ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ

19.05.2016 09:26

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Островська Ольга Василівна, студентка 4 курсу Національного авіаційного університету


В сучасних умовах посилення конкуренції на ринку для м’ясопереробних підприємств одним із найважливіших завдань є формування довготривалих конкурентних переваг. Внутрішні стимули економічного зростання, посилення ролі науково-технічного прогресу  та невизначеність зовнішнього середовища підштовхують товаровиробників залучати нові та сучасні механізми забезпечення їх ефективного функціонування. 

Визначено,  що на ефективність діяльності на ринку м’яса та м’ясної продукції, багато в чому залежить від підприємств які займаються виробництвом, переробкою і реалізацією даної продукції, їх конкурентними перевагами, сильнішими позиціями на ринку в порівнянні з конкурентами. Сучасні м’ясопереробні підприємства зазнають труднощі при формуванні конкурентних переваг, це пов’язано з рядом економічних, технологічних, фінансових причин, які впливають на характер виробничих процесів в цій галузі[2].

Конкурентна перевага – це той ключовий та важливий чинник, пов'язаний з діяльністю суб’єкта господарювання в межах певного цільового ринку, який надає фірмі певні пріоритети в порівнянні з конкурентами у задоволенні потреб споживачів[1].

Досліджено, що значна кількість споживачів м’ясної продукції звертають увагу на якість продукції. На даний час продукція більшості м’ясопереробних підприємств не відповідає вимогам міжнародних стандартів. При визначенні якості продукції у вітчизняній практиці використовуються державні стандарти, що є істотною перешкодою для експорту українських м’ясопродуктів. В міжнародній практиці сертифікація м’ясної продукції проводиться по схемах ISO 9000. Міжнародні стандарти (ISO - International Standart Organisation) серії 9000 описують вимоги до систем якості на підприємстві.Прийняття Україною даних стандартів дозволить підвищити конкурентоспроможність вітчизняних підприємств і вийти на міжнародні ринки. 

Визначено, що в умовах конкуренції поява інноваційних продуктів відіграє вагому роль при утриманні позиції фірми на ринку. Ринок м’ясопродуктів містить багато пропозицій, схожих за якістю та  ціною, що змушує виробників звернути увагу на принципи успішної конкуренції, акцентуючи увагу на виробництві інноваційних продуктів. Як показує практика, навіть незначна інновація, неважливо в якій області,  в кінцевому результаті може кардинально відбитися на продукті і добавити йому споживчих переваг.  М’ясопереробним  підприємствам потрібні інновації в контексті технології та споживання, які підвищують якість продукції. Тому, досить важливим для підприємства може бути вибір високотехнологічного обладнання, передових технологій і введення їх у виробництво. 

Отже,  підприємства м’ясопереробної галузі можуть підвищити власну конкурентоспроможність виробництва та  переробки м’яса та м’ясної продукції завдяки підвищенню безпеки та якості продукції, впровадженню інновацій, збільшенню продуктивності. Дані заходи дозволять збільшити частку ринку, отримати більший прибуток та працювати більш ефективніше. 




Література:

1. Клименко С.М. Управління конкурентоспроможністю підприємства: навч. посіб. / С.М. Клименко, О.С. Дуброва. – К: КНЕУ, 2008. – 520 с.

2. Колесова Л. Украина – лакомый кусочек/ Колесова Л. // Мясной бизнес. – 2009. - №3 (76)

_____________________

Науковий керівник: Остапенко Тетяна Геннадіївна, кандидат економічних наук, доцент, Національний авіаційний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота