АКТУАЛЬНІ НАПРЯМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АКТУАЛЬНІ НАПРЯМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

25.05.2016 11:38

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Щадило Віра Ярославівна, студентка кафедри «Фінансів, грошового обігу і кредиту», Львівський національний університет імені Івана Франка м. Львів, Україна



В сучасних умовах фіскальній політиці відводиться важливе місце в економічній політиці, оскільки вона володіє дієвими інструментами та виконує важливі для держави і населення функції. Питання про роль фіскальної політики, як інструменту регулювання економіки, є особливо актуальним у сьогоднішні дні, коли виникла реальна потреба пошуку джерел виходу з кризи, боротьби з інфляцією, забезпечення належного життєвого рівня населення, стимулювання розвитку національного виробництва, оскільки всього цього можна досягнути у випадку її ефективного застосування. Вагомий внесок у розроблення пропозицій щодо формування фіскальної політики зробили наступні вітчизняні та зарубіжні науковці:І.Коноваленко, Т.Вовк, Н. Фролова, В. Філонич, В.Мельник, Ф.Ярошенко, А.Сміт, Д.Рікардо, М.Туган-Барановський, Дж.М.Кейнсон, Дж.Гіксом,О.Жовтанецький, А.Стасишинта інші. Проблеми регіональної фіскальної політики аналізувалися у дисертації О.Кульчицької. Разом з тим, теоретико-методологічні, методичні та практичні питання подальшого формування фіскальної політики в Україні, функціонування регіонального фіскального механізму, змісту фіскальної політики потребують подальших досліджень з урахуванням сучасних реформувань регіональної та державної економічної політики. які у своїх наукових працях досліджували проблеми поповнення державного бюджету і методи щодо мінімізації впливу фінансової кризи на податкове реформування в Україні[2].Мета дослідження полягає у визначенні актуальних шляхів вдосконалення фіскальної політики України.



Фіскальна політика — це регулювання доходів і витрат держави. Заходи фіскальної політики визначаються поставленою метою (боротьба з інфляцією, згладжування циклічних коливань економіки, зниження рівня безробіття). Держава регулює сукупний попит і реальний національний дохід за допомогою державних витрат, трансфертних виплат і оподатковування [3].



Практика використання податків та бюджету в Україні як двох найбільш дієвих інструментів фіскальної політики свідчить про те, що вони втратили роль стимулу та регулятора розвитку економіки. Податкова та бюджетна системи поки що не посіли належного їм місця в загальноекономічній системі, що гальмує перехід країни до цивілізованого ринку.



Отже, можна виділити актуальні напрями забезпечення ефективності фіскальної політики: удосконалення інституційного середовища оподаткування, сприятливого для реалізації принципу рівності всіх платників перед законом, відповідального ставлення платників до виконання своїх податкових зобов’язань. Встановлення чітких правил регулювання взаємних зобов’язань держави і платників податків, дієвого контролю за їх дотриманням; підвищення регулювального потенціалу системи оподаткування на основі запровадження інноваційно-інвестиційних преференцій; підвищення фіскальної ефективності податків за рахунок розширення податкової бази, покращення адміністрування, зменшення масштабів ухилення від сплати податків, формування доходів бюджетів усіх рівнів на основі проведення збалансованої бюджетної політики на середньострокову перспективу; поетапне зниження податкового навантаження на платників.[4, с. 151].






Список використаних джерел:



1. Електронне джерело: http://naub.oa.edu.ua



2. Електронне джерело: http://www.economy.nayka.com.ua



3. Електронне джерело: https://uk.wikipedia.org



4. Ясько І.В. Особливості податкової політики України на сучасному етапі. Науковий вісник Херсонського державного університету – 2014. Випуск 4, с.151.




_______________________

Науковий керівник: Кміть Віра Мирославівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, грошового обігу і кредиту, Львівський національний університет імені Івана Франка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота