МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОВЕДЕННЯ АНАЛІЗУ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПРАЦІВНИКІВ У ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОВЕДЕННЯ АНАЛІЗУ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПРАЦІВНИКІВ У ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

04.10.2016 15:47

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Шуліка Інна Павлівна, магістрант, Кіровоградський національний технічний університет


Перехід до системи ринкового господарювання спричинює динамічні зміни політики в сфері оплати праці, соціальної підтримки та захисту працівників. Важливість проведення аналізу заробітної плати у закладах охорони здоров'я визначається тим, що гостро стоїть питання про необхідність підвищення кваліфікації персоналу та рівня заробітної плати, про значні витрати на підготовку кадрів. За допомогою аналізу можна розкрити резерви щодо раціонального витрачання коштів на оплату праці. 

Аналіз заробітної плати працівників у закладах охорони здоров'я здійснюється з використанням сукупності правил, прийомів і способів дослідження, що певним чином підпорядковані досягненню основної мети аналізу – забезпечення раціонального витрачання коштів на заробітну плату, стимулювання продуктивної праці медичного персоналу.

Методика проведення аналізу заробітної плати передбачає такі етапи: уточнюються об’єкти, мета і завдання аналізу, складається план аналітичної роботи; здійснюється розробка системи синтетичних та аналітичних показників, за допомогою яких характеризується об’єкт аналізу; збирається необхідна інформація; проводиться порівняння фактичних показників з праці та заробітної плати з показниками плану звітного року, фактичними даними минулих років; встановлюються фактори і їх вплив на зміну фонду та рівня заробітної плати; виявляються резерви, розробляються конкретні пропозиції щодо покращення показників, що аналізувалися.

Основними завданнями аналізу є: оцінка обґрунтованості потреби лікарняної установи в коштах на оплату праці; характеристика складу та структури фонду заробітної плати за категоріями персоналу, підрозділами установи та формами виплат; визначення повноти використання фонду в цілому по установі та за окремими категоріями персоналу; факторний аналіз фонду оплати праці та рівня середньої ставки (посадового окладу); 

попередження необґрунтованих виплат. 

Встановлення причинно-наслідкових взаємозв’язків, оцінка результатів впливу різних факторів на зміну фонду та рівня заробітної плати, первинна обробка вихідної інформації проводяться за допомогою спеціального інструментарію – способів та технічних прийомів.

В установах охорони здоров'я, що фінансуються з бюджету, результати праці не знаходять речового втілення, і тому особливе значення має аналіз робочого часу. При цьому здійснюється порівняння фактичної кількості робочих днів та годин з плановим із залученням даних балансу робочого часу. Обсяг роботи вимірюється кількістю лікарських відвідувань, а продуктивність праці працівників закладів охорони здоров'я визначається навантаженням на одного медичного працівника. У процесі аналізу необхідно виявити інтенсивні та екстенсивні фактори, які зумовили відхилення показників продуктивності праці у динаміці. 

Основою організації оплати праці є тарифна система, при якій діють дві форми оплати праці: погодинна та відрядна. Розмір заробітної плати працівників лікарняного закладу залежить від займаної посади з урахуванням кваліфікаційної категорії, рівня освіти, стажу роботи по займаній посаді, наявності почесних звань. Фонд заробітної плати планується виходячи з планового числа штатних посад і середнього розміру посадових окладів, а також надбавок, доплат та інших грошових виплат персоналу. При зміні умов оплати праці протягом року кошторисні призначення по фонду заробітної плати коригуються [1, с. 140].

Аналіз фонду заробітної плати доцільно починати з характеристики кошторисних призначень за цим показником в цілому по установі та у розрізі окремих ланок і категорій персоналу. На абсолютне відхилення по фонду заробітної плати впливають такі основні чинники: зміна фактичної чисельності працівників та фактичної середньої заробітної плати у порівнянні з плановою. Вплив цих факторів на відхилення по фонду заробітної плати можна визначити з використанням способів детермінованого факторного аналізу.

Важливе значення має дослідження складу та структури фонду заробітної плати за елементами виплат. Також здійснюється оцінка динаміки змін рівнів заробітної плати за категоріями персоналу із застосуванням прийому порівняння та способів детермінованого факторного аналізу. 

Для забезпечення підвищення ефективності роботи персоналу, керівництву необхідно оцінювати роботу установи і приймати рішення з точки зору їх впливу на можливі зміни у перспективі. Інтенсивний спосіб розвитку охорони здоров'я передбачає приріст пропускної здатності лікувально-профілактичних установ шляхом підвищення продуктивності праці персоналу цих установ. Доцільно здійснювати матеріальне стимулювання медичних працівників шляхом впровадження системи диференційованої оплати праці залежно від обсягу та якості медичної допомоги. 




Література:

1.  Данилов Є.М. Аналіз господарської діяльності в бюджетних і наукових установах: підручник / О.М. Данилов, В.Є. Абарнікова, Л.К. Шипиків. - Мн.: Інтерпрессервіс, Екоперспектива, 2003. – 336 с. 

2. Савицька Г.В. Економічний аналіз діяльності підприємства / Г.В. Савицька. – Навчальний посібник, 2-ге вид., випр. і доп. – К.: Знання, 2005. – 662 с.

_______________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, кандидат економчних наук, доцент, Кіровоградський національний технічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота