ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ

16.11.2016 19:21

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Стовбун Альона Олексіївна, студентка Університету митної справи та фінансів м.Дніпро, Україна


Активність біржової діяльності, в тому числі на фондових біржах, свідчить про стан та тенденції розвитку економічних процесів в окремій країні, регіоні та світі.[5].Одним із головних важелів розвитку економіки та індикаторів її стану є фондовий сегмент фінансового ринку, який характеризується постійно зростаючими масштабами, безпрецедентною динамікою, ускладненням структури внаслідок появи нових фінансових інструментів. 

Взаємозв’язки діяльності фондових бірж з тенденцією розвитку економічних процесів в окремій країні, чітко були помітні при фінансовій кризі 2008-2009 років, коли спостерігались циклічні процеси спаду як в біржовій торгівлі, так і в економіці. На фондових біржах це відобразилось шляхом стрімкого падіння біржових індексів, що свідчить про скорочення торгів, зменшення вартості акцій, облігацій  і похідних цінних паперів (ф’ючерсів, форвардів, опціонів та ін.), що призвело до невпевненості власників у фінансовій стійкості емітентів. В післякризовий період почалось поступове відновлення економік країн, які постраждали від фінансової кризи 2008-2009 років, що також відобразилось на активізації торгів на біржах, в тому числі фондових [1].

Основна частка в біржовій торгівлі припадає на фондові біржі. В Україні фондовий біржовий ринок у січні-вересні 2016 року представлений наступними біржами: «Київська міжнародна фондова біржа» (КМФБ); «Придніпровська фондова біржа» (ПФБ); «Українська міжбанківська валютна біржа» (УМВБ); «Українська міжнародна фондова біржа» (УМФБ); «Українська фондова біржа» (УФБ); «Східно-Європейська фондова біржа» (СЄФБ); «Українська біржа» (УБ); «Фондова біржа «ІННЕКС»; «Фондова біржа «ПФТС»; «Фондова біржа «Перспектива». [3].

За результатами торгів на організаторах торгівлі обсяг біржових контрактів з цінними паперами протягом січня-вересня 2016 року становив 168,72 млрд. грн.  Протягом січня-вересня 2016 року порівняно з даними аналогічного періоду 2015 року обсяг біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі зменшився на 27,33% (або на 63,04 млрд. грн. ) (січень-вересень 2015 року – 232,16 млрд. грн. ).

Важливим показником розвитку фондового ринку є обсяг зареєстрованих випусків цінних паперів. Загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку у січні-вересні 2016 року, становив 73,23 млрд.грн., що більше на 8,45 % порівняно з відповідним періодом 2015 року, тоді як у січні-грудні 2015 року аналогічний показник  становив 155,77 млрд.грн., що менше на 23,95 %порівняно з відповідним періодом 2014 роком.

Отже, поступове зростання загального обсягу випусків цінних паперів є відображенням намірів вітчизняних підприємств щодо збільшення своєї капіталізації та зростання зацікавленості у залученні інвестицій за допомогою цінних паперів.

Таким чином, можна виділити наступні тенденції розвитку фондового біржового ринку в Україні:

- горизонтальне об’єднання бірж та торговельних систем різних країн сприяє формуванню глобального ринку цінних паперів, створенню стратегічних біржових альянсів як складової глобального ринкового господарства; 

- універсалізація діяльності сприяє торгівлі різними фінансовими інструментами, надання клірингових послуг, проведення депозитарного та розрахункового обслуговування, застосування новітніх технологій і механізмів електронної торгівлі; 

- орієнтація фондових бірж на комерційний характер діяльності призводить до посилення тенденції взаємозв’язку та взаємозалежності розвитку економіки країн світу й фондового ринку [4]. 

Та попри намічені позитивні тенденції розвитку фондового ринку України,спостерігаються ще й  негативні тенденції, серед них низький рівень ліквідності, недостатня капіталізація ринку, непрозорість ринку та дефіцит фінансових ресурсів тощо.  

Тому, варто наголосити на тому, що в першу чергу необхідно усунути недоліки розвитку фондового ринку, оскільки налагодження діяльності фондових бірж Україні дозволить інтегруватися в міжнародний ринковийпростір, вирішувати питання щодо залучення додаткових ресурсів і стимулює загальнонаціональнийрозвиток країни.




Література:

1. Безвух С.В. Фондовий біржовий ринок україни: стан, тенденції, проблеми і заходи щодо їх вирішення / С.В. Безвух // Вісник Хмельницького національного університету. -  2014. -  № 5. – С. 69-74.

2. Інформаційна довідка щодо розвитку фондового ринку України протягом січня-вересня 2016 року[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nssmc.gov.ua/fund/analytics

3. Офіційний сайт Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nssmc.gov.ua/fund/analytics

4. Пластун О. Л. Проблеми біржової діяльності в Україні та варіанти їх вирішення / О. Л. Пластун // Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України. – 2013. – Вип. 37. – С. 134–139.

5. Шевченко О. М. Аналіз тенденцій розвитку фондових бірж у світі та Україні / О. М. Шевченко // Економіка і регіон. – 2014. – № 4. – С. 73–76.

_______________________


Науковий керівник: Пікуліна Надія Юріївна, доцент кафедри підприємництва та економіки підприємств Університету митної справи та фінансів




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота