АНАЛІЗ ОБОРОТНИХ АКТИВІВ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ ОБОРОТНИХ АКТИВІВ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

16.11.2016 19:11

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Глазко Наталія Дмитрівна, асистент, Вінницький національний аграрний університет; Куцак Інесса Сергіївна, магістр, Вінницький національний аграрний університет


Економіка сільськогосподарських підприємств в Україні до сьогодні займає не досить вигідне становище. Все пов'язано з конкретними факторами, які впливають на господарський процес сільськогосподарських підприємств. Цими факторами можуть бути: висока інфляція; підтримка з боку держави (тобто програми, які не виконуються); природні умови; конкуренція тощо. 

Проаналізувавши динаміку ділових очікувань керівників українських підприємств за 2014–2015 рр., можна помітити в цілому доволі чітку кореляцію погіршення цих очікувань і загострення військово-політичної ситуації в Україні й навколо неї. Оскільки останнім часом загострення військово-політичної ситуації дій на Донбасі не спостерігається й навіть існують деякі зовнішньополітичні ознаки її стабілізації, то можна припустити, що ділові очікування в українському підприємницькому середовищі поступово поліпшуватимуться. Це, у свою чергу, справлятиме позитивний вплив на розвиток вітчизняної економіки у 2016 р. Хоча слід визнати, що деяке поліпшення ділових очікувань керівників українських підприємств, яке мало місце останнім часом, ще, на жаль, не має усталеного характеру, і може істотно порушуватись під впливом тих чи тих зовнішніх і внутрішніх чинників. [1]

Оборотні активи займають досить значну частку сільського господарства. До складу оборотних активів входять грошові кошти, виробничі запаси, незавершене виробництво, дебіторська заборгованість, поточні біологічні активи. 

Кожне підприємство, яке планує працювати на прибуток та вести безперебійний процес свого виробництва мають правильно вести аналітику та аналіз оборотних активів. Тому саме з вищесказаного випливає, що актуальність дослідження теми «аналізу оборотних активів» є досить актуальним, тому, що за рахунок оборотних активів формується основна частина активу балансу сільськогосподарських підприємств. Підприємці при ведені сільськогосподарської діяльності мають звертати увагу на всі зовнішні і внутрішні фактори, які впливають на діяльність підприємства.

В умовах функціонування підвищення ефективності використання наявних ресурсів у підприємств АПК України є однією з реальних можливостей їх подальшого розвитку. В основному це питання стосується оборотних активів, ефективне управління якими посилює фінансову стійкість, ліквідність, кредитоспроможність та інвестиційну привабливість галузі [5]

Аналіз оборотних активів на сільськогосподарському підприємстві полягає у продуктивному їх використанні, збільшення кругообігу оборотних активів та перетворення у власні ресурси підприємства.

Тому саме з вищесказаного випливає, що дослідження теми «аналізу оборотних активів» є досить актуальним питанням, тому, що за рахунок оборотних активів формується основна частина активу балансу сільськогосподарських підприємств. Їх потрібно обов'язково примножувати за рахунок власних або залучених коштів.

Питання аналізу та проблем формування оборотних активів досліджувало досить велика кількість вчених та дослідників, такі як В.М. Івахненка, М.Р. Лучка, М.В. Кужельного,  М.Я. Остап’юка, Є.В. Мниха, П.Я. Поповича, М.С. Пушкаря, В.С. Рудницького, М.Г. Чумаченка, І.Д. Фаріона, С.І. Шкарабана,  В.В. Ковальов, М.Н. Крейніної, Р.С. Сайфуліна, А.Д. Шеремета та багато інших. 

Отже, взагалі визначення сутності оборотних активів має дискусійний характер і багато вчених та дослідників подає це визначення в своєму баченні. Найкращим визначенням оборотних активів є визначення В. В. Корольова «оборотні активи - активи, що споживаються у ході виробничого процесу протягом року або звичайного операційного циклу, що перевищує 12 міс. через  специфіку технологічного виробництва, і тому такі, що повністю переносять свою вартість виготовленої продукції»[2]

Методика вивчення складу та структури оборотних активів розглядається   нами на основі даних балансу Товариства з обмеженою відповідальністю «Устя» Бершадського району Вінницької області за 2015 рік (табл.1) . 

Аналіз змін складу, структури та динаміки оборотних активів ТОВ «Устя», тис.грн

Таблиця 1




Найбільш частку в структурі оборотних активів на ТОВ «Устя» займають виробничі запаси (35,78 %), збільшившись на кінець звітного періоду на 5325,00 тис. грн.. На підприємстві готова продукція займає досить велику частку, під кінець звітного періоду вона збільшилась на 6947,00 тис. грн. Сьогодні, зважаючи на економіку в цілому, потрібно збільшувати обсяги готової продукції, враховуючи фактори  впливу, наприклад, такі як: ціни, інфляційні процеси, ринки збуту, економічну ситуацію в країні тощо. Грошові кошти та їх еквіваленти зменшилися на кінець звітного періоду на 136,00 тис. грн., що є негативним показником, тому, що це свідчить, що підприємство втрачає певну частку своєї платоспроможності. Інформація про грошові кошти показує керівництву поточну інформація проте, на якому платіжному рівні знаходиться господарство, направляє його до прийняття правильного рішення. Акціонери також переглядаючи інформацію про грошові кошти, можуть оцінювати фінансовий стан підприємства (чи воно є фінансово стабільним), і після цього приймати рішення чи потрібно надалі залишатися акціонером даної фірми, чи потрібно вчасно «виходити з гри». Дебіторська заборгованість на ТОВ «Устя» збільшилася на 5564,00. Що є не досить позитивним для самого господарства, тому частина коштів була вилучена з обігу.

З цього випливає, що для  підвищення ефективності використання оборотних засобів включають: 

1. Поліпшення якості та зниження собівартості предметів праці. 

2. Збереження і раціональні витрати. 

3. Запровадження безвідходних технологій виробництва. 

4. Удосконалення структури оборотних засобів. 

5. Удосконалення нормування оборотних засобів. 

6. Раціональна спеціалізація та концентрація виробництва. 

7. Удосконалення організації праці й виробництва, матеріальне стимулювання [3]

Ефективність використання оборотних коштів характеризується швидкістю їхнього обертання, оборотністю.

Коефіцієнт оборотності оборотних коштів показує кількість оборотів за рік і визначається відношенням реалізованої за рік продукції (РП) до середньорічного залишку нормованих оборотних коштів (С зал )

К об = РП / С зал, оборотів

Коефіцієнт завантаження оборотних коштів - величина, обернена коефіцієнту оборотності

К зав = С зал / РП.

Цей коефіцієнт показує, скільки оборотних коштів підприємства припадає на одну гривню реалізованої продукції.

Тривалість обороту оборотних коштів показує тривалість одного обороту оборотних коштів в днях і визначається як

Т об = Т / К об ,

де Т – період (360,90,30 днів)

Для характеристики економічної ефективності використання оборотних коштів може застосовуватися показник їхньої рентабельності, обчислюваний як відношення прибутку підприємства до суми його оборотних коштів.

Серед заходів для підвищення ефективності використання оборотних коштів чинне місце належить

1.оптимізації розмірів ресурсів і незавершеного виробництва;

2. скороченню тривалості виробничого циклу;

3.поліпшенню організації матеріально-технічного забезпечення;

4. прискоренню реалізації товарної продукції. [4]

Отже, аналізуючи вище наведену інформацію, на мою думку, аналітикам, в першу чергу, потрібно усвідомити, що для отримання прибутку - напряму залежить від високої оборотності оборотних активів, від правильної аналітики цього специфічного і повного нюансів складової балансу. Аналізуючи уже оборотні активи, можна організувати їх правильне використання спрямовуючись на контроль, економію матеріальних ресурсів, по можливості мінімізувати витрати. За рахунок правильного використання та аналізу оборотних активів, залежить рентабельність. платоспроможність самого сільськогосподарського підприємства, а якщо брати глобально, то і економіки України в цілому, та можливість виходу на міжнародні ринки праці.  




Література:

1. Величко В.В. Економіка підприємства/ Величко В.В.// Економіка підприємства: конспект лекцій – Харків: ХНАМГ, 2004. - 114 с 

2. Дробишева О.О. Роль оборотних засобів у виробничому процесі підприємства. / Дробишева О.О. // Науковий журнал «Економічний вісник Запорізької державної інженерної академії»   - 2016 - Випуск №2 – с.19

3. Ковальов В. В. Курс фінансового менеджменту / В. В. Корольов // Курс фінансового менеджменту -  М.:ТК Велбі, 2008. - 448с. 

4. Кулицький С. П.  Про перспективи розвитку української економіки у 2016 р. [Електронний ресурс] / С. П. Кулицький // Резонанс. – 2016. – № 3. – С. 3–17. Режим доступу:http://nbuviap.gov.ua/images/rezonans/2015/rez3.pdf. 

5. Полторак А. С. Визначення сутності оборотних активів:сучані науково методичні підходи [Електрон. ресурс].  / Полторак А. С. // Визначення сутності оборотних активів:сучані науково методичні підходи – Миколаїв -  №7 – 2013. Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2171



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота