ДЕЯКІ АСПЕКТИ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ В СИСТЕМІ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ В СИСТЕМІ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ

29.06.2016 11:17

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Сисоєва Інна Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Вінницького навчально-наукового інституту економіки Тернопільського національного економічного університету


Розвиток ринкових відносин в нашій країні розширює сферу облікової діяльності, веде до перехрещення традиційного фінансового обліку з такими науками як планування, бюджетування, прогнозування, ціноутворення, аналіз та контроль. За таких умов необхідним елементом фінансово - господарської діяльності підприємства є облікова політика, яка включає не лише об'єкти фінансового,  а й управлінського та стратегічного обліків, які на відміну від фінансового, жорстко не регламентуються і тому потребують регламентації на рівні підприємства за допомогою такого інструмента облікового процесу, як облікова політика [1].

Формування та реалізація облікової політики є тим інструментом, який дозволяє власникам побудувати облік таким чином, щоб максимально задовольнити їх потреби у інформації для управління своєю власністю. Використовуючи облікову політику підприємства, власники та адміністрація забезпечують максимальну ефективність господарської діяльності підприємства.

Бухгалтерський облік, головною функцією якого є акумуляція фінансової інформації, дозволяє стандартизувати відображення операцій будь-яких суб'єктів господарської діяльності, незалежно від її типу та від користувачів інформації. У багатьох країнах система бухгалтерського обліку формується, виходячи з пріоритету макроекономічних цілей, а саме: досягнення заданих темпів зростання національної економіки, зниження рівня інфляції та корисності облікової інформації для податкових органів, а також для інвесторів і кредиторів [2]. Основні фактори, що впливають на зміст облікової практики в світовій практиці обліку: обрана державна політика щодо організації бухгалтерського обліку; рівень розвитку виробничих відносин; тип кредиторів та інвесторів як основних користувачів облікової інформації; чисельність та якісний склад фізичних і юридичних осіб, залучених до процесу інвестування капіталу; участь інвесторів в управлінні бізнесом; розвиненість фінансового ринку й ринку цінних паперів; участь у міжнародному бізнесі.

Однак процес розробки облікової політики в системі управлінського обліку має певні особливості. У зв'язку з цим, при формуванні облікової політики для цілей управлінського обліку, необхідно виходити з того, що:

- по-перше, необхідне врахування принципів не лише управлінського обліку, а й фінансового обліку, оскільки за рядом пунктів вони будуть співпадати;

- по-друге, визначити перелік суб’єктів, об’єктів та елементів управлінського обліку;

- по-третє, максимально охоплювати обліковий цикл: методичний, технічний і організаційний.

Наприклад, методичний аспект облікової політики для управлінського обліку повинен включати вибрані варіанти відображення господарських фактів передбаченими нормативними документами і розроблені підприємством самостійно способи обробки даних виходячи із специфіки його діяльності та потреб управління.

Отже, складність облікової політики підприємства, як явища, полягає в тому, що вона повинна забезпечити баланс інтересів двох груп користувачів: держави (в особі податкових органів) та власників, але інтереси цих груп користувачів можуть бути діаметрально протилежними.




Література:

1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99р. № 996-XIV.

2. Міжнародний стандарт фінансової звітності 1 «Перше застосування міжнародних стандартів фінансової звітності»: http://www.minfin.gov.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота