

Індекс інфляції в Україні в грудні 2014 р. склав – 103,0%, в річному вираженні – 124,9%. А отже, індекс інфляції у 2014 р. значно перевищив індекси інфляції за минулі роки і сягнув максимального значення ‒ 24,9%. На кінець 2015 р. ситуація в Україні погіршилася – індекс інфляції в Україні склав 43,3%, що більше за попередній рік на 18,4%, тобто бачимо, що інфляція набула свого максимального значення за останні 20 років [1]. Бюджет України на 2016 р. передбачає інфляцію у розмірі 16%.

Заходи антиінфляційного регулювання інфляції в Україні представимо у вигляді рисунка 1.




Рис.1. Заходи антиінфляційного регулювання інфляції в Україні

Таким чином, з викладеного вище видно, що інфляція ‒ це складний багатопрофільний процес, який впливає на ціноутворення та завдає серйозної шкоди економіці країни. Інфляція неодмінно призводить до кризи державних фінансів. Через неї реальна вартість доходів бюджету постійно зменшується, тому державі доводиться зменшувати свої витрати.

Заходи по оздоровленню фінансової ситуації в Україні дадуть позитивні результати лише за умови початкового, обов’язкового і суттєвого оздоровлення фінансів базової ланки економіки ‒ фінансів підприємств та організацій, ефективного стимулювання ділової активності та підприємництва, продукуючого процесу.




Література:

1.Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua;

2.Вдовиченко Н.Є. Інфляція та її вплив та економіку України / Н.Є. Вдовиченко // Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. – 2015. – №1 (78). – С. 93-102;

3.Понедільчук Т.В. Аналіз динаміки інфляційного процесу у посткризовий період економіки України / Т.В. Понедільчук // Науковий вісник Ужгородського університету. – 2014. – №2 (43). – С. 243-246;

4.Сменковський А.Ю. Інфляція та економічне зростання: статистичний вимір / А.Ю. Сменковський // Актуальні проблеми економіки. – 2010. – № 5-6. – C. 45-54;

5.Тіверіадська Л.В. Інфляційні процеси та їх соціально-економічні наслідки в Україні / Л.В. Тіверіадська, А.М. Якименко // Економічний простір. – 2015. – №193. – С. 175-188;

6.Харченко Д.В. Інфляція в Україні та її безпечний рівень / Д.В. Харченко // Управління розвитком. – 2014. – №12 (175). – С. 12-14.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота