РЕІНЖИНІРИНГ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ: ОБЛІКОВИЙ АСПЕКТ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РЕІНЖИНІРИНГ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ: ОБЛІКОВИЙ АСПЕКТ

29.06.2016 12:14

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Балазюк Оксана Юріївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту, Вінницький навчально-науковий інститут економіки Тернопільського національного економічного університету


В умовах ринкової економіки для багатьох підприємств актуальними питаннями стали проблеми ефективного розвитку бізнесу та удосконалення системи управління. Основою таких концепцій повинна бути інтегрована система обліку, що виконує функції базису інформаційної системи управління фінансово-господарською діяльністю підприємства. Основним її завданням є забезпечення інформаційних потреб керівництва та управлінського персоналу підприємства у повному обсязі і з найменшими витратами для своєчасного прийняття коригуючих рішень за фінансово-господарською діяльністю. 

Мінливість умов зовнішнього середовища викликає нагальну потребу у застосуванні новітніх методів, технологій та інструментів адаптації підприємств, здатних якнайповніше реалізувати їх організаційно-управлінський та виробничий потенціал на ринку, до числа яких і належить реінжиніринг бізнес-процесів – BPR (Business Process Reengineering), основною концепцією якого, стосовно до систем управління, є радикальна реконструкція організаційних процесів для одержання значного поліпшення показників діяльності економічного об’єкту (витрат часу, собівартості, прибутку, якості, кількості).

Підтвердженням ефективності використання реінжинірингу є результати опитування, здійсненого компанією "Ернст енд Янг" серед фінансових директорів 80 найбільших компаній США, які основною мотивацією провадження реінжинірингу назвали покращення сервісу і якості  продукції (послуг), а також зниження витрат [239].

Реінжиніринг, як революційний метод точкової або комплексної трансформації компанії, дозволяє не просто залишитися конкурентоспроможним, але й забезпечити вітчизняними компаніям довгострокові перспективи розвитку і зростання. Це складний комплекс заходів з моделювання бізнес-систем, метою якого є позбутися зайвих компетенцій і функцій, правильно розподілити повноваження і відповідальність між фахівцями, які мають необхідні знання для створення вартості компетенції.

Залежно від впровадження виділяють такі типи реінжинірингу:

- впровадження стандартних бізнес-процесів і під них створення інфраструктури компанії;

- проведення реінжинірингу бізнес-процесів з подальшим впровадженням системи;

- BPR проводиться як самостійний проект, виходячи із концептуальних вимог, на яких впроваджується проект;

- впровадження BPR і системи одночасно, із взаємним впливом один на одного.

Отже, реінжиніринг – це перебудова на новітній технологічній основі організації виробництва, управління і системи бухгалтерського обліку. Він передбачає реконструкцію всіх без винятку елементів бізнесу, і передусім, системи бухгалтерського обліку. 

Реінжиніринг бізнес-процесів здатний забезпечити докорінну трансформацію управлінської, виробничої, фінансової системи, що дозволяє суттєво підвищити конкурентоспроможність та ефективність їх діяльності, допомогти їм завоювати нові ринки збуту, перейти на якісно новий рівень у конкурентному ринковому середовищі. 

На даному етапі розвитку економіки нашої країни в діяльності підприємства немає жодного основного, організаційно-управлінського або забезпечуючого процесу, не пов’язаного з обліком. Кореспонденція рахунків у більшості випадків, з одного боку, є кінцевим етапом життєвих циклів документа, а з іншого – це тільки початок. За допомогою різних інструментів користувачі інформації повинні мати можливість залежно від своїх потреб аналізувати інформацію в різних розрізах. Система повинна дозволяти вести не "історичний" облік, а реальний, з можливим прогнозуванням на майбутнє.

При проектуванні інформаційного простору важливо врахувати, що рівень аналітичності обліку не повинен бути обмеженим. Абсолютно логічним буде накопичення аналітичної інформації в базі даних обліку, як складової частини загальної інформаційної бази, що цілком доцільно в умовах застосування інформаційних систем.

Для підвищення ефективності роботи необхідне переосмислення бізнес-процесів підприємства. Стосовно облікової системи, це завдання вирішується за допомогою одночасної реорганізації усіх бізнес-процесів. Розпочинати даний процес необхідно з планування, бюджетування, обліку витрат, управління вартістю продукції, комерційної діяльності та інших тісно пов’язаних процесів, на основі створення єдиного інформаційного простору та використання електронного документообороту, чому сприятиме проведення реінжинірингу бізнес-процесів на підприємстві.

Отже, впровадження та удосконалення управлінської інформаційної системи на підприємствах не видається нам можливим без проведення реінжинірингу бізнес-процесів, який повинен врахувати позицію підприємств на ринку, іх цілей та стратегії розвитку.




Література:

1. Балазюк О. Ю. Обліково-аналітична інформація в системі управління виробництвом безалкогольних напоїв: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : спец. 08.00.09 - бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності)/ Балазюк О.Ю.; Тернопіль: ТНЕУ, 2013. – 20 с.

2. Фирсов М. Реинжиниринг процессов как метод управления бизнесом /М. Фирсов // Проблемы теории и практики управления. – 2005. – № 2. – С. 100 – 104.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота