ОБЛІК І КОНТРОЛЬ АДМІНІСТРАТИВНИХ ВИТРАТ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОБЛІК І КОНТРОЛЬ АДМІНІСТРАТИВНИХ ВИТРАТ

24.05.2016 11:10

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Леник Роман Михайлович, студент, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу


Система бухгалтерського обліку в цілому поки що не повністю забезпечує процес управління оперативною інформацією, яка є дуже важливою базою для правильної організації роботи підприємства в цілому. Управління має бути ефективним, тобто вся інформація має бути достатньою та різноманітною, зокрема про результати діяльності підприємства. Якісна обліково-економічна інформація дає можливість прийняття об’єктивних оперативних управлінських рішень та здійснення об’єктивного аналізу структури адміністративних витрат.

В процесі діяльності будь-якого господарюючого суб’єкта виникають витрати, які у виробничу собівартість не включаються, а розглядаються як витрати того періоду, в якому вони були чи будуть здійснені. В науковій літературі ці витрати називають витратами періоду. Отже, витрати періоду – це витрати, які не формують собівартості виробленої і реалізованої продукції, а покриваються за рахунок валового прибутку підприємства або збільшують валовий збиток. Ці витрати виникають не у процесі виробництва, а на інших етапах життєвого циклу продукту, а тому їх недоцільно включати у собівартість продукції.

Адміністративні витрати, хоч і не беруть участі у створенні продукції, але необхідні для нормального функціонування виробництва.

Утримання апарату, служб та відділів управління підприємством, вимагає відповідних витрат. Зазначені витрати, є обов’язковими і неминучими. На відміну від прямих витрат, які включаються до виробничої собівартості продукції, вони відносяться до адміністративних витрат, а останні безпосередньо впливають на фінансові результати, оскільки пов’язані із обслуговуванням та організацією діяльності підприємства.

Структура адміністративних витрат обмежується переліком статей витрат, що характеризують процес обслуговування та управління підприємством.

Виділяють такі визначення адміністративних витрат:

 це загальногосподарські витрати пов’язані з обслуговуванням виробництва й управління ним в масштабі всього підприємства[1];

 це витрати, пов'язані з управлінням підприємством як цілісним комплексом (заробітна плата, страхування, додаткові виплати, виплати за навчання тощо; амортизація адміністративних приміщень та обладнання, витрати на їх утримання – оренда, податки, страхування, знос, ремонт, комунальні послуги; амортизація нематеріальних активів; оплата за юридичні, аудиторські, медичні та інші послуги; загальні витрати, тощо)[2].

Можна запропонувати таке визначення адміністративних витрат – це витрати періоду, які є обов’язковими для управління і обслуговування підприємства загалом та пов’язані з операційною діяльністю, але не включаються до собівартості реалізованої продукції.

Слід зазначити, що, оскільки від величини адміністративних витрат безпосередньо залежать результати господарсько-фінансової діяльності кожного підприємства, питання обліку таких витрат завжди були, є і будуть актуальними. Для їх вирішення потрібне розширення номенклатури статей адміністративних витрат, що дасть повніше забезпечення відповідних осіб потрібною інформацією.




Література:

1. Бутинець Ф. Ф. Бухгалтерський фінансовий облік : [навчальний посібник] / Ф. Ф. Бутинець. – Житомир : ЖІТІ, 2011. – 672 с

2. Турило А. М. Управління витратами підприємства: навч. посіб. / А. М. Турило, Ю. Б. Кравчук, А. А.Турило. – К. : Центр навчальної літератури, 2006. – 120 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота