ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ В УКРАЇНІ

05.10.2016 13:15

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Гришин Олексій Вячеславович, магістрант, Кіровоградський національний технічний університет


У процесі свого функціонування сільськогосподарські підприємства постійно стикаються з низкою ризиків, серед яких є ризик фінансовий. З метою фінансової безпеки агроформування, зокрема фермерського господарства, повинні бути створені умови щодо  запобігання фінансових загроз і негативних явищ у виробничій діяльності.  

Формування системи обліково-аналітичного забезпечення діяльності фермерського господарства реалізується через виконання комплексу завдань, серед яких основними є: повне та правдиве  відображення в обліку та звітності даних, необхідних для аналізу стану та рівня фінансової безпеки господарства;  оцінка відповідно до встановлених критеріїв якості інформації, що створена у системі обліку та аналізу; моніторинг фінансового стану фермерського господарства з метою запобігання фінансовим ризикам, ідентифікація небезпек і загроз; прийняття управлінських рішень та контроль за їх виконанням.

Організація та ведення бухгалтерського обліку результатів діяльності фермерського  господарства здійснюється згідно нормативно-правових актів. Фінансова звітність, статистична інформація та інші дані подаються відповідним органам у встановленому законодавством України порядку.  При веденні бухгалтерського обліку у фермерському господарстві є певні особливості. Зокрема, в основному бухгалтерський облік здійснює голова або один з членів господарства,  які,  як правило, не мають фахової освіти, і тому облік максимально спрощений. Крім того, у фермерському господарстві проводяться специфічні господарські операції  (засновники господарства враховують до складеного капіталу не майно, а лише право користування ним; членам господарства виплачується не заробітна плата, а певна частка з отриманого господарством доходу). Виходячи з цього, бухгалтеру необхідно слідкувати, щоб господарські операції відображались коректно, і так як діяльність  фермерського господарства переважно сільськогосподарська, то при веденні обліку необхідно враховувати облікову специфіку галузі.

На сьогодні фермерське господарство серед інших суб’єктів господарювання  має низку переваг: можливість використання спеціального податкового режиму; сімейний характер бізнесу; можливість безоплатної приватизації членами господарства земель, отриманих у користування; можливість позаконкурентного отримання земельних ділянок у власність чи оренду із земель державної та комунальної власності; значно нижчі законодавчі ризики, пов’язані з площею земель господарства. 

Попри це,  у фермерських господарствах  при реалізації зазначених вище переваг виникають і деякі труднощі. У першу чергу вони пов’язані з нормативною неврегульованістю облікових операцій, оскільки Методичні рекомендації з організації та ведення бухгалтерського обліку в селянських (фермерських) господарствах були розроблені ще у 2001 p., і дещо втратили свою новизну. 

Здійснюючи обліково-аналітичне забезпечення господарської діяльності, фермерські господарства повинні підтверджувати господарські операції відповідними первинними документами, складеними з огляду на вимоги Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV (редакція від 25.06.2016 р.) та «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» № 88 від  24.05.1995 р. (редакція від 01.01.2015 р.). При цьому використовуються  як самостійно розроблені документи, так і форми, затверджені відповідними наказами Міністерства аграрної політики України (спеціалізовані форми первинних документів з обліку основних засобів та інших необоротних активів, виробничих запасів, довгострокових і поточних біологічних активів у сільськогосподарських підприємствах). 

З огляду на сьогодення, найпоширенішими формами обліку у фермерських господарствах є проста і спрощена форми обліку. Для простої форми характерним є те, що облік ведуть із використанням подвійного запису, застосовуючи або спрощений, або звичайний План рахунків,  застосовують Журнал обліку господарських операцій, який складають  щомісяця. Спрощена форма обліку передбачає ведення скороченого переліку регістрів бухгалтерського обліку з метою узагальнення інформації про господарські операції та складання фінансової звітності. 

Застосування певної форми обліку залежить  від розмірів фермерського господарства, спеціалізації, забезпеченості ресурсами. При цьому необхідно враховувати площу ріллі, наявність та ціну технічного оснащення, обсяг валової продукції.  Також вимагають удосконалення регістри синтетичного й аналітичного обліку та інші носії обліково-економічної інформації, внутрігосподарська (управлінська) звітність.  




Література:

1. Про фермерське господарство / Закон України від 19.06.03 р. № 973-IV (редакція від 01.05.2016 р.) [Електронний ресурс]. − Режим доступу: http:// zakon5.rada.gov.ua/laws/show/973-15.

2. Вольська В.В. Методичні підходи до обліково-аналітичного забезпечення та аудиту управлінської діяльності аграрних підприємств / В.В. Вольська // Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. – 2012. – № 3 (24). – С. 83-88.

3. Мікуліна М.О. Фінансова безпека розвитку сільськогосподарських формувань. – Суми. – 2007. – С. 132-137.

______________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, кандидат економчних наук, доцент, Кіровоградський національний технічний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота