ПРАВО СПІВАВТОРА НА ЗАХИСТ РЕПУТАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАВО СПІВАВТОРА НА ЗАХИСТ РЕПУТАЦІЇ

23.05.2016 14:52

[Секція 8. Інтелектуальна власність та його захист. Інформаційне право]

Автор: Жарко Ольга Григорівна, аспірант Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України, викладач кафедри права Київського кооперативного інституту бізнесу і права


Зміст права на захист репутації полягає у протидії будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, а також будь-якому іншому посяганню, здатному завдати шкоди честі або репутації (співавтора).Право на захист репутації співавторавизначено з урахуванням положень статті 6bis Бернської конвенції, де зазначено, що незалежно від майнових авторських прав і навіть після уступки цих прав зберігається право вимагати визнання свого співавторства на твір і протидіяти будь-якої деформації, спотворенню чи іншій зміні цього твору, а також будь-якому іншому посяганню на твір, здатному завдати шкоди честі або репутації співавтора [1]. 

Для забезпечення права на захист репутації, основним завданням співавтора є визначення вигляду створеного твору, в якому він доводиться до певного кола осіб.При виданні, публічному виконанні або іншому використанні твору внесення яких би то не було змін як в самий твір, так і в його назву і в позначення імені автора допускається тільки за згодою співавтора.

Забороняється також без згоди співавтора постачати твір при його виданні ілюстраціями,передмовами, післямовами, коментарями і якими б то не було поясненнями.

В цивілістичній науці зазначається, що право співавтора на недоторканність твору має не тільки заборонний характер. Це право означає також, що лише сам співавтор вправі вирішити питання прозрілістьсвоєї частини твору, а значить йому одному повинно належати і право вносити зміни та доповнення у частини власної творчої праці, піддавати його до переробки тощо [2].

Законодавець забезпечує право співавтора на захист твору від будь-якого спотворення чи іншого зазіхання, здатного завдати шкоди честі та гідності автора. Зокрема, це передбачає заборону без згоди співавтора скорочувати обсяг твору, порушувати його цілісність, вносити інші зміни.

При співавторстві всі зміни, доповнення повинні бути узгоджені з кожним зі співавторів. При запереченні одного з них про внесення доповнень, змін твір не може бути опубліковано. Всі ці та інші заходи дозволяють забезпечити збереження творчої індивідуальності автора (авторів), вираженої в конкретному творі.

Підсумовуючи вище сказане, можна зробити висновок, що право на захист репутації покликане забезпечити охорону честі і гідності кожного із співавторів. Воно передбачає заборону на привнесення яких би то не було змін в самий твір, його назву, позначення імені співавторів.




Література:

1. Про авторське право і суміжні права: Закон України від 23 грудня 1993 р.// Відомості Верховної Ради України. – 1993. - № 3792- XII.

2. Цивільне право: підручник для студентів юрид. вузів та факультетів. - К.: Вентурі., 1997. - 544 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота