ДОХОДИ ТА ВИТРАТИ ЗА РІЗНИМИ ВИДАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДОХОДИ ТА ВИТРАТИ ЗА РІЗНИМИ ВИДАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

21.11.2016 08:05

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Дерев’янко Людмила Олексіївна, студентка Університету державної фіскальної служби України


За сучасних умов ринкової системи господарювання головним завданням будь-якого суб’єкта господарювання залишається отримання прибутку. В процесі ефективного управління підприємства всі витрати, пов'язані з виробництвом повинні окупитися і мати менший вплив на прибуток.

Питанням ролі фінансової інформації присвячені праці Ф.Ф. Бутинця, С.Ф. Голова, М.Ф. Кропивко, В.Г. Лінника, М.С.Пушкаря, С.В.Сопка, П.Я.Хомина та інших. Дослідниками визнано, що інформаційний аспект управління пов'язаний з вивченням і порівнянням інформаційних потоків, які у взаємозв’язку з іншими науковими практичними засобами сприяють поглибленому розумінню та оптимізації господарської діяльності.

Відповідно до НПСБО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» доходи – збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників)[1].

Залежно від видів діяльності підприємства доходи поділені на такі групи (рис. 1.1).

Іншим важливим елементом утворення прибутку підприємства є витрати. Облік витрат на підприємстві здійснюється відповідно до П(С)БО 16 «Витрати».

Витрати – зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками)[1].

Згідно з П(С)БО 16 «Витрати» витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені [2].




Рис. 1.1. – Доходи підприємства залежно від видів діяльності

Витрати поділено на два кваліфікаційні рівні:

- за першим рівнем класифікації витрати поділено в залежності від діяльності підприємства (рис. 1.2) і виділяють: витрати від операційної діяльності, витрати від фінансової діяльності та витрати  від інвестиційної діяльності.

- за другим рівень класифікації витрат підприємства поділяються на такі групи, як витрати, що включаються до собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг); загальновиробничі витрати;адміністративні витрати;витрати на збут;інші витрати операційної діяльності; фінансові витрати; втрати від участі в капіталі; інші витрати; податок на прибуток.

Отже, розглянувши сутність доходів і витрат за різними видами діяльності підприємства, зазначимо що доходи та витрати поділяються  на: доходи та витрати від операційної діяльності, доходи та витрати від фінансової діяльності та доходи та витрати від інвестиційної діяльності.




Рис. 1.2. – Класифікація витрат залежно від видів діяльності




Література:

1. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»: наказ Міністерства фінансів від 07.02.2013 р.  № 73 (в редакції від 18.03.2014 р.). – [Електронний ресурс]: Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/  

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати»: наказ Міністерства фінансів від 31.12.1999 р. № 318 (в редакції від 09.08.2013 р.). – [Електронний ресурс]: Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/

3. Загородній А. Г. Фінансово-економічний словник / А.Г. Загородній, Г.Л. Вознюк. – К.: Знання, 2015. – 1072 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота