ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ ТА СТРАХОВОЇ МЕДИЦИНИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ ТА СТРАХОВОЇ МЕДИЦИНИ В УКРАЇНІ

25.04.2016 12:25

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Шаутіна Марія Юріївна, студентка факультету економічних наук, Чорноморський державний університет ім. Петра Могили


Охорона здоров`я України залишається найменш реформованою галуззю народно-господарчого комплексу. Економічний і правовий статус медичних закладів, їх система фінансування, організаційна структура управління та порядок надання медичних послуг залишилися на рівні радянських часів. Тому об’єктивно постає проблема реформування галузі охорони здоров’я громадян, як провідного елементу у системі соціального захисту населення України.

Проблема становлення систем страхової медицини та страхування висвітлюється у сучасних наукових роботах B. Єрмілова, В. Москаленка, В. Пономаренка, Г. Дзяка, Р. Василишина, П. Прудиуса та інших. Аналіз, який проводиться науковцями, дає чітке розуміння того, що в умовах України є доцільним використовувати досвід закордонних країн у запровадженні системи страхової медицини, проте лише тоді, коли буде переглянута структура забезпечення вітчизняного медичного страхування, нормативно-правове забезпечення, економічні механізми реалізації принципів страхування та інше.

З урахуванням зазначеного, метою дослідження є визначення необхідності запровадження медичного страхування в Україні, його проблематику та шляхи вдосконалення.

Чинна в Україні система охорони здоров’я, яка побудована переважно на бюджетних засадах, продемонструвала свою неефективність. Дефіцит фінансових ресурсів наклав суттєві обмеження на розвиток інфраструктури медичної галузі, рівень та якість медичної допомоги. В Україні система охорони здоров’я не відповідає ринковим вимогам та об’єктивно потребує реформування. Важливу роль у процесі реформування фінансування охорони здоров’я має відігравати страхова медицина. Страхова медицина – це форма організації охорони здоров’я, яка передбачає обов’язкове державне страхування від хвороб у поєднанні з приватною лікарською практикою і приватними медичними установами. За допомогою страхової медицини вирішуються питання гарантованості і доступності медичних послуг для широких верств населення, залучення додаткових ресурсів у сферу охорони здоров’я.

Важливим елементом системи страхової медицини є медичне страхування, яке виступає системою організаційних та фінансових заходів щодо забезпечення діяльності страхової медицини. Медичне страхування – це вид особистого страхування на випадок втрати здоров’я від хвороби або внаслідок нещасного випадку. Сутність його полягає в тому, що, сплативши одноразово страховий внесок значно менший, ніж вартість усіх медичних послуг, громадяни мають можливість протягом року безкоштовно користуватися комплексом медичних послуг кваліфікованих спеціалістів у клініках із платним обслуговуванням [1, с. 21].

Виділяють три основні види фінансування медицини: державне (бюджетне), за якого частка держави перевищує 70 % загального фінансування, соціальне фінансування (за рахунок загальнодержавних фондів соціального страхування) та приватне медичне страхування. В Україні здійснюється виключно бюджетне фінансування охорони здоров’я. Проте, ця система вже давно продемонструвала свою неефективність. 

Головними напрямами реформ системи охорони здоров’я України повинні бути децентралізація, збільшення фінансування галузі, розробка і впровадження нових нормативно-правових актів щодо діяльності медичної сфери, при підвищенні якості освіти медичних працівників на фоні радикальних і ментальних трансформацій у суспільстві, враховуючи розширення нових умов економічної діяльності, побудованих на принципах законів ринкової економіки. Необхідність впровадження інституту обов’язкового медичного страхування зумовлена потребою громадян отримати гарантовані державою рівень та обсяг медичних послуг незалежно від їх рівня добробуту та соціального стану [2, с. 163].

Для впровадження в Україні медичного страхування необхідно зробити низку таких першочергових кроків:

 впровадити економічну вдосконалену соціально справедливу модель функціонування охорони здоров’я, яка має ґрунтуватися на принципах солідарності, обов’язковості, доступності та фінансовій самостійності;

 побудувати розширену системи медичного страхування, яка б органічно поєднувала державний та приватний сектори медицини, як напряму підвищення ефективності фінансового забезпечення державних гарантій у сфері охорони здоров’я;

 здійснити вдосконалення законодавчого поля у сфері медичного страхування, яке має регламентувати процеси накопичення доходів населення у відповідності з реаліями сьогодення в економічному просторі;

 підвищити страхову культури населення у сфері надання медичних послуг, шляхом введення дієвого контролю за їх виконанням [3, c. 37]. 

Отже, запровадження в Україні медичного страхування та страхової медицина є важливим елементом покращення стану фінансового забезпечення, адже лише з їх розвитком стає можливим надання висококваліфікованої, доступної, всеохоплюючої та необхідної у достатньому обсязі медичної допомоги, яка є одним з головних аспектом життєзабезпечення людини, як найважливішого фактора розвитку суспільства в цілому, та економіки зокрема.




Література:

1. Єрмілов В. Медичне страхування: комерційний чи соціальний варіант / В.Єрмілов // Урядовий кур’єр. – 2009. – с. 21.

2. Базилевич В.Д. Страхування: підручник / В.Д. Базилевич // – К.: Знання. –  2008. – 1019 с.

3. Школіна В. Шляхи розвитку медичного страхування в Україні/ В. Школіна //Економіка. Фінанси. Право. – 2003. – № 10. – C. 35-37.

_________________________

Науковий керівник: Верланов Олександр Юрійович, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, обліку і аудиту, Чорноморський державний університет імені Петра Могили



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота