МОДЕЛЮВАННЯ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ПОТОЧНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МОДЕЛЮВАННЯ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ПОТОЧНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПІДПРИЄМСТВА

14.06.2016 15:51

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Гарапко Евеліна Василівна, магістр, Університет державної фіскальної служби України


В процесі господарської діяльності суб’єктів підприємництва активізуються фінансові взаємовідносини з різними контрагентами, які зумовлюють виникнення поточних зобов’язань. Здійснюючи суттєвий вплив на фінансову стійкість і платоспроможність, поточні зобов’язання з огляду на їх динамічний характер потребують ефективного контролю за станом розрахунків. Суб’єкти господарської діяльності першочергово вирішують власні проблеми, замість виконання фінансових зобов’язань за платежами кредиторів. До того ж, прогалини законодавчої бази щодо майнової відповідальності за невиконання власних договірних зобов’язань дають можливість зловмисникам ухилятись від розрахунків за борговими зобов’язаннями.

Внутрішній контроль формування і погашення поточних зобов’язань представляє систему нагляду, організовану у суб'єкта господарювання в інтересах його власників і регламентовану його внутрішніми документами, для забезпечення реалізації управлінських рішень щодо дотримання установленого порядку ведення обліку зобов’язань та своєчасність їх погашення, реалізації розробленої стратегії. Особливістю внутрішнього контролю є його безперервне проведення в процесі фінансово-господарської діяльності і можливість вчасного виявлення недоліків, причин їх виникнення та вжиття необхідних заходів  усунення та закріплення позитивного досвіду [1, с.30].

Одним із методів раціоналізації системи внутрішнього контролю є розробка моделі, для цього процес внутрішнього контролю поточних зобов’язань представимо у формі моделі, яка включає об’єкти, джерела інформації, методичні прийоми контролю та узагальнення і реалізації його результатів. 

Особливість об’єктів контролю поточних зобов’язань полягає в тому, що досліджуються зобов’язання інтегровано з юридичної і економічної сторін, так як неможливо дати однозначне трактування в бухгалтерському обліку. Зокрема, обліку підлягають зобов’язання підприємства, які виникають лише в результаті виконання договірних умов (поставки або платежу (передоплати, тощо). Тоді як, у цивільному та господарському праві зобов’язання виникають за договором незалежно від факту виконання дій по відношенню до підприємства. Так, юридичні відносини визначають виникнення зобов'язань, що випливають з договорів і/чи деліктів (зобов'язань, пов'язаних з відшкодуванням заподіяної шкоди). Зокрема, юридичною підставою виникнення зобов’язань за короткостроковими кредитами, розрахунками з постачальниками та підрядниками, з іншими кредиторами є договір. За зобов’язаннями за податками і платежами до бюджету - акти цивільного законодавства.

Основними об’єктами внутрішнього контролю поточних зобов’язань виступають: короткострокові кредити банків, поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями, короткострокові векселі видані, розрахунки з постачальниками та підрядниками, з бюджетом, працівниками та учасниками, поточні забезпечення, доходи майбутніх періодів, інші поточні зобов’язання. Бухгалтерський облік і звітність як об’єкти внутрішнього контролю поточних зобов’язань вивчають щодо достовірності даних, виявлення порушення умов погашення зобов’язань, визнання їх простроченими, виникнення зобов’язань внаслідок порушення умов договорів чи законодавства, прострочення термінів платежу і доведення заборгованості до стану безнадійної. 

Важливим об’єктом внутрішнього контролю розрахунків з контрагентами є забезпечення надійності збереження інформації від сторонніх осіб, зокрема, перевірка системи зберігання документації, функціонування архівної служби, порядку інвентаризації документів в архіві і обмеження доступу до документів тощо.

Джерелами інформації внутрішнього контролю є нормативно-правова, методична і договірна документація, що регулює розрахункові фінансово-кредитні відносини між підприємствами, установами, працівниками, контрагентами. Крім того, використовується первинна документація, облікові регістри, фінансова, податкова, управлінська звітність підприємства, що відображає операції за поточними зобов’язаннями. При чому, внутрішній контрольний процес повинен відбуватися із застосуванням взаємного зв’язку процедур договірної та комерційної документації. 

Методичними прийомами внутрішнього контролю поточних зобов’язань є загальнонаукові та конкретні емпіричні (власні) прийоми. Результативність контролю залежить від постійного моніторингу та аналізу величини кредиторської заборгованості та її впливу на фінансовий стан підприємства, тому слід систематично проводити інвентаризацію заборгованості шляхом дослідження первинних документів та звірки залишків з контрагентами.

Методичні прийоми узагальнення і реалізації контролю включають документальне оформлення, хронологічно-систематизоване групування виявлених недоліків, аналітичне групування результатів контролю, викладення недоліків в відомостях перевірок, довідках (службових записках) тощо, прийняття рішень за результатами та виконання прийнятих рішень.

Отже, моделювання внутрішнього контролю поточних зобов’язань забезпечить достовірність оцінки стану розрахунків та сприятиме оперативному прийняттю виважених управлінських рішень щодо стабільності та фінансової стійкості підприємства та попереджатиме фінансові ризики.




Література:

1. Білуха М.Т., Микитенко Т.В. Фінансовий контроль: теорія, ревізія, аудит: [Підручник] /М.Т. Білуха/.-К.: УАОІ, 2006.-888с.

____________________

Науковий керівник: Микитенко Тетяна Владиславівна, кандидат економічних наук, доцент, Університет державної фіскальної служби України

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота