ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ КОНТРАКТУ В ТРУДОВОМУ ПРАВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ КОНТРАКТУ В ТРУДОВОМУ ПРАВІ

28.04.2016 16:32

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Чечко Владислав Олексійович, студент юридичного факультету, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого м. Харків, Україна


Із переходом України до ринкової економіки, відбулися значні зміни не тільки у галузі економіки, а також у правовій сфері регулювання трудових відносин. Тому організація економіки України на ринкових засадах припускає застосування різних правових форм залучення громадян до праці. Однією із цих форм є контракт як вид трудового договору.

Відповідно до ч.3 ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) «особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України».

В юридичній науці немає єдиної думки щодо правової природи контракту. Одні автори вважають, що контракт є формою строкового трудового договору. Інші вбачають в ньому різновид трудового договору [1, с.134]. Незважаючи на це, контракт являє собою особливий правовий регулятор на ринку праці.

У ст.21 КЗпП визначається, що контракт є «особливою формою трудового договору». Проте в цьому визначенні не в повній мірі відображено сутності контракту. На думку С.М. Прилипко, законодавство встановлює різницю між трудовим договором і контрактом, тобто протиставляє трудовий договір контракту, але будь-яких аргументів у підтвердження сказаного законодавство не наводить[2, c.1]. 

У зв’язку з введенням контракту настала законна можливість здійснювати більш раціональне регулювання чисельності та якісного складу, поліпшувати структуру зайнятості, в разі потреби додатково залучати кваліфікованих працівників зі сторони. Також саме контракт дозволяє врахувати індивідуальні здібності та професійні навички працівника, специфіку виконуваної ним роботи.

Вірно зазначив О. Хусточкін, що «контракт не просто письмова угода, а договір особливої форми про працю та її зміст» [3, с.17]. Таким чином, за допомогою контракту можна в повній мірі індивідуалізувати угоду про працю з детальним визначенням прав та обов’язків сторін, встановити певні особливості оплати праці, розмір винагороди та його форму, а також інші додаткові умови, які не суперечать трудовому законодавству.

Одним із найбільш істотних питань в трудовому праві є сфера застосування контракту. Адже невизначення цією сфери буде негативно впливати на гарантії трудових прав працівників в різних галузях. Так в першій редакції КЗпП визначалося, що сфера застосування контрактів визначається законодавством, але невизначеність на той час поняття «законодавство» спричинило суттєві проблеми, а власники укладали контракт з будь-якими працівниками, тим самим порушували юридичну природу та його призначення. Для того, щоб конкретизувати сферу застосування контрактної форми укладання трудових договорів, Кабінет Міністрів України у постанові від 19 березня 1994 р. № 170 «Про упорядкування застосування контрактної форми трудового договору»,установив, що контрактна форма трудового договору застосовується у випадках, прямо передбачених чинним законодавством. 

Проте виникнуло питання, щодо тлумачення категорії «законодавство»у ч.3 ст. 21 КЗпП. Конституційний Суд України у своєму рішенні від 09.07.1998 № 12-рп/98дав офіційне тлумачення цього терміну і встановив, що термін «законодавство», треба розуміти так, що ним охоплюються закони України, чинні міжнародні договори України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також постанови Верховної Ради України, укази Президента України, декрети і постанови Кабінету Міністрів України, прийняті в межах їх повноважень та відповідно до Конституції України і законів України. Цим рішенням Конституційний Суд України так би мовити узаконив широкий перелік нормативних актів, які входять в межі терміну «законодавства». Таким чином, сфера застосування контракту була необґрунтовано розширена. Домінували не закони, покликані регулювати застосування контракту, а чисельні підзаконні акти, які досить часто не узгоджувалися із законом.

Відповідно до Закону України від 24 грудня 1999 р. в ч. 3 ст. 21 КЗпП внесено зміну, згідно з якою: «Сфера застосування контракту визначається законами України». За допомогою цих змін, які водилися до КЗпП, було суттєво підвищено рівень соціальної захищеності працівників, а також чітко визначено межі укладання контрактів, які повинні бути виключно передбачені законами України. Адже у деяких галузях економіки контракти укладалися з широким колом працівників, включаючи допоміжний персонал (прибиральниці, вантажники, охоронці та ін.), в яких потреби в цьому не було.

Таким чином, роботодавець може вимагати укладання контрактів виключно з тими працівниками, які відносяться до категорії, що мають працювати за контрактом відповідно до законів. В інших випадках укладання контракту не передбачається, адже це знижує рівень соціальної захищеності та суперечить приписам Конвенції МОП № 158 «Про припинення трудових відносин з ініціативи підприємця» 1982 р. (ратифікована Верховною Радою України 4 лютого 1994 p.).




Список літератури:

1. Становлення і розвиток цивільних і трудових правовідносин у сучасній Україні: Монографія / Кол. авторів: Я.М.Шевченко, О.М. Молявко, Г.В. Єрьоменко та ін.; Кер. авт. колективу, наук.ред. Я.М.Шевченко. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2001. — 248 с.

2. Трудовий контракт за законодавством України [Текст]: автореферат дис. канд. юрид. наук: 12.00.05 Трудове право, право соціального забезпечення / С. М. Прилипко. - Х. : Б. в., 1995. - 14 с.

3. Хусточкін О. Контракт у трудовому праві України (законодавство і практика його застосування // Право України. - 1995. - № 5-6. - с. 46



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота