ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

05.10.2016 13:39

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Колешня Яна Олександрівна, аспірант кафедри менеджменту Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м.Київ, Україна


Діяльність малих та середніх підприємств (МСП) в Україні завжди була ускладнена як високим рівнем нестабільності середовища, так і неефективною державною політикою та відсутністю реальної підтримки з боку держави. Проте на сьогодні вихід в європейський простір поряд з можливостями для підприємств будь-якого розміру, несе також додаткові загрози, що ще більше ускладнює діяльність найбільш незахищеної ланки господарської системи країни.

Формування простору вільної торгівлі дає, з одного боку, можливості виходу на нові ринки. Іноді це – ринки з високим попитом, а, отже, з можливістю отримання більшої маржі від реалізації продукції. Проте поряд з тим на вітчизняний ринок виходять конкуренти з-за кордону, якість продукції у котрих вища, ніж у вітчизняних виробників, а ціна при цьому знаходиться на тому ж рівні. Враховуючи, що матеріально-технічна база більшості підприємств є застарілою, конкуренція для них стає особливо гострою і може мати негативні наслідки. Таким чином, малий та середній бізнес може не лише втратити можливість представляти власну продукції чи послуги на зовнішньому ринку, а й втратити конкурентні позиції на ринку власної країни. Якщо великі підприємства ще здатні акумулювати кошти для оновлення та переоснащення власних потужностей, то МСП не мають вільного доступу до джерел фінансових ресурсів. Таким чином, рівень економічної безпеки таких підприємств різко знижується. 

Це все зумовлює потребу побудови ефективного механізму забезпечення економічної безпеки МСП, котрий враховував би актуальні на сьогодні проблеми. Такий механізм повинен включати процеси:

- аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища (зокрема, оцінку рівня його нестабільності, прогноз майбутнього стану); 

- побудови основної та альтернативних стратегій; 

- розробку планів діяльності підприємства відповідно до обраної стратегії;

- контроль та аналіз кожного етапу, а також аналіз рівня економічної безпеки підприємства, виявлення нових несподіваних загроз та своєчасне коригування розроблених планів.

Основою механізму забезпечення економічної безпеки підприємства, враховуючи сьогоднішні умови мінливості середовища, має бути аналіз рівня економічної безпеки та постійний контроль рівня нестабільності зовнішнього середовища.  Враховуючи простоту організаційної структури МСП, можна говорити про те, що вони є найбільш адаптивними до змін, що виникають в середовищі їх функціонування та можуть найбільш своєчасно відреагувати на них, таким чином зберігаючи рівень економічної безпеки. Проте  вчасне передбачення наслідків змін середовища дасть змогу адаптуватися з мінімальними затратами часу та ресурсів. 

Даний механізм повинен також бути максимально простим, оскільки малі (а особливо мікро-) підприємства досить обмежені у людських ресурсах і не мають змогу формувати у своїй структурі окремого підрозділу. 

Водночас, євроінтеграційні процеси потребують залучення держави до забезпечення економічної безпеки МСП. Так, європейські країни, розуміючи роль малого та середнього бізнесу, ще у 2008 році в Акті малого бізнесу (SBA) відобразила принципи, згідно з якими повинна формуватися адміністративна та правова діяльність держави [1]:

1. Створення умов, в яких сімейний бізнес (в тому числі і МСП) можуть процвітати.

2. Дотримання принципу «Think Small First».

3. Гарантування другого шансу відвертим підприємцям, котрі подали заяву про банкрутство.

4. Змушувати адміністрацію (органи законодавчої та виконавчої влади) реагувати на потреби МСП.

5. Підтримка МСП у сфері державних закупівель і ефективно практикувати можливість надання державної підтримки малому та середньому бізнесу.

6. Надання доступу МСП до фінансування і розвивати правову базу для підтримки своєчасних платежів в комерційних угодах.

7. Надання допомоги МСП в отриманні переваги від можливостей, запропонованим Єдиним ринком.

8. Сприяти інноваціям через МСП.

9. Сприяння у переведенні МСП екологічних проблем у можливості.

10. Підтримка МСП в отриманні вигод від зростання ринку. 

Враховуючи, що досить часто рішення, прийняті державними органами, несуть загрозу чи збитки для МСП, включення цих принципів до законотворчої діяльності українських органів влади є необхідним.

Таким чином, процес забезпечення економічної безпеки МСП в умовах євроінтеграції повинен, в першу чергу, передбачати залучення як власників (через побудову відповідного механізму), так і держави, оскільки її роль на сьогодні багато в чому є визначальною для бізнесу. 




Література: 

1. The EU and Small Businesses [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.erionet.org – Назва з домашньої сторінки Інтернету.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота