СТАН ОРГАНІЗАЦІЇ ПРЕВЕНТИВНОГО АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СТАН ОРГАНІЗАЦІЇ ПРЕВЕНТИВНОГО АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

19.05.2016 11:25

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Павлюк Валерія Ігорівна, аспірант, Київський національний торговельно-економічний університет


Превентивне антикризове управління один з нових напрямів управління. Але нажаль цей напрям впроваджується дуже повільно. За результатами обстеження 51 підприємства торгівлі повільні темпи впровадження превентивного антикризового управління в практику підприємств торгівлі України супроводжуються відсутністю на опитаних підприємствах спеціального відділу та менеджера з антикризового управління. 

На 83 % підприємств торгівлі, на яких організовано превентивне антикризове управління, здійснює цей вид управління керівник підприємства. При цьому, ця ситуація притаманна підприємствам всіх розмірів, незалежно від основного виду діяльності. З-поміж них, на 20 % підприємств (а саме на 1 малому підприємстві оптової торгівлі та на 1 середньому підприємстві роздрібної торгівлі) обов’язки із здійснення превентивного антикризового управління розподілені між керівником підприємства і головним бухгалтером. Керівник одного малого підприємства оптової торгівлі входить до складу Антикризової Ради директорів. Така Рада об’єднує керівників декількох малих підприємств, на засіданнях якої вирішуються питання антикризового управління підприємствами. На наш погляд, таке об’єднання керівників є дуже корисним з метою обміну досвідом та в умовах кадрових і фінансових обмежень малих підприємств.

17 % підприємств торгівлі (вказані підприємства належать до групи великих підприємств) під час анкетного опитування зазначили інших суб’єктів здійснення превентивного антикризового управління. Так, на підприємстві роздрібної торгівлі превентивне антикризове управління здійснює начальник фінансово-аналітичного відділу. На оптовому підприємстві виконання цих функції покладено на відділ управління.

Відсутність на великих та середніх підприємствах спеціального відділу та менеджера з антикризового управління пояснюється тим, що: 1) за превентивним антикризовим управлінням ще не достатньо міцно закріпилося місце невід’ємної складової частини в системі менеджменту підприємства; 2) в нашій країні відсутня підготовка вищими навчальними закладами фахівців за спеціальністю «Антикризове управління», що значно ускладнює пошук кваліфікованих фахівців у цьому напрямі; 3) утримання спеціального відділу та менеджера з антикризового управління вимагає додаткових витрат. Такий підхід має негативний вплив на результативність превентивного антикризового управління у зв’язку з виконанням одним і тим самим спеціалістом декількох різних функцій, що унеможливлює повну віддачу у декількох напрямах одночасно.

З нашої точку зору, на великих підприємствах має бути організований спеціальний відділ з антикризового управління, а на середніх підприємствах – менеджер з антикризового управління. Перевагами такої організації є чітке визнaчeння oбoв’язкiв, повноважень, відповідальності та зосередження функціональних обов’язків в одній царині. Це сприятиме підвищенню результативності превентивного антикризового управління підприємством торгівлі.

На малих підприємствах торгівлі найбільш доцільно, щоб це управління здійснював керівник. У зв’язку з обмеженістю штату працівників та обсягів діяльності, малі підприємства не мають змоги залучити до штату менеджера з антикризового управління. І, це може виявитись економічно не обґрунтовано. Здійснення превентивного антикризового управління керівником підприємства матиме оптимальні результати.

_______________________

Науковий керівник: Бланк Ігор Олександрович, доктор економічних наук, професор, Київський національний торговельно-економічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота