ПОНЯТТЯ ПОКАРАННЯ ТА ЙОГО МЕТА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОНЯТТЯ ПОКАРАННЯ ТА ЙОГО МЕТА

28.04.2016 16:54

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Шапран Олександра Геннадіївна, студентка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого м. Харків, Україна


У теорії кримінального права більше уваги приділяється дослідженню видів покарань, адже через їх реалізацію головним чином здійснюється кримінально-правовий вплив на засуджених.

Як відомо, однією серед головних  проблем політики держави є боротьба зі злочинністю, що передбачає комплекс політичних, соціальних, організаційних, правових та виховних заходів. У системі зазначених заходів певне місце займає і покарання, що є необхідним засобом охорони суспільства від злочинних посягань.

На мій погляд, покарання є найбільш поширеною формою реалізації кримінальної відповідальності, оскільки саме покарання повинно стимулювати особу від вчинення повторного злочину і вчиняти певні дії відповідно до вимог закону.

Вже багато років, законодавець намагається все збільшити санкцію  покарання, маючи на увазі, що це є шляхом зменшення росту злочинності. Якщо порівнювати Кримінальний кодекс України 1960 та 2001, ця ідея істотно не змінилася. У Кримінальному Кодексі України 1960 року більшість статей містили таку санкцію, як позбавлення волі, а саме на строк до 10-15 років. Згідно із практикою судів України, причини такої практики полягали не тільки в зростанні злочинності, а й у формуванні працівників цієї сфери хибної думки, згідно з якою посилення покарання є кращим засобом уникнення злочинності. Тому цю позицію потрібно було змінити, оскільки вона не відповідала дійсності, що і було зроблено у чинному Кримінальному Кодексі України.

Я вважаю, що посилення покарання, майже до 25 років, є жорстоко по відношенню до людини, оскільки як ні як, вона не приводить до бажаного результату. З одного боку, така жорстокість породжує в свідомості засудженого  неповагу  та  злобу до суспільства і держави, робить засудженого більш жорстоким за ці роки відбування покарання. А з другого боку, особи для яких не має істотної різниці у скоєнні злочину та відбування покарання у місцях позбавлення волі, не зроблять певні висновки такого ув’язнення  та не розділять мету, яку переслідував законодавець. Тому, на мій погляд, покарання повинне визначатися не жорстокістю, через посилення покарання, а справедливістю застосування за кожний вчинений злочин окремо.

Слід зазначити, що у чинному Кримінально Кодексі України, були зроблені досить якісні зміни, стосовно санкцій. Перш за все було скасовано смертну кару, що на мій погляд є приниженням честі і гідності люди. Крім цього, довічне позбавлення волі встановляється тільки за особливо тяжкі злочини ( відповідно до статті 64 ККУ) та його можна замінити іншими альтернативними покараннями, такі як позбавлення волі на певний строк. Більше того, у системі покарань були ведені нові види покарання: громадські роботи, арешт, обмеження волі, розширено можливості застосовувати штраф  та інші покарання, не пов’язані з позбавлення волі. 

Отже, можна дійти висновку, що застосування покарання є необхідною умовою настання кримінальної відповідальності, що використовується з метою запобігання скоєння нових правопорушень та виховання особи у дусі додержання закону. Покарання має відповідати тяжкості вчиненого злочину, бути справедливим і достатнім для виправлення засудженого. У разі неможливості кваліфікація покарання за Кримінальним Кодексом України використання аналогія закону та права.

_______________________

Науковий керівник: Володіна Оксана Олександрівна, кандидат юридичних наук, доцент, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота