ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

26.04.2016 22:16

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Бодня Дмитро Андрійович, студент, Університет митної справи та фінансів; Поривай Артем Олександрович, студент, Університет митної справи та фінансів



Фіскальна політика є невід’ємною складовою державного регулювання внутрішніх та зовнішніх процесів соціально-економічного розвитку будь-якої країни. Теоретичні питання та сучасні проблеми щодо забезпечення реалізації фіскальної політики досить широко досліджені у наукових працях відомих українських та зарубіжних вчених. Вивчення літературних джерел та публікацій дає змогу стверджувати, що фіскальна політика - це дії уряду, спрямовані на формування оптимального обсягу і структури державних доходів і видатків для забезпечення належного рівня зайнятості, обмеження і запобігання інфляції та інших негативних економічних явищ [1, с. 107]. За допомогою фіскальної політики уряд може змінювати структуру національної економіки, зменшувати циклічні коливання, досягати повної зайнятості, сприяти економічному зростанню, впорядковувати державні фінанси, боротися з інфляційними спалахами тощо. В той же час, для ефективного функціонування фіскальної політики одним з основних завдань є виявлення особливостей її організаційно-правового забезпечення та створення найбільш оптимальних юридичних основ.

Основними правовими актами для реалізації фіскальної політики у сфері податків є Податковий Кодекс України, а у сфері видатків - це Бюджетний Кодекс України та Закон про Державний Бюджет України, що затверджується на відповідний рік.

При цьому, бюджетна політика повинна визначати пріоритети та критерії розподілу прогнозованого бюджетного ресурсу у наступному році, метою якого має бути вирішення найважливіших економічних і соціальних проблем держави, а податкова, в свою чергу, - забезпечувати діяльність держави по встановленню, правовому регламентуванню та організації стягнення податків і зборів, метою якої є формування централізованих фінансових ресурсів держави в процесі розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту [2, c. 29].

Одним з чинників впливу на фіскальну і економічну ефективність податків є їх правове регламентування. Податкове право є однією з частин системи оподаткування та представляє комплекс фінансово-правових норм, що регламентують суспільні відносини з встановлення та вилучення податків, зборів та інших обов’язкових платежів з юридичних та фізичних осіб у бюджетну систему і в передбачених випадках у позабюджетні цільові фонди.

Розглянемо податкове законодавство України та виділимо законодавчі акти, що покладені в основу податкового законодавства. Отже, податкове законодавство - це система законодавчих актів, що містить правові норми, які встановлюють правила поведінки сторін у податковій сфері суспільних відносин.

Нормативно-правові акти з питань оподаткування встановлюють перелік податків, зборів та інших обов’язкових платежів, що включаються до системи оподаткування України, основні засади визначення суб’єктів податкових правовідносин, їх прав та обов’язків, об’єктів та бази оподаткування, розмірів податкових ставок та нормативів, порядку справляння та зарахування податків, регламентують порядок їх встановлення, зміни і скасування, а також надання податкових пільг, ведення податкового обліку, забезпечення виконання податкових зобов’язань та порядок і умови притягнення до відповідальності за порушення, допущені у сфері оподаткування [3, с. 161].

На думку вчених, законодавчі акти, що покладені в основу податкового законодавства, становлять певну систему [3, c. 161-162]:

1. Загальні нефінансові закони - конституційні закони чи закони, що стосуються до інших галузей права та містять податкові норми.

2. Загальні фінансові закони - здебільшого вони представлені бюджетними законами.

3. Загальні податкові закони - законодавчі акти, що містять положення, які регулюють податкову систему в цілому, її основні засади, головні характеристики податкових важелів.

4. Спеціальні податкові закони - законодавчі акти, які регулюють окремі групи та види податків.

При цьому уся сукупність нормативно-правових актів складає певну ієрархію, у якій одні акти мають переваги перед іншими. Наведемо ієрархію нормативно-правових актів у порядку убування їх юридичної сили та обов’язковості для виконання у випадку колізії:

- Конституція України, яка має найвищу юридичну силу;

- Рішення Конституційного Суду України;

- Норми міжнародного права. На підставі ст. 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою (ратифіковані належним чином), є частиною законодавства України. Положення даної статті Конституції мають надзвичайно важливе зовнішньополітичне і правове значення особливо в умовах активного входження України у світове співтовариство. По-перше, вони свідчать про вірність України своїм міжнародно-правовим зобов’язанням, які проголошуються обов’язковими для виконання поряд з національним законодавством, та про повагу до норм міжнародного права. По-друге, вони в певній мірі дають відповіді на питання практичного застосування положень міжнародних договорів в Україні та їх співвідношення з чинним законодавством України. Вони обов’язкові для виконання і фіскальними органами. Але при цьому треба враховувати, що деякі податки, наприклад, ПДВ, відносяться до так званих внутрішніх податків і тому не можуть регулюватись міжнародним правом;

- Укази Президента України;

- Постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України. Зокрема, передбачено, що Кабінет Міністрів забезпечує проведення фінансової та податкової політики, спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади, а отже, і Державної фіскальної служби України, яка з 2014 року підпорядкована Міністерству фінансів України;

- Рішення місцевих органів влади, наприклад, при справлянні місцевих податків і зборів;

- Нормативні документи Міністерства фінансів у сфері оподаткування.

Таке широке коло нормативно-правових актів сприяє поширенню протиріч і колізій, які особливо відчуваються у податковому законодавстві. Наявність таких колізій дозволяє органам фіскальної служби вільно тлумачити норми податкового законодавства. До отримання відповідних роз’яснень Державної фіскальної служби платники податків не можуть однозначно застосовувати норми чинного законодавства, що створює загрози для їх діяльності. Розходження між різними юридичними нормами, які регулюють однакові правовідносини, подекуди сприяють судовим помилкам, збільшують кількість оскаржень рішень фіскальних органів тощо. При цьому, формою вирішення колізії є вибір того нормативно-правового акту, який слід застосовувати у даному конкретному випадку.

Як бачимо, податкове законодавство України є одним із самих складних в правовій системі України. При цьому, спостерігається тенденція щодо його нестабільності.

Виходячи з наведеного, Податковий кодекс повинен не тільки погодити базові принципи податкової та бюджетної політики держави, але, найголовніше, він зобов’язаний забезпечити баланс інтересів різних груп населення, стимулювати виробників товарів і послуг, і, що не менш важливо, він має створювати передумови для реформування всієї податкової системи країни для підвищення ефективності її функціонування й максимально можливого наповнення дохідної частини державного бюджету й бюджетів регіонів [4, с. 91].

Суттєві зміни щодо реформування податкової та митної системи, відбулися у 2015 році, зокрема в частині зменшення кількості податків і зборів (з 22 до 11) та спрощення процедури їх адміністрування, запровадження електронного адміністрування ПДВ, удосконалення системи справляння єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з метою зменшення навантаження на фонд оплати праці та легалізації заробітної плати, оптимізації звітності, удосконалення митних процедур, переходу до якісно нової форми проведення контрольно-перевірочної роботи органів державної фіскальної служби шляхом ефективного використання існуючих баз даних і впровадження новітніх ІТ-технологій та, як результат, зменшення виїзних перевірок [5, с.102].

В той же час у звіті Міжнародного валютного фонду за 2015 рік зазначено: «Попри недавні реформи, чинна загальна система оподаткування залишилася складною. Її складність пов’язана, головним чином, із заплутаною та подекуди двозначною мовою її текстів, що тягне за собою різне та довільне тлумачення законодавства. Це створює сприятливий ґрунт для антагонізму між платниками податків і ДФС, а брак дієвих механізмів урегулювання спорів - адміністративних або судових - лише загострює його».

Тому, реформування податкової політики є однією з найбільш важливих проблем на сучасному етапі розвитку нашої країни, а основними його напрямками, на нашу думку, є: удосконалення законодавства у сфері оподаткування, а саме корегування Податкового Кодексу України; покращення системи адміністрування податків та зборів; зміна ставок податків і зборів; забезпечення рівномірного податкового навантаження серед всіх платників податків.




Література:

1. Дулік Т.О., Александрюк Т.Ю. Вектори розвитку сучасної фіскальної політики України // Міжнародний науковий журнал. International Scientific Journal ISSN 2410-213X. Збірник наукових статей. - 2016. Випуск 2. Київ.

 – С.107–115. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.inter-nauka.com/

2. Мельник В.М. Фіскальна політика держави в умовах фінансової кризи // Фінанси України. – 2008. – № 11. – С. 11–17.

3. Орлюк О.П. Фінансове право. Академічний курс [Текст] : підручник / 

О. П. Орлюк. - К.: Юрінком Інтер, 2012. - 808 с.

4. Компанець М.О. Напрями вдосконалення податкової політики України / 

М. О. Компанець // Управління розвитком. - 2014. - № 5. - С. 90-91. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Uproz_2014_5_41

5. Дулік Т.О., Александрюк Т.Ю. Окремі питання щодо реалізації пріоритетних напрямів фіскальної політики України // Актуальні проблеми економіки та фінансів: збірник тез наукових робіт IV Міжнародної науково-практичної конференції (Київ–Санкт-Петербург–Відень, «30» листопада 2015 року / Фінансово-економічна наукова рада, 2015. – С. 101–105. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.inter-nauka.com/

_____________________________

Науковий керівник: Александрюк Тетяна Юріївна, старший викладач кафедри оподаткування, Університет митної справи та фінансів




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота