ВИМОГИ ЩОДО РОЗРОБКИ МЕХАНІЗМУ ФОРМУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИМОГИ ЩОДО РОЗРОБКИ МЕХАНІЗМУ ФОРМУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ

28.06.2016 13:25

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Обелець Тетяна Володимирівна, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри теоретичної та прикладної економіки, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»


Створення ефективного механізму формування і реалізації виробничої програми машинобудівних підприємств потребують наукового підходу до класифікації, систематизації чи сутнісно-структурної визначеності об'єктів, явищ, процесів, що побудовані на основі їх природної взаємопов’язаності [1]. Це сприятиме окресленню економічних категорій досліджуваного предмету, які мають складну ієрархічну структуру і розташовані послідовно, кожен блок яких має свою специфіку. В результаті, вище зазначене поняття потрібно розглядати через призму складових таксономії.

Більшість науковців термін «механізм» вживають з іншими економічними  категоріями: фінансовий механізм, економічний механізм, механізм формування та реалізації. 

Спираючись на визначення, що «виробнича програма - це система адресних завдань з виробництва і доставки продукції споживачам у розгорнутій номенклатурі, асортименті, відповідної якості і у встановлені терміни згідно з договорами поставок» [2, с.97]. тобто інтерпретація дефініції механізму формування та реалізації виробничої програми машинобудування  залежить від завдань, що покладені на нього. 

Тому, зазначене визначення необхідно розглядати через поняття:  «механізм», «формування», «реалізація», «виробнича програма машинобудівних підприємств».

Зазвичай зустрічаються поняття механізму, як «системи: або способу, що визначають порядок певного виду діяльності» [3, с. 355], а також розглядають це поняття, як «систему прямих і опосередкованих взаємозв’язків між економічними явищами і процесами, насамперед між їх протилежними сторонами, а також й підсистемами і елементами економічних систем» [4, с. 100].

Система дієва, коли суб’єкти впливають на об’єкти, задіюючи підсистеми,  з метою виконання  визначених завдань. Таким чином, можна констатувати, що механізм - це система формування елементів, направлених на досягнення заздалегідь окреслених цілей.  Виходячи із цього, механізм формування виробничих програм  необхідно розглядати як досягнення ефективної взаємодії складових виробничої програми  з оточуючім середовищем,  для  виконання поставлених завдань.

Діяльність підприємств машинобудівної галузі пов’язана з виготовлення машинобудівного обладнання, техніки, пристроїв тощо, для певних її секторів і, звісно, направлена на отримання прибутку шляхом реалізації продукції.. 

Досягнення позитивних результатів від механізму формування виробничої програми неможливо без її реалізації.  

Стосовно нашого предмету дослідження, реалізація – це виконання задуманого, отримання результату [5]. 

На нашу думку означення механізму формування і реалізації виробничої програми машинобудівних підприємств необхідно розглядати як з позиції макрорівня так і з позиції мікрорівня.  Безумовно, виробнича програма розробляється на мікрорівні, але ж без врахування дії факторів макрорівня вона буде не життєздатна. 

З метою створення умов активізації та ефективної діяльності машинобудівних підприємств через розробку механізму формування та реалізацію виробничих програм для них необхідно, щоб ці намагання підкріплювалися на рівні держави заходами з розробки адекватної до нинішньої ситуації цінової, податкової, амортизаційної, фінансово-кредитної політики. 

Вимоги щодо розробки механізму формування і реалізації виробничої програми машинобудівних підприємств представлено в табл. 1.

Таблиця 1.

Вимоги щодо розробки механізму формування і реалізації виробничої програми машинобудівних підприємств




Під час розробки механізму формування та реалізації виробничої програми машинобудівних підприємств потрібно спиратися на методи, інструменти, важелі та заходи зі стимулювання.

Дієвість формування і реалізації виробничої програми машинобудівних підприємств значною мірою обумовлюються здатністю підтримувати належну рентабельність діяльності, підвищувати ефективність управління ресурсами, оптимізувати рівень витрат, забезпечувати високу якість продукції, що виготовляється за необхідного рівня цін за допомогою фінансово-економічного механізму. Його основне призначення є формування такої сукупності методів, важелів та інструментів, які б забезпечили ефективність функціонування суб’єктів господарювання та досягнення ними поставлених цілей.

Звідси, ефект від формування і реалізації виробничої програми можливо досягти при симбіозі з оптимальним фінансово-економічним механізмом управління діяльністю підприємств. Останній можна забезпечити через удосконалення побудови його структури. Від ефективності формування складових фінансово-економічного механізму управління діяльністю залежить якість його функціонування. 




Література:

1. Прокопенко Н.С., Виклюк М. І., Бакеренко Н. П.  Фінансово-економічний механізм управління діяльністю готельних підприємств: монографія   / Н. С. Прокопенко ,М. І. Виклюкю, Н. П. Бакеренко. – Львів : «Ліга-прес». – 2013. – 192 с.

2. О.С. Іванілов [Економіка підприємства  / Підручник. – К.: Центр Учбової літератури, 2011. – 728 с., С 97]

3. Економічна  енциклопедія : [в 3–х  томах.] / за ред. С. В. Мочерного та ін. –  К. :  Видавничий  центр “Академія”, 2000. – Том 2. – 848 с. 

4. Данилишин Б. М. Екологічна складова політики сталого розвитку : [монографія] /  Б. М. Данилишин. – Донецьк : Юго-Восток, ЛТД, 2008. – 256.

5.  Райзберг Б.А., Лозовский Л.Ш., Стародубцева Е.Б. «Современный экономический словарь». — ИНФРА-М, 2006. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота