ДО ПОНЯТТЯ «СУДОВА ЕКСПЕРТИЗА» В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДО ПОНЯТТЯ «СУДОВА ЕКСПЕРТИЗА» В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ

07.07.2016 23:16

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Кравчук Тетяна Олександрівна, здобувач кафедри права Академії рекреаційних технологій і права (м. Луцьк)


1. Експертиза є основною формою використання спеціальних знань. В адміністративному процесі вона застосовується під час розгляду публічно-правових спорів. Ці питання частково були досліджені у наукових працях провідних учених: А. І. Берлача, В. Т. Білоуса, І. Л. Бородіна, Н. П. Бортник, Є. В. Додіна, В. О. Заросила, Р. А. Калюжного, Л. М. Касьяненко, І. Є. Криницького, М. П. Кучерявенка, Д. М. Лук’янця, Н. Р. Нижник, А. М. Подоляки, Д. В. Приймаченка, А. С. Сіцінського, Х. П. Ярмакі та ін.

2. Залучення експертів, тобто фахівців у певній галузі науки, мистецтва, техніки або ремесла, дає можливість всебічно і повно з’ясувати обставини справи і вирішити питання по суті. Судова експертиза значно розширює пізнавальні можливості судового розгляду адміністративних справ, дозволяє використати весь арсенал науково-технічних засобів у встановленні обставин, що мають значення для справи.

Аналіз норм кодифікованого законодавства дає підстави стверджувати, що вітчизняний законодавець чітко не розмежовує поняття «експертиза» та «судова експертиза». Зазвичай, уважаєються, що «судова експертиза» призначається у процесі розгляду справ адміністративним судом, а «експертиза» – органом чи посадовою особою. Визначення поняття судової експертизи в адміністративному процесі, її сутності і завдань має як теоретичне, так і практичне значення, тому що вирішення цього питання сприяє точному встановленню порядку та меж застосування експертизи в різних видах адміністративного провадження.

3. Під час розгляду адміністративних справ спостерігається збільшення ролі судових експертиз як джерела доказів. Висновок експерта виправдано займає ключове місце у системі джерел доказів. За допомогою експертиз, які проводяться на основі спеціальних знань у науці, техніці, мистецтві чи ремеслі шляхом повного та об’єктивного дослідження обставин справи, встановлюються фактичні дані, що мають доказове значення і дають змогу вирішувати адміністративні справи з додержанням загальних та спеціальних принципів адміністративного процесу.

4. У загальному розумінні експертиза – це дослідження й вирішення за допомогою спеціалістів будь-яких питань, що вимагають знань у науці, техніці, мистецтві й професійній майстерності. Спеціальні знання й досвід спеціалістів і експертів застосовують у разі виникнення необхідності у спеціальних знаннях в окремих галузях науки, техніки, мистецтва, релігії тощо під час провадження у справах про адміністративні правопорушення. Відповідно до ст. 62 § 2 КАСУ експерт є особою, яка є іншим учасником адміністративного процесу (як і секретар судового засідання, судовий розпорядник, свідок, спеціаліст, перекладач).

Виходячи з визначення ст. 1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза в адміністративному процесі – це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об’єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини в адміністративній справі, що перебуває у провадженні суду.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота