ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПІДТРИМКИ МАЛОГО БІЗНЕСУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПІДТРИМКИ МАЛОГО БІЗНЕСУ

04.10.2016 16:24

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Поривай Артем Олександрович, студент, Університет митної справи та фінансів; Бодня Дмитро Андрійович, студент, Університет митної справи та фінансів


Постійний розвиток малого бізнесу в країні забезпечує сталий розвиток економіки, сприяє стабілізації обстановки в суспільстві та збільшенню кількості робочих місць. Перевагами цього бізнесу є: велика кількість підприємств, що робить можливим за короткий проміжок часу підвищити виробництво різноманітних товарів та послуг, привабливість серед населення завдяки низькій капіталомісткості, здатність швидко створювати додаткові робочі місця та малий негативний екологічний вплив на навколишнє середовище.

Зарубіжний досвід говорить про необхідність створення спеціальних систем підтримки малого бізнесу, які у свою чергу складаються із спеціалізованих органів у виконавчій владі.

Наприклад, у Франції державна політика приділяє значну увагу створенню і зростанню малих підприємств. Так, за останні 5 років було організовано  більше 200  бізнес-інкубаторів,  які надають на певних умовах і на певний час спеціально обладнані приміщення та інше майно суб'єктам малого бізнесу, які розпочинають свою діяльність з метою сприяння у набутті ними фінансової самостійності. інкубаторів [2] .

У Німеччини здійснюється фінансово-технологічна підтримка малого бізнесу. Існують спеціально розроблені програми для розвитку малого підприємництва, зайнятого в сфері науки. Уряд надає пільги для отримання кредиту на розвиток для наступних об'єктів: малих підприємств, що розробляють проекти в галузі поліпшення умов виробництва; підприємців малого бізнесу, зайнятих у сфері наукових розробок; малих підприємств, які беруть участь у поліпшенні розвитку слаборозвинених з економічної точки зору районів країни; підприємців, які зайняті в галузі будівництва та вирішення житлових умов; малих підприємств, що розробляють проекти для збереження і поліпшення умов навколишнього середовища і піклуються про екологічну ситуацію в країні.  Основними програмами, спрямованими на розвиток малого підприємництва є: «Концепція розвитку науково-технічної політики по відношенню до підприємств малого і середнього підприємництва» та «Стимулювання заощаджень для відкриття власного бізнесу».

В Італії розвитку малого бізнесу в останні 5 років сприяє потужне правове забезпечення, яке постійно переглядається та удосконалюється. У 2015 році частка малих підприємств у ВВП країни становить 70%. Чисельність працівників, що працюють на малих підприємствах дорівнює близько 60 % від загальної кількості працюючих [1,  c. 234]. Це вказує на те, що  економіка Італії базується саме на малому бізнесі, а отже, не дивно, що державна політика відносно підприємництва постійно реформується та удосконалюється.

У Великобританії, державна підтримка малого бізнесу активізувалася ще у другій половині XX ст. Розроблялися і реалізовувалися різні організаційні заходи і стратегічні програми, головною метою яких було усунення адміністративних перешкод для малого бізнесу. Насамперед були внесені зміни, що стосуються податку на додану вартість, коректування умов фінансування і зміни в соціальній політиці держави, а також відбулася розробка планів забезпечення сприятливих умов для повторних спроб створення власного бізнесу навіть тоді, коли минулі спроби підприємця були не дуже вдалими. Сектор малого бізнесу вважається урядом найбільш динамічним засобом підвищення соціально-економічного добробуту країни і забезпечення її конкурентоспроможності на світових ринках.

У Японії уряд постійно розробляє та ухвалює нові закони і організаційні рішення, що забезпечують розвиток і підтримку малого бізнесу. Так, починаючи з другої половини  XX ст. урядом країни було ухвалено понад 40 таких законів і організаційних рішень, направлених на створення цілісної системи правового і системного забезпечення, принципів регулювання, механізмів виконання і контролю малого бізнесу .

У США розвинений сектор малого підприємництва вважається основою економічного розвитку і національної безпеки держави. Тому державна політика щодо малого бізнесу здійснюється у напрямку усесторонньої підтримки цього сектору, наголошуючи на свободі підприємництва, справедливій конкуренції, розвитку приватної ініціативи для прояву всіх потенційних можливостей особи, яка вирішила відкрити малий бізнес, як основи економічного розвитку і національної безпеки країни [1, с. 232].

Багато держав сприяє підтримці малого підприємництва, створюючи велику кількість різних організацій і фондів. Прикладом можуть бути: товариства взаємного гарантування, які надають гарантії для кредиторів з метою отримання кредитів для розвитку малого бізнесу, надаючи свою власність для застави або виступаючи гарантом; товариства взаємного фінансування, які фінансують, інвестують і надають субсидії для суб'єктів малого підприємництва; та велика кількість організацій, які саме захищають інтереси малого підприємництва [2].

В Україні, нажаль, сектор малих підприємств звужується через те, що вони можуть скласти конкуренцію великому бізнесу, який прагне до монополії та абсолютної влади на внутрішньому і зовнішньому ринках. Але, спільно розвиваючи малу підприємницьку діяльність та застосовуючи ті методи зарубіжних країн, які описані вище, ми посилимо всі переваги даного економічного сектора. Вони допоможуть побороти монополію і посприяють розвитку соціально-економічного середовища країни.




Література:

1. Рібун Л. В.  Зарубіжний досвід розвитку малого бізнесу / Л. В. Рібун, Г. А. Лех, І. М. Васькович // Науковий вісник НЛТУ України. - 2016. - Вип. 26.2. - С. 230-235.

2. Малий бізнес. Зарубіжний досвід // Все про Бізнес . [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://pro-biznes.com.ua/statt-pro-bznes/malij-biznes-zarubizhnij-dosvid.html

_____________________________

Науковий керівник: Табінський Віктор Антонович, кандидат економічних наук, доцент кафедри оподаткування та соціального забезпечення, Університет митної справи та фінансів



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота