ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НОВИХ КОНЦЕПЦІЙ МАРКЕТИНГУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НОВИХ КОНЦЕПЦІЙ МАРКЕТИНГУ

11.11.2016 15:23

[Секція 3. Маркетинг]

Автор: Лошенюк Ірина Романівна, кандидат технічних наук, доцент, Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці; Вишневська Анна Василівна, студент, Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці


Сучасний стан розвитку економіки України характеризується динамізмом і якісними змінами у всіх сферах діяльності підприємств. Посилення конкуренції змушує підприємства завойовувати прихильність споживачів не лише якістю товарів та сервісом, а й знаходити нові способи та методи привернення їх уваги. Ефективне функціонування підприємств в нових економічних умовах практично неможливе без використання нових концепцій маркетингу.

Сьогодні однією з найбільш поширених у діяльності підприємств є концепція нейромаркетингу (Zaltman Metaphor Elicitation Method або ZMET). Сутність її полягає в тому, що для дослідження підсвідомості споживачів застосовують набори різноманітних картинок. Зображення викликають у споживачів позитивні емоції і запускають приховані образи-метафори, що стимулюють покупку. На їх основі конструюють графічні колажі, які згодом закладають в основу рекламних роликів. Дана маркетингова технологія  популярна у замовників, її використовують багато великих ТНК, в тому числі «Соса-Cola», «Procter&Gamble», «GeneralMotors», «EastmanKodak"», «GeneralMills», «Nestle» та інші.

Нейромаркетинг надає керівникам підприємств нові механізми вибудовування максимально ефективної політики просування товарів, зокрема рекламної кампанії з урахуванням психологічних (і навіть фізіологічних) особливостей споживачів. Разом з тим він дозволяє підштовхнути споживачів до певного рішення, використовуючи індивідуальний підхід.

Систематизуючи основні підвиди нейромаркетингу, на нашу думку, можна виділити такі основні базові елементи: аромамаркетинг; мерчендайзинг; аудіомаркетинг. Аромамаркетинг є підвидом нейромаркетингу, який впливає на підсвідомість споживачів за допомогою аромату та активізує купівельну поведінку споживачів через запахи, що сприяє їх позитивному настрою. Згідно досліджень  98% всієї рекламної інформації не сприймається взагалі, а середня тривалість сприйняття рекламного оголошення – лише 2 секунди. Застосування такого подразника, як аромат, дозволяє подовжити час розгляду рекламного оголошення і спонукати споживачів краще його вивчити. На практиці також застосовують зонування ароматів. Наприклад, ближче до хлібобулочних виробів – аромат свіжої випічки, кавові та чайні вироби – кавоароматизатор, фруктовий та овочевий відділ – аромат свіжих продуктів (апельсини, диня, зелень, яблука), відділ солодощів – запахи карамелі та шоколаду. Водночас спостерігається аромозонування відділів, які орієнтовані на чоловіків та жінок. У відділі товарів для жінок спостерігається перевага квіткових ароматів, а для чоловіків – терпких та стриманих [1]. 

За допомогою мерчендайзингу створюється можливість оптимального вибору кольору товарів, зображення, надпису, враховуючи при цьому національно-етнічні, історичні та релігійні аспекти, що допомагає якісно активізувати продаж товарів. До прикладу, червоний колір символізує силу волі, активність, агресивність та дає змогу швидко привернути до себе увагу(напій CocaCola, батончик КitKat, бренди Nestle, Kodak, Life, МТС). У свою чергу, рожевий колір підсилює почуття людей, робить їх уважнішими, ласкавими та чуйними, асоціюється із жіночністю (парфумерна продукція, товари для жінок та дітей, послуги шлюбних агентств і сімейних центрів (Космо, Lacosta, Bourjois)), а блакитний колір викликає дружню прихильність, мир та ефект морської свіжості (охолоджувальні напої (Миргородська, Боржомі)). Однак, мерчендайзинг впливає лише у комплексі з іншими складовими, раціональне використання яких дозволяє збільшити обсяг продажу товарів та підвищити конкурентоспроможність підприємства на ринку [4, с. 425-426]. 

Аудіомаркетинг – діє на підсвідомість споживачів за допомогою звукових відтворень. Зазвичай, якщо хочуть активізувати товарообіг, застосовують жваву музику (з 12-15 години та після 18 години), і навпаки, у той момент, коли споживачів мало,  застосовують спокійну мелодію (з 9-11 та після 22 години). За даними дослідницького агентства Magram Market Research, розмірені (близько 60 тактів за хвилину) мелодії частіше підштовхують споживачів до імпульсних придбань. Під їхньою дією споживач може витратити на 35-40% більше грошей, ніж планував. Такий музичний фон рекомендований підприємствам середньої і вищої цінової категорії, споживачі яких можуть дозволити собі незаплановані витрати. Застосування всіх трьох елементів вважається найпотужнішим механізмом, який здатен вдвічі активізувати купівельну спроможність споживачів.

Таким чином, концепція нейромаркетингу сприяє економічному зростанню та розвитку підприємств через стимулювання збільшення обсягів попиту і пропозиції товарів, політики інноваційної спрямованості, підвищення на цій основі добробуту споживачів і створення нових економічних можливостей.




Література:

1.Закаблуцька Е. Нейромаркетинг: to be, or not to be? / Е. Закаблуцька. – 2010. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.artmanage.ru/articles/neiromarketing.html.

2.Ліндстром М. Почуття Бренда. Вплив на п'ять органів почуттів для створення видатних брендів.– М.: –Ексмо, 2006.– 272 с.

3.Трайндл А. Нейромаркетинг: візуалізація емоцій. – М.: – Альпіна Бізнес Букс, 2007. – 264 с.

4.Фігун А.В. Нейромаркетинг як наука про споживача – 2012.– [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ena.lp.edu.ua:8080/bitstream/ntb/17067/1/261-Fihun-425-426.pdf.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота