ПРОБЛЕМИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

21.05.2016 19:09

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Кулинич Катерина Олександрівна, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету


Доходи займають особливе місце в управлінні підприємств усіх форм власності. Вони прямо або опосередковано впливають на функціонування організацій, а саме: формують цінову політику підприємства, обсяги виробництва, а також визначають розмір прибутку, показники фінансового стану та ефективність управління фірмою. Ведення обліку доходів постійно удосконалюється за допомогою комп'ютерної техніки і комунікаційного середовища, методології й організації бухгалтерського обліку.

Питання обліку доходів для юридичних осіб є досить актуальним, ними займаються як вітчизняні так і зарубіжні вчені-обліковці, а також і практики. Проте залишається низка невирішених проблем, щодо правильності і законності організації бухгалтерського обліку доходів. 

Однією із провідних проблем обліку доходів підприємств є не своєчасність та недостовірність їх відображення у системі обліку. Це насамперед стосується менталітету суспільства, системи оподаткування й тіньового сегменту економіки. Підприємствами потенційно можливе заниження суми виручки від реалізації продукції, що свідчить про ухилення від повної виплати податку на додану вартість. Для запобігання такої ситуації рекомендується посилити контроль за сплатою податків шляхом ведення обліку ПДВ на окремому синтетичному рахунку (класу 6 плану рахунків «Поточні зобов’язання») [1]. 

Конститутивною проблемою є забезпечення максимальної оперативності та достатньої аналітичності вихідної інформації про витрати й доходи підприємства. Для вирішення даної проблеми, інформацію потрібно завчасно перевірити щодо відповідності сучасним вимогам: відповідності, повноті, своєчасності, доступності й доречності. 

Також, однією із проблем обліку доходів можна вважати суперечність визнання «доходом» одержаних авансів. Згідно з М(с)БО 18 та П(с)БО 15, дохід може визнаватися лише в момент переходу права власності й ризику за товар до покупця, що суперечить самому визначенню даного поняття. Для вирішення даної проблеми, необхідно одержані аванси, в балансі продавця, зазначати, як кредиторську заборгованість.

На сьогодні в Україні достатня нормативно-законодавча база з питань обліку доходів дає підприємствам можливість вибору облікового методу, який безпосередньо впливає на фінансовий результат. Але при цьому відсутність контролю за витратами і доходами залишається  не менш важливою проблемою обліку. Відомо, що вітчизняна продукція є більш матеріаломісткою порівняно з закордонною. Це можна пояснити тим, що значна частина сировини та матеріалів, що списується на витрати підприємства, в основному розкрадається або використовується для виробництва продукції, яка не відображається в обліку. Таким чином підприємство ухиляється від сплати податків [2]. Тому нормативна база України потребує подальшого перегляду стандартів обліку з метою запобігання тіньової економіки. При цьому важливим інструментом в удосконалені обліку доходів від операційної діяльності підприємств є чіткий контроль за вибраними методами і методиками, що дозволить ефективно побудувати обліковий процес та достовірно оцінити фінансові результати підприємства. 

Значна увага приділяється проблемі рівня відповідальності обліково-контрольної системи організацій щодо їх доходів чинному законодавству з обліку та контролю й меті та завданням самого підприємства. На сьогодні в Україні вся відповідальності за діяльність підприємства лежить на його власниках або керівниках. Тому для уникнення будь-яких порушень і зловживань у веденні обліку доходів на підприємстві, необхідно ввести єдину систему норм, які б регулювали правильність складу та відображення у фінансовій звітності доходу на кожному підприємстві. 

Вагомою проблемою є недостатнє забезпечення сучасними організаційними та  матеріально-технічними засобами. Від яких залежить достовірність організації та ефективність ведення первинних документів, формування поточного та зведеного обліку, звітної інформації, а також здійснення  внутрішньо-фірмового контролю [3].

Таким чином проаналізувавши основні проблеми організації обліку доходів підприємства в Україні можна зробити висновок, що система обліку доходів потребує значного доопрацювання та удосконалення. Вирішення ряду питань дозволить державі в повній мірі регулювати та контролювати діяльність підприємств, цим самим запобігаючи розвитку тіньової економіки. Оскільки Україна стоїть на шляху Євроінтеграції то необхідною умовою в удосконаленні організації обліку доходів є узгодження національних стандартів бухгалтерського обліку з міжнародними.




Література:

1. Дерій В. Проблеми обліку витрат і доходів підприємства та перспективи їх вирішення в Україні // Бухгалтерський облік і аудит. – 2008. - №4. – С. 7 – 11.

2.Швиденко А. І. Бровко В. М. Облік доходів підприємства: сучасна практика, проблеми, шляхи вдосконалення.[Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.khibs.edu.ua/1(6)2009/R2/4.pdf

3. Якубенко С. С. Проблеми обліку витрат та доходів. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http\ www.nbuv.gov.ua ].

_______________________

Науковий керівник:  Гурова Капіталіна Дмитрівна, кандидат економічних наук, професор, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торгівельно-економічного університету

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота