КОРПУС ОПЕРАТИВНО-РАПТОВОЇ ДІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОРПУС ОПЕРАТИВНО-РАПТОВОЇ ДІЇ

26.04.2016 21:48

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Коробецький Михайло Дмитрович, студент, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого



Нині в Україні триває процес глобального  реформування вітчизняного правоохоронного відомства, про що було анонсовано в 2014 році міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Вже 4 серпня 2015 року Президентом України було підписано Закон України про «Національну поліцію».

Згідно ч.3 ст.13 Закону України про «Національну поліцію» у складі поліції функціонують: кримінальна поліція, патрульна поліція, органи досудового розслідування, поліція охорони, спеціальна поліція, поліція особливого призначення. 

У даній роботі я зосереджу увагу саме на поліції особливого призначення. КОРД(Корпус Оперативно-Раптової Дії) - це новий, єдиний і універсальний спеціальний підрозділ швидкого реагування Національної поліції, який  покликаний замінити спеціальні підрозділи колишньої міліції, таких як «Сокіл», «Грифон», «Беркут», «Титан». Новостворений орган функціонує на домінантах служіння та захисту громадян України, ефективного забезпечення безпеки і прав громадян, чесного і добросовісного виконання своїх службових обов’язків, високого професіоналізму та інших європейських і міжнародних правил та практик поліцейської діяльності.

Вперше про створення поліцейського спецназу заявив міністр Арсен Аваков у липні 2015 року. За його словами, спецназ української поліції будується за сучасними передовими лекалами кращих силових підрозділів світу. За принципами дії він схожий до американського SWAT, однак зі своїми особливостями, новим рівнем професійного стандарту і найсучаснішим тактичним і технічним оснащенням.

Найбільш відомими аналогами КОРД у світі є наступні спеціальні підрозділи: SWAT ( спеціальна зброя і тактика) в США, GIGN (Група Втручання Французької Жандармерії ) у Франції, GSG 9 (Група охорони кордонів 9) в Німеччині та інші.

Відповідно до покладених на нього завдань КОРД: розробляє, готує та проводить спеціальні операції із захоплення небезпечних злочинців;припиняє правопорушення, що вчиняються учасниками злочинних угрупувань;звільняє заручників;здійснює силову підтримку під час проведення оперативно-розшукових заходів, слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій, а також заходів забезпечення кримінального провадження;надає підтримку іншим підрозділам поліції з метою забезпечення переважаючої вогневої потужності над правопорушниками;бере участь в антитерористичних операціях, що проводяться Антитерористичним центром при Службі безпеки України;вивчає, узагальнює вітчизняний та іноземний досвід, а також методику роботи аналогічних закордонних підрозділів у цьому напрямку роботи;забезпечує здійснення заходів безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві.[1]

Відповідно до структури український підрозділ поділяється на три групи: перша група – «A», яка займається спеціальними штурмовими діями в особливих випадках;  група «B» – забезпечує захист осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві; група «C» – забезпечує громадську безпеку під час масових заходів.

 Особи, які виявили бажання вступити до КОРД, повинні мати досвід практичної роботи в правоохоронних органах не менше трьох років, брали участь у проведенні антитерористичної операції у складі підрозділів, утворених відповідно до законодавства України, пройшли спеціальне медичне та психологічне обстеження, успішно здали нормативи з фізичної підготовки, пройшли спеціалізоване навчання та успішно здали іспити. 

Сумнівів у професіоналізмі осіб, які входять до складу підрозділу та у самому корпусі не може виникати, адже Україні у здійсненні програми створення нової поліції допомагає уряд США. Так, восени 2015 року в Україну прибув Дивізіон Техаських рейнджерів США, з метою проведення відбору та навчання співробітників підрозділу спеціального призначення КОРД. Також нещодавно прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком було повідомлено, що сімнадцять поліцейських КОРД отримали сертифікати інструкторів групи «В». Вони пройшли підготовку за участю американських спеціалістів.

Таким чином, з реформуванням правоохоронної системи, в Україні було створено особливий орган, який покликаний підняти рівень безпеки країни та забезпечити добробут громадян від посягань з боку осіб, які направлені на правоохоронювані законом права та інтереси. Передумовами для його створення слугує наступне: по-перше, триває процес реформування системи правоохоронних органів, яка передбачає створення підрозділу; по-друге, рівень злочинності не зменшується, а навпаки, все збільшується; по-третє, останнім часом у світі дуже загострена політична ситуація, у зв’язку з чим здійснюється багато терактів; по-четверте, це те, що не у всіх випадках звичайні підрозділи національної поліції можуть впоратись із припиненням злочинних діянь, вирішенням критичних ситуацій, які мають різний ступінь суспільної небезпечності, з мінімізацією втрат особового складу.




Література:

1. КОРД – КОРПУС ОПЕРАТИВНО - РАПТОВОЇ ДІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ [ Електронний ресурс ] – Режим  доступу : URL :http://nationalpolice.com.ua/KORD/




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота