ТЕОРЕТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПИТАННЯ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕОРЕТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПИТАННЯ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА

21.11.2016 16:32

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Гайдаржийська Ольга Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент Національного авіаційного університету; Гриценюк Наталія Олександрівна, студентка Національного авіаційного університету, м. Київ, Україна


В сучасних умовах господарювання ефективним ринковим інструментом підвищення конкурентоспроможності підприємств, підвищення ефективності виробництва та здатності до задоволення вимог кредиторів, до адекватного реагування на зміни у світовій економіці змінами, якщо це необхідно, структури і технології виробництва, управління господарськими процесами і збутом продукції, і, в кінцевому підсумку, досягнення підвищення рівня фінансово-економічних показників вважається реструктуризація. Доцільно зазначити, що законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено використання реструктуризації як ефективного засобу відновлення платоспроможності підприємства. Реструктуризація підприємства – це здійснення організаційно- господарських, фінансово-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства, зміну форми власності, управління, організаційно-правової форми, що сприятиме фінансовому оздоровленню підприємства [1]. Ефективність реструктуризації забезпечується заходами, які покладено в основу плану реструктуризації і які спрямовані на вдосконалення управління господарською діяльністю, поліпшення фінансового стану підприємства. 

Питання реструктуризації підприємства розглянуто в дослідженнях багатьох науковців. Так, В. Заболотний реструктуризацію підприємств визначає як адаптацію підприємств до роботи в умовах ринку, які постійно змінюються. Це зумовлює корінну трансформацію їх організаційно-правових форм, виробничо-технологічної структури, системи менеджменту та взаємодії з контрагентами і державою [2]. Також реструктуризація розглядається як комплекс заходів надзвичайного характеру, спрямованих на «виживання» підприємств в умовах кризи. Деякі автори визначають реструктуризацію «як безупинний процес підвищення конкурентоспроможності підприємства через вжиття менеджментом комплексу внутрішніх заходів для адаптації системи управління бізнесом до ринкових умов, що постійно змінюються». Р. Красюк пропонує наступне визначення поняття «реструктуризація» – це докорінна перебудова підприємства на принципах ринкової економіки та на основі чіткого формування стратегії бізнесу, місії підприємства, ретельного аналізу маркетингової ситуації навколишнього середовища [3]. У цілому дані поняття авторів заслуговують на увагу, але частково втратили свою актуальність. Більш сучасним та адаптованим до сьогодення є визначення А. Штангрета та О. Копилюка. Вони розуміють реструктуризацію як інструмент превентивного антикризового управління, який спрямований на систематичну адаптацію підприємства до змін зовнішнього та внутрішнього середовища з метою недопущення виникнення кризових ситуацій [4]. Слід зазначити, що ряд науковців розглядає реструктуризацію, взагалі, як будь-які зміни на підприємстві. 

Традиційним завданням реструктуризації є підвищення ефективності функціонування підприємства, а, отже, максимізація його вартості. Найважливішим показником ефективності функціонування підприємства виступає зростання вартості власного капіталу, відповідно реструктуризація проводиться в даному напрямі. При цьому, вибір показника вартості підприємства, як критерію реструктуризації не випадковий, і пов'язаний з тим, що власників підприємства в першу чергу цікавлять не тип і технологія виробництва, параметри продукції, ринки збуту, а справжній інтерес викликає здатність підприємства до максимізації прибутків, що обумовлює як підвищення рівня особистого добробуту власників підприємства, так і стабільний розвиток підприємства. 

Узагальнюючи вищезазначене, можна стверджувати, що реструктуризація - це один із суттєвих шляхів вирішення проблем підприємств. З точки зору мінімізації витрат на реформування управління підприємством, реструктуризація може по праву вважатися найефективнішим рішенням. Тому подальші дослідження на сучасному етапі розвитку економіки питання реструктуризації підприємства є не лише актуальними, а і необхідними. 




Список використаних джерел: 

1. Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» із змінами, внесеними згідно із законом № 1414-VIII від 14.06.2016, ВВР, 2016, № 32, ст.555. 

2. Реструктуризація підприємства: Навч. посіб. для вищ. навч. закл. / За ред. В.М. Заболотного. – К.: Міленіум, 2013. – 440 с. 

3. Красюк Р.В. Технологія проведення процесу реструктуризації на підприємстві // Фінансова консультація. - 2015. - №943-44. - с.44-48 

4. Штангрет А.М., Копилюк О.І. Антикризове управління підприємством. - К.: Знання. 2013. – 335 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота