ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ТА НЕДОЛІКИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ УМИСНИХ ВБИВСТВ НА ЗАМОВЛЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ТА НЕДОЛІКИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ УМИСНИХ ВБИВСТВ НА ЗАМОВЛЕННЯ

26.04.2016 12:55

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Балюк Вероніка Ярославівна, студентка Інституту прокуратури та слідства Національного університету «Одеська юридична академія»

Нестабільна соціально-політична, економічна обстановка в світі протягом останніх двох десятиліть, привела до високого рівня різних видів злочинів. Одним із важливих і складних завдань, що стоїть перед правоохоронними органами, як і раніше залишається боротьба з насильницькими злочинами проти особистості. Ця боротьба може бути ефективною і приносить результати лише за умови розкриття всіх скоєних злочинних діянь, і в першу чергу таких тяжких і небезпечних злочинів, як вбивства на замовлення.
Ознайомившись з літературою, можна виділити два поняття «вбивства на замовлення». У першому випадку, розуміється вбивство, здійснюване, як правило, не зацікавленою особисто у смерті конкретної людини особою за винагороду, в інтересах третьої особи (організатора), що має корисливий, або інші мотиви (помста, ревнощі, усунення небажаної особи та ін.). У другому випадку, розуміють даний вид вбивства як «умисне заподіяння смерті іншій людині, виконане за матеріальну винагороду, виражене в будь-якій формі, в інтересах замовника, особою (кілером), що не являється учасником конфліктної ситуації, що виникла між замовником вбивства і його жертвою або між організаціями, інтереси яких вони представляють[1, с. 276 ].
Для висунення версії про вбивство на замовлення слід звернути увагу на наступні обставини: а) застосування вогнепальної зброї; б) відсутність ознак пограбування; в) залишення знаряддя вбивства; г) наявність пошкоджень життєво важливих органів; д) соціальний статус потерпілого [2, с. 160 ].
Розглянувши кримінальні провадження фактами умисних вбивств, скоєних на замовлення, можна виділити типові проблеми та недоліки, допущені слідчими в початковий період розслідування, а також в ході роботи з речовими доказами і при організації експертних досліджень.
Перш за все, слід вказати, на таку проблему, як незадовільне планування розслідування кримінальних проваджень. Слідчі органи досить часто не охоплюють всі можливі версії і не включають їх в плани, а якщо і включають, то контроль за своєчасним і точним виконанням кожного пункту плану відсутній. Часто і по запланованим версіям не розробляється весь комплекс слідчих і оперативних заходів.
Велику увагу привертає друга проблема – це організація переслідування осіб, які вчинили злочин, по «гарячих» слідах. Вивчення деяких кримінальних проваджень про умисні вбивства показало, що повідомлення про злочини надходили до правоохоронних органів безпосередньо після їх здійснення. На місцях події на великій відстані часу були свіжі доріжки слідів. По жодному з цих злочинів не використовувались службово-розшукові собаки.
Третьою проблемою являється незадовільне проведення огляду місця події. Як правило, ділянки огляд у необґрунтовано звужено: не оглядаються шляхи приходу і відходу виконавців, не приймаються всі необхідні заходи до відшукування і фіксації слідів. Обстановка місця події, взаємне положення речових доказів фіксується без застосування вимірювальних приладів. Слідством не призначаються комплексні експертні дослідження).[3, с. 16 ]
Четверта проблема, полягає у тому, що слідчі використовують невиправдано обмежений набір експертних досліджень. На жаль, не використовуються такі традиційні методи дослідження, як трасологія, дослідження мікрочастинок і незважаючи на необхідність, практично не застосовується одорологія.
Особливо звертаємо увагу на п'яту проблему, яка полягає в незадовільній роботі з речовими доказами. Найчастіше слідчий не уважно оцінює висновок експерта, документ не аналізується, а просто долучається до матеріалів справи.
Ще одним недоліком є неповноцінне дослідження особистості потерпілого. Не направляються відповідні запити в усі регіональні центри. Не досліджуються питання, що стосуються зв'язків убитого (убитих) з кримінальними структурами.
Не менш важливою проблемою є те, що недостатньо використовуються можливості взаємодії в розкритті і розслідуванні навмисних вбивств з іншими органами.
Виходячи з вищезазначеного стратегічними напрямками в боротьбі з вбивствами, що здійснюються на замовлення, є: - підготовка узгоджених, комплексних і взаємопов'язаних правових актів, що б об’єднували зусилля всіх гілок державної влади у вирішенні проблем боротьби з найбільш небезпечними видами і формами злочинної діяльності; - внесення до Кримінального кодексу доповнень, спрямованих на специфікацію цього виду протиправних діянь і суттєве підвищення рівня їх криміналізації; - спрямованість діяльності правоохоронних органів на механізми підготовки і скоєння злочинів, підрив економічної основи злочинності; - направленість діяльності підрозділів правоохоронних органів на розвідувально-пошукову роботу як у кримінальному, так і в іншому середовищі збору стратегічної інформації; - аналіз стратегічної інформації з метою інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття рішень по стратегії і тактиці боротьби з вбивствами на замовлення; - правовий і пріоритетний розвиток, ресурсне забезпечення найбільш ефективних форм і методів оперативно-розшукової діяльності [ 4, с. 120].
Робимо висновок, що дані злочини дуже важко розкриваються за рахунок точного планування ситуації і професіоналізму виконавця злочину. Так само цьому сприяє і те, що на місцях не завжди оперативно впроваджується наявний позитивний досвід, наукові рекомендації та новітні досягнення криміналістики, а також недостатня професійна підготовка окремих слідчих і тактичні помилки слідства. І поки ці помилки не будуть усунуті належним чином, розкриття даного виду злочину все так же буде перебувати на нижчій стадії.


Література:

1. Яблоков. Н.П. Криміналістика 2-е видання, перероблене і доповнене - М.: Юрист, 2001. - С.276.

2. Комісаров. В.О. Особливості розслідування вбивств, скоєних на замовле- ння. - М.: Вид-во «Юрлітінфорі», 2009. - С.160.

3. Е.А.Бакін, І.Ф.Алешіна. Розслідування вбивств, скоєних за наймом -. Інтер- нет-журнал «Асоціації юристів Примор'я. - С.16.

4. Нечепаєв. В.В. Особливості розкриття і розслідування вбивств на замов- лення, з урахуванням просторово-часових факторів - Рік випуску 2008 - С.120.


__________________________________


Науковий керівник: Динту Валерія Аркадіївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри криміналістики Національного університету «Одеська юридична академія»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота