ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ

19.11.2016 08:37

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Пікуліна Надія Юріївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри підприємництва та економіки підприємств, Університет митної справи та фінансів; Бодня Дмитро Андрійович, студент, Університет митної справи та фінансів


З розвитком інтеграційних процесів в Україні малому бізнесу все інтенсивніше доводиться адаптуватись до нових умов господарювання. Актуальним стає завдання забезпечити здатність вітчизняних підприємств конкурувати з іноземними підприємствами, менеджмент та техніко-технологічний рівень яких є значно вищими за українські. Усвідомлення об’єктивної необхідності переходу до ринкових відносин передбачає необхідність створення відповідних умов та організаційно-економічних механізмів для функціонування малого підприємництва.

Мале підприємництво, завдяки специфіки функціонування є соціальною базою для проведення економічних реформ, що сприяє формуванню середнього класу шляхом стимулювання ділової активності населення та народження нової соціальної верстви підприємців-власників, які забезпечать зниження соціальної напруженості в суспільстві.

Важливе значення малого бізнесу для розвитку економіки визначає необхідність пильної уваги держави до його формування і функціонування. Особливо це стосується трансформаційних країн, до яких належить і Україна, де сектор малого підприємництва формувався в процесі масової приватизації, а ринковий механізм, що визначає структуру економіки, тільки починає функціонувати.

Дослідження інформаційного масиву статистичних даних дозволяє стверджувати, що в Україні існують проблеми розвитку малого підприємництва. Кількість малих підприємств та мікропідприємств у 2014 році складало 1915046 та 1859887 відповідно (рисунок 1). Темп росту кількості суб’єктів малого підприємництва проти минулого року за досліджуваний період з 2012-2014 рр. досяг 112,5% та 113,6% відповідно. Але не дивлячись на позитивну кількісну динаміку, частка підприємств малого бізнесу в Україні протягом трьох останніх років не перевищує 10-15%, у той час як у розвинених країнах цей показник становить близько 60%. Така ситуація у малому бізнесі зумовлена впливом таких чинників [2]: недоступність фінансово-кредитних ресурсів; податкове навантаження на бізнес; недостатня інформаційна та правова обізнаність суб’єктів підприємництва; відсутність мотивації до інвестиційної та інноваційної діяльності; територіальна нерівномірність розвитку малого підприємництва та недостатня роль малого бізнесу у формуванні місцевих ринків; недостатня розвиненість інфраструктури підтримки малого підприємництва; низький рівень міжнародного співробітництва та гармонізації українських стандартів з європейськими.




Рисунок 1 - Динаміка кількості малих підприємств в Україні за 2012-2014 рр. (за даними [1])

На наш погляд, вирішення існуючих проблем розвитку малого підприємництва в Україні необхідно починати з докорінної перебудови державної політики щодо сприяння цьому сектору економіки через формування відповідної законодавчої бази розвитку малого підприємництва шляхом встановлення правових гарантій для забезпечення свободи і захисту приватної власності та розробки дійових законодавчо-нормативних актів, спрямованих на стимулювання малого бізнесу [3].

Мале підприємництво, яке є важелем розвитку підприємств всіх рівнів, може функціонувати як малий бізнес, поліпшуючи соціально-економічний розвиток регіону, держави, суспільства, згодом може стати середнім або великим, бути елементом взаємовідносин між середніми та великими підприємствами.




Література:

1.Державна служба статистики України [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/

2. Єрмолаєв А. В. Сучасний стан і перспективи розвитку кредитування малого бізнесу в Україні / А. В. Єрмолаєв, Я. А. Жаліло, С. О. Янішевський // Стратегічні пріоритети. – Київ. - 2010. - №1. – С 124 – 130.

3. Кирильчук С.П. Напрями інноваційного розвитку малих підприємств / Т.В. Амельченко, В.В. Андріанова, І.В.  Артюхова та ін.; за заг. наук. ред. д.е.н., проф. С.П..Кирильчук, д.е.н., доц. К.В. Наливайченко // Трансформація інноваційно – інвестиційних процесів в економічній діяльності. - 2013. –  С. 276 – 290.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота